main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 mei 2020 — 11:33

Nederlands medicijn tegen corona mogelijk al over 6 maanden beschikbaar

Een unieke vondst: wetenschappers van de Universiteit Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam hebben een antilichaam gevonden dat goede hoop geeft voor een medicijn tegen een een corona-infectie. “We zijn in onderhandeling met farmaceutische bedrijven, en zij zeggen ons dat ze in dit geval een supersnel traject zullen gebruiken. Dat betekent een maand of zes voordat het echt mensen in kan”, zegt celbioloog van het Erasmus MC Frank Grosveld. Maar wie krijgt dit medicijn dan als eerste toegediend?

Het antilichaam dat gevonden is, voorkomt dat het virus in de lichaamcellen binnendringt en je op die manier ziek maakt. “Normaal gesproken is dat dus iets wat je lichaam zelf aanmaakt, om te vechten tegen het virus als het ware. En dit is dus een van die stofjes die je lichaam dan maakt. Die zijn op deze manier apart gekweekt en die worden dan aan jou gegeven, dus je lichaam hoeft het dan niet zelf te maken, maar je krijgt het als het ware toegediend”, legt FD-zorgjournalist Anna Dijkman uit in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Tijdelijk

Het medicijn werkt voorkomend en genezend: het kan gegeven worden aan mensen die hoog risico lopen, zodat ze niet geïnfecteerd worden, volgens celbioloog Grosveld. “En het kan waarschijnlijk gebruikt worden als therapeuticum voor mensen die al ziek zijn, om te behandelen en de infectie te stoppen.”

Het gaat hier om een medicijn, en dat verschilt van een vaccin. Een medicijn is namelijk tijdelijk aanwezig in het lichaam, een vaccin geeft levenslange bescherming. Bij een vaccin maakt je lichaam namelijk zelf antistoffen aan. Dijkman: “Ik heb gisteren begrepen dat je (bij het medicijn, red.) dan ongeveer een half jaar beschermd zou blijven, dus dat het een half jaar in je lichaam blijft. Maar daarna zou je het weer opnieuw moeten. Dat is ook het grote verschil met een vaccin.”

Krijgen wij het als eerst?

Dat het ‘onze’ ontdekking is, betekent dat dan ook dat wij, Nederlanders, dit medicijn als eerste toegediend gaan krijgen? “Ik denk het eerlijk gezegd niet”, zegt Dijkman. “Het punt is, ze zijn nu bezig met een grote farmaceut, daar praten ze nu mee, ze hebben niet gezegd welke. We weten niet waar die farmaceut zit, of die in Europa zit of misschien wel elders.” ‘Wie betaalt, krijgt het’, daar komt het op neer met dit soort uitvindingen, legt Dijkman uit.

En het is niet alleen de vraag welk land als eerst gebruik mag maken van het medicijn, ook welke personen. “Dan zou je dus kunnen denken aan mensen die veel risico lopen, dat kunnen de kwetsbaren in de samenleving zijn, maar het zouden ook mensen kunnen zijn die in de zorg werken, die dus veel in aanraking komen met het virus en die op die manier beschermd zouden kunnen zijn”, zegt Dijkman.

Competitie

Op dit moment is er een ware ‘competitie’ gaande tussen verschillende landen: wie vindt er als eerste een vaccin of medicijn? Dat is alleen maar positief, denkt Dijkman. Er kan namelijk, vooral in de laatste fases van een onderzoek, nog ontzettend veel misgaan volgens de zorgjournalist. “Een heleboel medicijnen sneuvelen dan nog. Als je dan op één paard gaat wedden en dat wordt hem niet, dan heb je dus een jaar misschien voor niks gewerkt. Ik denk dat het goed is dat het op veel verschillende plekken gebeurd.”

LEES OOK: Medicijn Ruconest geeft ‘bemoedigende’ testresultaten in bestrijding ernstige coronasymptomen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer

Meeste gemeenten nemen geen extra maatregelen bij herdenkingen

Veel gemeenten en comités die herdenkingen op 4 mei organiseren, treffen geen aanvullende veiligheidsmaatregelen. Dat meldt ANP. Bij geen enkele gemeente die het persbureau voor…

Lees meer

Aantal sportclubs sinds eeuwwisseling met 7 procent gedaald

Het totale aantal sportverenigingen in ons land is sinds de eeuwwisseling met 7 procent gedaald, heeft het Mulier Instituut, een organisatie voor sportonderzoek, becijferd. “In…

Lees meer

Mart de Kruif (oud-commandant Landstrijdkrachten): ‘Verdedig Oekraïne niet vanaf NAVO-grondgebied’

Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif vindt het geen goed idee als de NAVO het Oekraïense luchtruim gaat beschermen vanaf NAVO-grondgebied. “We doen dan net…

Lees meer

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben al belastingaangifte gedaan

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben hun aangifte voor de inkomstenbelasting bij de Belastingdienst al gedaan. Dat zegt Steef Cobben, manager inkomstenbelasting, in Goedemorgen Nederland op…

Lees meer

Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: ‘Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden’

De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant. Sam Fijneman kwam in 2017 voor het eerst in aanraking met…

Lees meer

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer