Corendon steekt hand deels in eigen boezem na verwarring over coronatest
Reisorganisatie Corendon geeft deels toe dat ze mogelijk bijgedragen hebben aan de verwarring over de coronatests die zij aanbieden. Hun advertentie luidt: ‘Wil jij weten of je antistoffen hebt tegen COVID-19? Laat je testen!‘, maar in de praktijk blijkt dat niet de test te zijn die je nodig hebt als je met Corendon op reis wilt.
De sneltests met antistoffen worden nu afgenomen in een testfaciliteit. Op deze manier wil de reisorganisatie testen of deze faciliteit ook goed kan functioneren wanneer mensen in een later stadium wel daadwerkelijk op vakantie kunnen gaan. Daarvoor gaat Corendon testen gebruiken die weergeven of mensen op dat moment het coronavirus onder de leden hebben. “Ik denk dat we die verwarring inderdaad zelf wel een klein beetje, zeg maar, bevorderd hebben”, geeft Corendon-CEO Steven van der Heijden voorzichtig toe in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
‘Schijnveiligheid’
Eerder zei minister Hugo de Jonge nog dat hij vond dat het ging om schijnveiligheid. Hij doelde daarmee op de antistoffentests, die niet altijd betrouwbaar zijn. Minister De Jonge droeg hierdoor echter bij aan de verwarring, omdat hij de twee tests dus ook door elkaar haalde, vindt Van der Heijden. “Je koopt de antistoffentest en dat is om te bepalen of je het al gehad hebt, maar niet of je het op dat moment hebt. Dus als je op vakantie wil, dan moet dat de echte coronatest zijn. De PCR-test”, verduidelijkt hij.
LEES OOK: ‘Overheid moet garant staan voor vouchers van reisorganisaties’
Voor 69 euro kom je er bij Corendon dus achter of je wel of niet besmet bent geweest. Volgens de advertentie kun je op afspraak langskomen in een hotel in Amsterdam. Daar testen ze je bloed op antistoffen tegen het coronavirus. Binnen een kwartier weet je meer, zo zegt Corendon. Wie de test heeft afgenomen, krijgt vervolgens 20 euro korting op een toekomstige vliegvakantie bij de reisorganisatie.
Duidelijke communicatie
Het gaat hier niet om een marketing-truc, zegt van der Heijden. En, ondanks de verwarring, is Corendon heel erg duidelijk geweest in de communicatie, zegt hij. “Wij hebben nooit gesuggereerd dat we een antistoffentest zouden inzetten voor mensen die op vakantie gaan. Wij zijn daarin in onze persberichten, in onze communicatie, uiterst duidelijk over geweest”, meent Van der Heijden.
“Die advertentie laat zien wat wij momenteel doen. Wat we momenteel doen is aan mensen aanbieden om zich te laten testen op die antistoffen”, verduidelijkt de CEO nogmaals. “Het heeft niets te maken met het feit dat wij nu een vakantie aanbieden met die test.” Het “kan zijn” dat die verwarring is ontstaan, maar Van der Heijden had gedacht dat de deskundigen ‘beter zouden weten’, dat die goed zouden lezen en dat die zouden zien dat het gaat om twee verschillende testen.
Testen aan ziekenhuis afstaan
In Nieuwsuur riep viroloog Anne Wensing de reisorganisatie op om, als zij die testen hebben, die dan aan het ziekenhuis te geven. “Als je kijkt naar PCR-testen, dus de testen die aantonen of je echt een infectie bij je hebt, daar is best ook een tekort aan”, zei Wensing. “Dus als Corendon die zou hebben, zou ik zeggen: geef ze alsjeblieft aan het ziekenhuis nu, want wij kunnen ze heel goed gebruiken.” Volgens de viroloog zouden die testen soms mensenlevens kunnen redden.
Van der Heijden maakt duidelijk dat Corendon op dit moment nog niet over de testen beschikt. “We zijn bezig om onszelf te oriënteren om ze te kopen”, legt hij uit. Eind juni willen ze deze testen gaan inzetten. Van der Heijden neemt de opmerking van Wensing serieus: “Ik heb gisteravond in alle programma’s al aangeboden dat als wij die testen kopen, dat we graag bereid zijn om een deel van die testen aan het ziekenhuis af te staan, als het inderdaad zo is dat de Nederlandse overheid die testen zelf niet ter beschikking kan stellen.”
‘Overheid moet naar sneltest kijken’
Dat neemt niet weg dat Corendon hoe dan ook ook zelf de testen wil gaan inzetten. “Ik denk niet zozeer dat er een tekort is, alleen, de Nederlandse gezondheidsinstellingen hebben nog heel weinig ervaring en belangstelling voor die sneltest”, denkt de Corendon-CEO. “Ze maken daar veel al gebruik van de wat langzamere, klassieke test, maar die ontwikkelingen gaan ongelofelijk snel. Ik denk dat de Nederlandse overheid daar ook veel meer naar zou moeten kijken.”
LEES OOK: Mogelijk toch op vakantie: reisbranche wil vluchten naar Zuid-Europa
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Aflevering 2 van Op de Barricade
Defensie wil een munitiedepot bouwen bij Toldijk. Hierdoor moeten veel bewoners van het Achterhoekse plaatsje verhuizen. Hun gemeente hield zich lang op de vlakte; Fidan Ekiz staat in deze aflevering van Op de Barricade wel meteen achter de Toldijkers.
Kijk vanavond naar Op de Barricade op NPO 1.
Stand van Nederland: Koplopers
Van al het vrachtverkeer over de hele wereld gaat ongeveer 90 procent over het water. Maar grote schepen zijn ook grootverbruikers van brandstof. In de Hollandse polder kreeg iemand een idee dat aanvankelijk bijna té voor de hand liggend leek: wat als we voor grote zeeschepen het zeil opnieuw zouden uitvinden?
Klik hier en kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Koplopers nu terug via NPO Start.
De voetbalwedstrijd in de Europa League tussen Ajax en de Italiaanse club SS Lazio uit Rome, wordt op donderdag 12 december gespeeld zonder uitpubliek. Dat…
Lees meerIn een brief aan Marjolein Faber hebben 46 grensgemeenten hun zorgen geuit over de grenscontroles die de minister van Asiel en Migratie wil inzetten met…
Lees meerHeel Nederland krijgt woensdag mogelijk te maken met storm Conall. Gedurende de middag en de avond draait de wind en nemen de windsnelheden toe, meldt…
Lees meerPolitiek, maak niet dezelfde fout als bij de toeslagenaffaire. Daarvoor waarschuwt Maarten Camps, voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV, in het radioprogramma Sven…
Lees meerAngela Merkel. Zestien jaar lang stond ze als bondskanselier niet alleen aan de Duitse top, maar was ze ook nog eens de machtigste vrouw ter…
Lees meerRegelmatig protesteren ambtenaren en sympathisanten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken vanwege het Israël-beleid en er verschijnen regelmatig brandbrieven over klimaatbeleid en asielmaatregelen. Er is…
Lees meerInwoners van Toldijk hebben dit jaar alles op alles gezet om een beslissing van de gemeente en Defensie niet door te laten gaan. Laatstgenoemde wilde…
Lees meerHet kabinet kan vanmiddag tijdens het debat over de bezuinigingen op het onderwijs forse kritiek uit alle hoeken verwachten. De oppositie is faliekant tegen het…
Lees meerDe Amerikaanse president Joe Biden en de Franse president Emmanuel Macron maken naar verwachting vandaag bekend dat een bestand wordt gesloten tussen Israël en Hezbollah….
Lees meerSteeds meer onschuldige inwoners en ondernemers in Rotterdam krijgen een explosief aan hun deur, stelt ombudsman Marianne van den Anker. De gevolgen zijn groot. De…
Lees meerDe zaak die tegen Donald Trump liep vanwege het niet erkennen van zijn verkiezingsnederlaag tegen Joe Biden in 2020 wordt geschrapt. De vervolging wordt gestaakt omdat…
Lees meerLotte Kok was maandenlang slachtoffer van psychisch geweld. De dader? Haar inmiddels ex-vriend. Ze schreef een boek over het geweld dat haar is aangedaan. Intiem…
Lees meerFractievoorzitter Edith Schippers van de VVD vertrekt uit de Eerste Kamer. Het lukt Schippers niet om die taak met haar werk als topvrouw van een…
Lees meerDe Nederlandse krijgsmacht krijgt dit jaar de Carnegie Wateler Vredesprijs, die sinds 1931 wordt uitgereikt. Volgens de jury ontvangen de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht, de…
Lees meerRotterdam kent zo’n 5000 mensen die noodgedwongen bij een ander op de bank bivakkeren doordat ze geen betaalbaar huis kunnen krijgen. Ombudsman Marianne van den…
Lees meer