main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 maart 2020 — 10:22

KLM voelt impact coronavirus en waarschuwt voor grotere klap

Bij luchtvaartbedrijf KLM worden de negatieven effecten van het coronavirus nu ook zichtbaar in de vervoersstatistieken. In de maand februari had de maatschappij bijna een kwart minder reizigers naar Azië, wat uiteindelijk zorgde voor een krimp van 2,7 procent van de totale passagiersstroom. KLM-baas Pieter Elbers waarschuwt dat de impact van het virus in maart groter is, omdat veel meer routes worden geraakt dan alleen China. Het bedrijf verwacht dat in maart vele lange afstandsvluchten niet zullen worden uitgevoerd.

Vanwege het virus heeft KLM verschillende vluchten van en naar Chinese steden voorlopig opgeschort. Ook naar Hongkong en Italië wordt inmiddels minder gevlogen. Volgens Elbers is de luchtvaart en ook KLM in een moeilijke en onzekere periode terechtgekomen. De maatschappij zet volgens hem alle zeilen bij om deze crisis het hoofd te bieden. KLM past waar mogelijk netwerken aan en neemt andere “passende maatregelen”.

Wat betekent dit voor de Nederlandse economie?

“Als er minder passagiers vervoerd worden en er dus ook minder Aziaten naar Europa of Nederland komen, dan merken we dat in onze economie”, verklaart beursanalist Koen Bender in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Denk aan minder bezoekers voor populaire attracties en daardoor ook weer minder werk voor taxichauffeurs. Datzelfde geldt voor hotels en alle andere bedrijven die afhankelijk zijn van toerisme.”

Een oplossing ligt volgens Bender in overheidssteun aan bepaalde sectoren. “Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een belastingverlaging voor ondernemers. Of verlaagde loonbelasting voor personeel in een bepaalde periode. Op die manier kun je zorgen dat de koopkracht van consumenten op een normaal niveau blijft.”

Hoe de situatie gaat lopen, is volgens Bender volledig afhankelijk van de ontwikkeling van het virus. “We hebben gezien dat het in China begon en daar explodeerde, maar nu ook heel duidelijk veel minder zwaar aanwezig is en er elke dag veel minder besmettingen bijkomen. We verwachten op basis van het patroon dat we in China en Zuid-Korea hebben gezien, dat het nog een klein beetje oploopt en wellicht vanaf volgende week gaat aflopen. Dat zou kunnen betekenen dat we langzaam weer uit het dal kunnen kruipen en de economie weer open kan.”

LEES OOK: Beurzen last van corona-crash: ‘Rampzalige weken voor pensioenen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer