main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
20 januari 2020 — 14:00

Rechter: ‘Minister Slob mocht bestuur omstreden Haga Lyceum niet dwingen op te stappen’

Minister Slob van Onderwijs had het bestuur van het omstreden Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam niet mogen dwingen om op te stappen. Dat oordeelt althans de rechter. Het besluit zou onder meer in strijd zijn met het recht op de vrijheid van onderwijs, staat in het vonnis.

De school kwam in maart vorig jaar in opspraak toen de AIVD en NCTV lieten weten dat de school banden zou hebben met jihadistische terreurorganisaties en leerlingen zou beïnvloeden met de salafistische geloofsleer.

Slob riep het bestuur van de school op om te vertrekken, omdat er volgens hem sprake was van wanbeheer en zelfverrijking. Het bestuur weigerde dit steeds. Als het bestuur zou blijven zitten, dreigde Slob de financiering van de school stop te zetten. Per 1 december draaide hij ook daadwerkelijk de geldkraan dicht.

LEES OOK: Minister Slob: ‘Geldkraan Haga Lyceum gaat definitief dicht’

Onterecht, zo zegt de rechter nu. “De minister had niet de aanwijzing mogen geven om het schoolbestuur te vervangen”, aldus de rechter. Het wanbeheer waar Slob op doelt is volgens de rechter “minder omvattend en minder ernstig” dan de verwijten van de minister.

Argumenten minister van tafel

De argumenten van de bewindsman worden door de rechter van tafel geveegd. Het verwijt van Slob dat sommige personen rond de school leerlingen ongewenst zouden beïnvloeden, is volgens de rechtbank bijvoorbeeld beperkt. Ook staat niet altijd vast dat die mensen rond de school omstreden gedachtegoed hebben.

Dat er sprake is van financieel wanbeleid zag de rechter wel. “Bij vier uitgaven is inderdaad vast komen te staan dat er sprake was van zelfverrijking en onrechtmatig handelen.” De Onderwijsinspectie wist dit echter al langer en greep volgens de rechter desondanks niet in.

Slob in hoger beroep

Minister Slob heeft al laten weten in hoger beroep te zullen gaan tegen de uitspraak van de rechter. De uitspraak gaf hem een “ongemakkelijk gevoel”, schrijft hij op Twitter. “Rechtbank constateert namelijk dat er ruimte is in deze school voor personen met een anti-democratisch en anti-integratief gedachtegoed.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer