main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Opiniemakers (radio) - 11 januari 2020 — 20:32

Verengelsing van hoger onderwijs slaat door: ‘We springen veel te makkelijk met onze taal om’

De Universiteit Twente stapt volledig over op Engels als officiële voertaal en dat leidt tot veel kritiek, ook in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “We springen veel te makkelijk met onze taal om”, zegt opiniemaker Wierd Duk. “Je moet je eigen taal beschermen in tijden van globalisme.”

Duk pleit ervoor dat Nederlands een prominente taal blijft in alle onderwijsinstellingen. “Je krijgt een soort Engelse potpourri”, zegt Duk. “Dat internationale Engels dat mensen spreken op dit soort onderwijsinstellingen, dat wordt een op zichzelf staande taal die niet zoveel meer met Engels te maken heeft.”

Nederland zou hierin een voorbeeld moeten nemen aan omringende landen, zegt Duk. “Ik zou niet weten waarom wij in Nederland, in tegenstelling tot landen als Duitsland en Frankrijk, onze taal niet zouden beschermen. We beschermen onze taal onvoldoende.”

Duk ziet zelf hoe de jongere generatie moeite heeft met colleges die volledig in het Engels worden gegeven. “Het is vaak niet zo eenvoudig om het in het Engels te begrijpen. Uit onderzoek blijkt ook dat het begrip van de tekst en de omgang met de tekst zwakker is als je alleen in het Engels communiceert.”

Filosoof en lector bedrijfsethiek Jelle van Baardewijk is het eens met Duk. “In het beginsel is het belangrijk om als samenleving onze eigen taal te verzorgen en cultiveren, juist op academisch niveau. Dat is het niveau waarin je nieuwe woorden bedenkt en grotere theorieën uit de wereld terugvertaalt naar onze samenleving. Daar vindt het echte debat plaats.”

‘Engels is goedkoper voor universiteiten’

Van Baardewijk geeft zelf college op de Vrije Universiteit in Amsterdam. “Daar merk je dat het niet alleen een kwestie van debat is”, zegt de filosoof. Volgens hem heeft de universiteit vooral een economisch motief om lessen in het Engels aan te bieden. “Het probleem is dat het de zaken goedkoper maakt. We hebben in Nederland een grote toestroom van buitenlandse studenten. We willen graag veel buitenlandse studenten hebben, want hoe meer studenten, hoe meer inkomsten.”

De universiteit zou volgens Van Baardewijk uit economisch motief geen tweetalig onderwijs willen aanbieden. “Je ziet nu dat 10 procent van de studenten uit het buitenland komt. Op universitaire bachelors is het vaak al 20 procent. Als je voor al die studenten apart colleges moet aanbieden, dan ben je twee keer zoveel college aan het geven.”

“Ideologisch wordt het dan gelegitimeerd met een verhaal van Engels als de taal van de globale wereld”, zegt Van Baardewijk. “Maar eigenlijk is het motief voor een groot deel economisch.”

LEES OOK: ‘Nederlands dreigt een provincietaal te worden’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Te gast zijn:
  • BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, drager van de militaire Willemsorde, over Bevrijdingsdag en vieren van de vrijheid
  • Oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol over 4 en 5 mei
  • Journalist Frits Barend over herinneringen aan de oorlog en de toename van anti-semitisme
  • Psychiater Esther van Fenema over de bestseller The Anxious Generation. Hoe verslavend is de smartphone?
  • Electoraal geograaf Josse de Voogd over tv-serie Aangehaakt in Europa. Wat beïnvloedt het stemgedrag?

Kijk zondag vanaf 10.00 uur live naar WNL Op Zondag op NPO 1.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Met name Pro-Palestijnse activisten kunnen Dodenherdenking verstoren: ‘Heel verleidelijk voor actievoerders’

Met name pro-Palestijnse activisten zijn van plan om de twee minuten stilte tijdens Nationale Dodenherdenking te verstoren. Dat zegt Telegraafjournalist Silvan Schoonhoven in het radioprogramma…

Lees meer

Bonusaflevering Het Misdaadbureau: Activisten vastberaden om Dodenherdenking te verstoren

Blijft het overal twee minuten stil tijdens de Dodenherdenking? Ons land staat onder hoogspanning, talloze activisten dreigen met acties. Presentator Maaike Timmerman neemt het in…

Lees meer

Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer