main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 21 december 2019 — 17:41

‘Wet moet aangepast worden om rechtszaken zoals Urgenda-zaak te voorkomen’

De Hoge Raad bepaalde deze week dat de Staat verplicht is om de uitstoot van broeikasgassen tegen het einde van 2020 met minimaal 25 procent te hebben teruggedrongen ten opzichte van 1990. Daarmee is het vonnis in de zaak die stichting Urgenda had aangespannen definitief. Politiek commentator Syp Wynia verwacht vaker dit soort rechtszaken te zien waarbij een stichting de staat dwingt tot bepaald beleid.

De Hoge Raad verwijst in de Urgenda-uitspraak naar het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. “De redenering is dat als de Nederlandse regering niet voldoende doet om het klimaat in toom te houden, dat een schending van de mensenrechten is”, zegt Wynia in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. “Dat is een redenering die absurd is.”

Wynia ziet vaker dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens gebruikt wordt om “de gekste dingen” tot mensenrecht te verklaren. “Het verrast me niet omdat we al 25 jaar een verandering hebben in het Burgerlijk Wetboek. Dat maakt dit allemaal mogelijk,” zegt Wynia. “Het is geen internationale zaak. Rechters in andere landen zullen dit ook niet overnemen. In 1994 is er een artikel ingevoerd waarin staat dat iedere vereniging of stichting die in z’n statuten heeft staan dat die het algemeen belang vertegenwoordigd, daarvoor bij de rechter kan opkomen tegen de overheid.”

‘Namens jou en mij naar de rechter’

Door dit artikel kan Urgenda zo’n grote invloed uitoefenen op het overheidsbeleid, legt Wynia uit. “Urgenda zegt van zichzelf dat ze het algemeen belang vertegenwoordigen. Dan kunnen ze namens mij en jou de staat aanpakken bij de rechter.”

Wynia verwacht dat we steeds vaker zullen meemaken dat een stichting op deze manier naar de rechter stapt om de overheid te dwingen tot bepaalde maatregelen. “We zagen het ook met anti-rookmaatregelen tegen cafés. Iedereen die maar beweert voor het algemeen belang op te komen, kan zo naar de rechter stappen.”

Volgens Wynia is een aanpassing van dit wetsartikel het enige dat wij kunnen doen om meer rechtszaken te voorkomen. Hij acht de kans groot dat dit in 2020 op de politieke agenda zal komen. Ook is het nu wachten op iemand die een zaak aanspant omdat hij zoveel last heeft van de klimaatmaatregelen, zo verwacht Wynia. “Die kan zeggen dat het tegen het algemeen belang is dat de klimaatmaatregelen doorgaan. Dan krijgen we een clash van rechters.”

LEES OOK: Hoge Raad: Uitstoot CO2 moet volgend jaar verder omlaag

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer