main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 november 2019 — 12:38

Koerswijziging CDA: minder voedsel exporteren en minder verstikkende regelgeving

CDA heeft vandaag de visie van de partij voor de toekomst gepresenteerd. Als het aan de partij ligt, gaat de Nederlandse overheid meer voor haar burgers zorgen. In het pamflet ‘Zij aan Zij’ pleit de partij onder meer voor minder verstikkende regelgeving van de overheid. Ook zou Nederland niet langer de tweede landbouwexporteur van de wereld moeten zijn.

“De samenleving moet weer centraal staan”, zegt partijleider Pieter Heerma in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Bij een instelling waar mensen voor elkaar koken zegt de overheid dat ze aan horecaregels moeten doen. De angst dat er iets mis gaat is leidend”, legt Heerma uit.

Hogesnelheidslijnen verbinding land

In een toekomstvisie van het CDA pleit het wetenschappelijk instituut van de partij verder voor de terugkeer van de sociale werkvoorziening en het invoeren van basisbanen. Ook moeten hogesnelheidslijnen de Randstad verbinden met de rest van het land en is het belangrijk om de energietransitie te omarmen.

De titel van het pamflet verwijst naar meer saamhorigheid. “Het moet wat meer samen en zij aan zij worden en minder tegenover elkaar. Het geeft ons als politici een goede koers voor ons werk. Het CDA doet een oproep om je fatsoenlijk te gedragen”, zegt Heerma.

Breuk doorgeslagen marktwerking

De commissie die het stuk heeft opgesteld, hoopt hiermee een discussie op te starten in het CDA, maar ook een koers uit te zetten waar de partij het komende decennium werk van kan maken. Die koers betekent ook een breuk met het neoliberalisme en de in hun ogen doorgeslagen marktwerking.

Het neoliberale verhaal is niet “houdbaar” meer, stelt de commissie onder leiding van Leonard Geluk. In dat verhaal zijn mensen zelf verantwoordelijk voor geluk en falen en geldt de overheid als een hindermacht en moeten maatschappelijke problemen door marktwerking worden opgelost.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer