main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 september 2019 — 08:34

Stikstofbesluit Raad van State zet 18.000 bouwprojecten op de tocht

Het stikstofbesluit van de Raad van State raakt zeker 18.000 bouwprojecten, blijkt uit onderzoek van de NRC. Dat is veel meer dan de enkele honderden waar eerder rekening mee werd gehouden. De aanbouw van onder andere woonwijken komt nu op de schop. Eerder werd de opening van Lelystad Airport uitgesteld vanwege hetzelfde besluit.

Nood aan woningen

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) zei eerder nog dat er 75.000 woningen bijgebouwd moeten worden, maar kan dat wel zonder het stikstofbeleid te overtreden? Een alternatief zou kunnen zijn om die woningen te bouwen op landbouwgrond of in de natuur, suggereert NRC. “Dit is een heel groot probleem, Nederland raakt op slot”, zegt VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Bouwen in de natuur ziet hij niet als oplossing: “We hebben die woningen keihard nodig, maar het kan ook niet ten koste gaan van natuur. Er is nu een commissie aan het werk die heel snel een oplossing probeert te vinden, want we moeten dit echt aanpakken.”

Bomen langs de snelweg

Hilmar Mulder, hoofdredacteur van de Libelle doet alvast een gooi naar een oplossing: “Er zijn zoveel plekken in Nederland waarvan ik denk daar kan je prima wat bomen neerzetten, bijvoorbeeld langs de snelweg. Als je dat kan compenseren dan kan je op andere plekken weer meer grond voor woningen in gebruik nemen”, zegt ze in Goedemorgen Nederland.

LEES OOK: Verbreding ring Utrecht (voorlopig) van de baan vanwege stikstofnorm

Door: Productie WNL

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer