main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 5 september 2019 — 09:49

Dit miljardenbedrag geeft Nederland uit aan defensie

Nederland gaat na jaren van bezuinigingen weer meer geld uitgeven aan defensie. In 2018 ligt dit bedrag op maar liefst 9,1 miljard euro, zo berekende het CBS. Kolonel van de Koninklijke Landmacht Paul van der Touw verwacht dat dat bedrag de komende jaren nog verder op gaat lopen, zo zegt hij in Stand van Nederland.

In 1999 gaf de Nederlandse overheid 6,8 miljard euro uit aan defensie, zo becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de crisis ontkwam ook de krijgsmacht niet aan bezuinigingen, maar inmiddels is de grens van 9 miljard gepasseerd: een stijging van 34 procent vergeleken met twintig jaar geleden.

LEES OOK: Rutte: ‘Er moet meer geld naar defensie’

Dat Nederland meer is gaan uitgeven aan defensie komt voor kolonel Van der Touw niet als een verrassing. “Aan het einde van de Koude Oorlog was er aanleiding om minder te investeren in defensie, omdat het idee bestond dat het grote gevaar voor Europa was geweken. Twintig jaar verder hebben we echter ontdekt dat daar nieuwe risico’s voor zijn teruggekomen.”

Volgens Van der Touw werd toen ook de ontdekking gedaan dat de krijgsmacht in Nederland te klein was geworden en er met verouderd materiaal werd gewerkt. Vervolgens werd de portemonnee getrokken. “En daar moet de komende jaren ook fors in worden geïnvesteerd. Gelukkig hebben we daar nu ook de ruimte voor. Nederland krijgt een krijgsmacht terug waar het trots op kan zijn.”

LEES OOK: Defensie gaat nieuw materieel zo veel mogelijk in Nederland kopen

Doelstelling niet gehaald

Binnen de NAVO willen ze dat Nederland sowieso meer geld gaat uitgeven aan defensie, namelijk de afgesproken twee procent van het bruto binnenlands product (bbp). “Nederland haalt dit met 1,2 procent niet”, zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS in Stand van Nederland. In ons land wordt 495 euro per inwoner uitgegeven aan defensie.

Ook bijna alle andere Europese landen halen de norm van twee procent niet. Alleen Griekenland lukt dit met 2,5 procent. De Verenigde Staten spannen overigens de kroon met een uitgave van 3,1 procent van het bbp aan defensie.

Kijk vanavond naar Stand van Nederland over de defensie-industrie om 21:20 uur op NPO 2!

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer

Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer