main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Opiniemakers - 5 juni 2019 — 17:05

OPINIE: Hoe de Deense sociaaldemocraten het goede voorbeeld geven met hun zakelijke immigratiebeleid

Als de voortekenen niet bedriegen, gaat het Deense Socialdemokratiet een klinkende overwinning behalen bij de Parlementsverkiezingen woensdag. Die overwinning dankt de partij van de 41-jarige partijleider Mette Frederiksen aan de combinatie van een herkenbaar links sociaal-economisch profiel en een nuchtere migratie-aanpak.

In nogal wat kranten staat dat links in Denemarken de macht grijpt, met “rechtse standpunten.” Maar een stevige koers op migratie is volgens financieel journalist en opiniemaker Jean Dohmen niet direct ‘rechts’. “Je moet het zakelijk noemen, of realistisch. Als je de verzorgingsstaat – een niet ten onrechte geroemd product dat we mede te danken hebben aan de sociaal-democratie – in stand wilt houden, dan moet je ook grenzen stellen aan wie er gebruik van kan maken. We weten dat heel wat migranten netto-ontvangers zijn van die verzorgingsstaat. En dus is een wat zakelijkere houding helemaal niet verkeerd.”

Comeback door migratiecrisis

De comeback van de Social­demokratiet in Denemarken is op gang gebracht door de migratiecrisis. De komst van meer dan een miljoen asielzoekers en migranten naar Europa bracht in 2015 ernstige tekortkomingen aan het licht in het asielstelsel van de EU, maar ook leidde ze tot grote bezorgdheid bij miljoenen Europeanen. In Denemarken hoorde Mette Frederiksen in haar eigen kringen hoe mensen zich in hun bestaanszekerheid bedreigd voelden. “Meer en meer raak ik ervan overtuigd dat de lagere klassen de prijs hebben moeten betalen voor de massa-immigratie”, zo zei ze onlangs.

De vraag is of dat inzicht aanslaat bij de sociaal-democratische zusterpartijen in Europa. Links Europa moet een antwoord zien te vinden op het migratievraagstuk dat hun eigen sociaal-economische grondbeginselen voor grote uitdagingen stelt. Hoewel de PvdA in ons land het zoet heeft geproefd van een overwinning tijdens de recente Europese verkiezingen, is die partij nog lang niet terug in het centrum van de macht.

“Denemarken kan een voorbeeld zijn, al verschilt dat land natuurlijk wel van het onze”, zegt Dohmen. “Denen zijn eigenzinnig en uitgesproken trots, het valt me als ik er ben altijd op dat de Deense vlag alomtegenwoordig is. Dat patriottisme kennen wij niet. Maar goed: het immigratievraagstuk kennen wij wel en de uitdagingen ook. Streng zijn aan de grens betekent trouwens niet dat je geen mensen meer binnenlaat. Zo’n aanpak zorgt ervoor dat je het draagvlak voor de opvang van echte vluchtelingen in stand houdt. Dat moet de PvdA toch aanspreken.”

Jean Dohmen is zaterdag opiniemaker in WNL Opiniemakers, om 18.00 uur op NPORadio1.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer