Hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans: klanten verantwoordelijk houden voor CO2-uitstoot Shell was te scherp
Het gerechtshof had Shell mogen verplichten om 45 procent van de eigen CO2-uitstoot voor 2030 te verminderen. Dat stelt hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans. ”Ik sta aan twee kanten”, vertelt hij in het radioprogramma Sven op 1.
De expert vindt dat de uitspraak over de eigen uitstoot van Shell had mogen blijven staan, maar de eis dat het bedrijf ook verantwoordelijk gehouden moest worden voor de CO2-uitstoot van de keten en klanten, bijvoorbeeld automobilisten aan de benzinepomp, ging wat hem betreft de ver.
Het gerechtshof in Den Haag wees de vorderingen van Milieudefensie tegen Shell dinsdagochtend af. Volgens het hof rust op het bedrijf weliswaar een “zorgvuldigheidsplicht” om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan, maar Shell kan niet worden verplicht tot concrete percentages waarmee het de CO2-uitstoot moet verminderen. De uitspraak van de rechtbank in eerste aanleg is daarmee vernietigd.
Luister deze uitzending terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.
‘Treurig’
Rotmans zegt bij Sven op 1 ”het ook wel treurig te vinden voor meesteradvocaat Roger Cox (aan de kant van Milieudefensie, red.)”. Hij concretiseert: ”Tot dusver had hij al zijn rechtszaken gewonnen. Maar het is nogal wat als je één groot olie- en gasbedrijf verantwoordelijk houdt om zich als eerste aan de klimaatdoelen van Parijs te houden. Inclusief 45 procent minder uitstoot van CO2, niet alleen voor het bedrijf zelf, maar ook voor de keten en de klanten. Met name dat laatste vond ik wel scherp. Hoe kun je dat binnen vijf jaar realiseren.”
De hoogleraar benadrukt dat het gerechtshof erop hamert dat Shell zich wel degelijk moet inspannen voor minder CO2-uitstoot. ”Maar niet over de manier waarop.”
‘Rechtszaken zijn nodig, maar niet voldoende’
Shell zegt daar zelf mee bezig te zijn en volgens het gerechtshof ligt het bedrijf op koers. ”Punt is dat Shell zijn klimaatdoelen een half jaar geleden heeft afgezwakt, maar dat telde niet mee voor deze rechtszaak, dat mocht niet worden meegewogen. Dat is raar. Het verschil tussen de realiteit en de juridische wereld. Als expert vind ik dat vreemd, maar ik begrijp dat het protocollair zo werkt.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Rotmans adviseerde zowel Shell als Milieudefensie. Binnenkort gaat hij weer om tafel met Shell. ”Die rechtszaken zijn nodig, maar niet voldoende. Ze geven de urgentie aan en zetten druk op de bedrijven en dan begint het pas echt. Dan moeten zij intern aan de slag. Dat doe je niet vanuit negatieve energie, maar dat doe je vanuit positieve energie.”
Lees ook:
Grenscontroles vanaf 9 december: ‘Eerste wat nu daadwerkelijk gebeurt’
Door: Michiel van Renselaar
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugluisteren: vader vreest voor het leven van zijn dochter: 'Betaal, anders verdwijnt ze in Frankrijk'
Als een kind vermist is, telt elke seconde. De samenwerking met andere landen is cruciaal, omdat het vermiste kind de grens al over kan zijn. Moeten de waarschuwingssystemen van EU-lidstaten, zoals AMBER Alert, aan elkaar gekoppeld worden?
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met landelijk coördinator persoonsvermissingen van de politie Izanne de Wit, specialist vermiste personen van de politie Limburg Sanne Lijesen en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Luister deze aflevering van de WNL-podcast Het Misdaadbureau nu terug via je favoriete podcastapp.
Terugluisteren: Vicepremier Eddy van Hijum zondag bij Rick Nieman
De zondag begint met Rick Nieman. Met dit keer minister Eddy van Hijum. Hij praat ons bij over de grip op arbeidsmigratie.
Frontex-topman Hans Leijtens schuift aan over het bewaken van de Europese buitengrenzen, Amerika-correspondent Michiel Vos is te gast over wat we kunnen verwachten van het presidentschap van Donald Trump en oud-politicus Rob Oudkerk en CIDI-directeur Naomi Mestrum blikken terug op het geweld in Amsterdam na de wedstrijd Ajax – Maccabi Tel Aviv.
Klik hier en luister deze uitzending terug.
Gemeentes hoeven halverwege volgend jaar minder opvangplekken voor Oekraïners te regelen, meldt minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie). Het benodigde aantal opvangplekken gaat omlaag van…
Lees meerPiepkleine elektrische autootjes, zogeheten light electric vehicles, zullen straks het straatbeeld in de Nederlandse binnensteden bepalen, verwacht brancheorganisatie RAI Vereniging na onderzoek. “Komend decennium verandert…
Lees meerBij Defensie staan potentiële werknemers in de rij, zegt staatssecretaris Gijs Tuinman. “Mijn uitdaging is niet dat er geen Nederlanders bij Defensie willen werken. Bij ons…
Lees meerDe demonstratie die studenten en docenten in het hoger onderwijs donderdag in Utrecht wilden houden, gaat niet door. Volgens de gemeente was een pro-Palestijnse organisatie…
Lees meerDe NS waarschuwt voor “zeer forse” gevolgen voor treinreizigers door de staking bij spoorbeheerder ProRail vrijdagochtend. Door die staking ligt het treinverkeer in Midden-Nederland tussen…
Lees meerLian Heinhuis, fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam, vindt dat premier Dick Schoof “heel kwalijke uitspraken” heeft gedaan na het geweld in Amsterdam vorige week…
Lees meerMultimiljonair Tjebbe van Oostenbruggen moet Folkert Idsinga opvolgen als staatssecretaris van Financiën. Dat heeft zijn partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) dinsdag bekendgemaakt. In de Tweede…
Lees meerDe één zijn dood is de ander zijn brood. Het faillissement van Blokker kan positief uitvallen voor andere bedrijven. Zo staan winkelketens met chronisch personeelstekort…
Lees meerHet lijk erop dat de btw-verhoging op boeken, sport, cultuur en hotels toch van tafel gaat. De oppositie in de Tweede Kamer is er niet…
Lees meerVoormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs vindt dat burgemeester van Amsterdam Femke Halsema moet opstappen. “Ze moet markeren dat dit het grootste dieptepunt is…
Lees meerDe koffie staat klaar in het Witte Huis, misschien wel mét een koekje. Een week na zijn verkiezingswinst gaat de aanstaande president van Amerika Donald…
Lees meerVolgens VVD-leider Dilan Yeşilgöz staat het kabinet achter Femke Halsema. Ook als de burgemeester van Amsterdam demonstraties wel had verboden, had ze kunnen rekenen op…
Lees meerDe jongste steden in Nederland, zoals Almere en Zoetermeer, hebben dringend geld nodig. De steden, die ook wel ‘new towns’ worden genoemd, zijn ongeveer zeventig…
Lees meerDe integratie van ”een deel” van de mensen met een migratieachtergrond is mislukt. Dat zegt VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Volgens de politica kampt Nederland met een…
Lees meerWie woensdagochtend met de trein naar school of werk wilde, kwam bedrogen uit. De eerste in de reeks stakingen van ProRail zorgde ervoor dat het…
Lees meer