main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 30 augustus 2024 — 22:45

Een tbs’er op vrije voeten? Daar hebben slachtoffers niets over te zeggen

Slachtoffers en nabestaanden spelen totaal geen rol bij de mogelijke beëindiging van een tbs-behandeling. Hun mening wordt niet meegewogen tijdens een zitting over tbs-verlenging. Ook tijdens het tbs-traject worden ze nauwelijks of zelfs niet betrokken. Dat stellen deskundigen in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

”Slachtoffers en nabestaanden zijn geen partij. Dat maakt het in het strafrecht heel ingewikkeld. Als je geen partij bent, heb je ook geen recht”, weet tbs-advocaat Jan-Jesse Lieftink.

In de nabije toekomst komt er spreekrecht tijdens zittingen over tbs-verlenging waar mensen hun zegje kunnen doen, maar dit zal weinig uitmaken. Het verhaal van slachtoffers en nabestaanden zal geen invloed hebben op de uiteindelijke beslissing, aldus Lieftink. ”Het zal vooral over voorwaarden gaan, zoals een contactverbod. Daar mogen ze straks wat over zeggen, maar niet over het wel of niet beëindigen van de behandeling.”

Hij benadrukt: ”Tbs is geen straf. Het is een maatregel die is gericht op terugkeer in de maatschappij. Dat is het primaire doel. Als je dat doel volgt, is een nabestaande minder belangrijk.”

Geen geld

Ook tijdens de behandeling worden slachtoffers en nabestaanden nauwelijks tot niet betrokken. ‘Ik heb vaak geprobeerd deze groep en daders met elkaar in gesprek te laten gaan. Ik geloof dat het één of twee keer gelukt is”, vertelt psycholoog Anita Heuveling-van Beek, die jarenlang in een tbs-kliniek werkte.

Ze vervolgt: ”Dat komt niet omdat mensen het niet wilden, maar vooral omdat er te weinig personeel is. Er is zo weinig tijd. Voor dit soort hele belangrijke dingen is geen ruimte.”

De tekst gaat verder onder de X.

Saskia Wolters kan dat beamen. Haar broer werd doodgestoken in de Amsterdamse metro door een psychiatrisch patiënt op verlof. ”Er is vanuit de kliniek totaal geen communicatie. Er worden allerlei redenen genoemd. Privacy, het is hun taak niet, er is geen geld voor, terwijl ik denk dat het heel waardevol kan zijn.”

Levenslang reclasseringstoezicht

Wat als een tbs’er vrijkomt? Heuveling-van Beek pleit ervoor dat bepaalde daders na hun straf en behandeling levenslang gevolgd worden door de reclassering. Ze noemt moordenaars, verkrachters en pedofielen. ”Je kunt wel beginnen over de privacy, maar dat recht heb je wel verspeeld. Je hebt zoiets ergs gedaan. Geldt het recht op privacy meer dan nog meer doden of nog meer kinderen met een verwoest leven? De reclassering kan bijvoorbeeld controleren of iemand zijn medicatie neemt.”

Lees ook:

Bonusaflevering Het Misdaadbureau: Vogelkooi van drugsbaron ‘Piet Costa’ onthult moordplannen in onderwereld 

 

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer