main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 augustus 2024 — 09:12

Huizenprijzen bijna 11 procent omhoog, woningmarkt weer oververhit

De Nederlandse huizenprijzen lopen steeds harder op. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster waren bestaande koopwoningen in juli gemiddeld 10,6 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar. “De woningmarkt lijkt weer oververhit te raken”, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

Ook in juni waren de huizenprijzen al flink opgeveerd, met een plus van 9,7 procent op jaarbasis. Ten opzichte van juni zijn de prijzen in juli nog eens met 1,4 procent gestegen. Van prijsdalingen, die een jaar geleden nog voorkwamen, is absoluut geen sprake meer.

Van Mulligen trekt een vergelijking met 2021 toen de huizenprijzen ook heel hard begonnen op te lopen. Maar de situatie is wel anders, waarschuwt hij. Destijds was de hypotheekrente erg laag, inmiddels zijn de leenkosten een stuk hoger.

Volgens de econoom wordt de prijsstijging nu vooral gedreven door het oplopen van de lonen, in combinatie met het nog altijd zeer krappe aanbod aan te koop staande huizen. “Het is een klassiek vraag- en aanbodverhaal. Er is genoeg geld beschikbaar en de vraag om te verhuizen is groot.”

Vertrouwen

Wat verder opvalt, is dat het aantal woningen dat van eigenaar wisselt, in juli met bijna een kwart is gestegen tot 18.610 stuks. Van Mulligen herkent hierin een toenemend vertrouwen in de woningmarkt. “Mensen denken: als ik iets koop, krijg ik het later toch nog wel verkocht.” Maar een stevige toename ten opzichte van een jaar geleden, is volgens Van Mulligen ook niet zo moeilijk. Destijds lag het aantal transacties juist erg laag.

Eind 2021 en begin 2022 piekten de prijsstijgingen rond de 20 procent. Of we nu weer afstevenen op zo’n scenario, durft Van Mulligen niet te zeggen. Maar hij sluit het ook niet uit.

Als de inflatie verder daalt, nemen de loonstijgingen die vakbonden en werkgevers afspreken waarschijnlijk ook af. Maar het lijkt er ook op dat de Europese Centrale Bank (ECB) zijn rentes weer gaat verlagen. Van Mulligen denkt dat de rente nog niet heel snel omlaag gaat, maar het ziet er wel naar uit dat de leenkosten op den duur afnemen.

Lees ook:

Een olifant in een porseleinen kast of stappen naar verbetering: Wat heeft Hugo de Jonge betekend voor de woningmarkt?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Kijk deze aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

De gemiddelde millennial leaset dingen zoals een fiets, auto of zelfs een huisdier. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt of deze trend verstandig is voor de portemonnee.

Vrijdagavond 23.10 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor tweede keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de tweede keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

‘Gedupeerden toeslagenschandaal de dupe van wet tegen schijnzelfstandigheid’

VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen is fel tegen het strenger handhaven op schijnzelfstandigheid. Hij is bang dat als de strenge handhaving per 1 januari 2025 ingaat,…

Lees meer

Van Vroonhoven benadrukt: Omtzigt keert terug als NSC-leider

Vicefractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven (NSC) benadrukt dat haar partijleider Pieter Omtzigt slechts tijdelijk een stap terug doet. Hij keert terug als leider van de NSC-fractie…

Lees meer