main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Roeier Simon van Dorp reageert na het winnen van de bronzen medaille in de finale M1x op het olympisch roeitoernooi tijdens de Olympische Spelen in de Franse hoofdstad.
3 augustus 2024 — 11:51

Nederland op de Olympische Spelen: roeien naar het podium en volleybalsters uitgeschakeld

De Nederlandse roeiers roeien ons naar verschillende podiumplekken en de volleybalsters zijn helaas uitgeschakeld; in dit blog vind je een overzicht van de Olympische Spelen van zaterdag 3 augustus.

Windsurfer Luuc van Opzeeland pakt brons

Windsurfer Luuc van Opzeeland heeft op de Olympische Spelen de bronzen medaille veroverd. De 25-jarige Nederlander eindigde in de finale van de medalseries in de iQFoil-klasse achter de Israëliër Tom Reuveny en de Australiër Grae Morris.

De bronzen medaille van Van Opzeeland is de tweede plak voor Nederland in Marseille, waar het olympisch zeiltoernooi wordt gehouden. Odile van Aanholt en Annette Duetz wonnen vrijdag goud in de 49erFX-klasse. Het is voor de vierde keer op rij dat een Nederlandse windsurfer een medaille op de Spelen wint. Dorian van Rijsselberghe (2012 en 2016) en Kiran Badloe (2021) wonnen de laatste jaren goud in de traditionele RS:X-klasse.

Van Opzeeland had zich geplaatst voor de kwartfinales van zaterdag door afgelopen week als vijfde te eindigen in het klassement. Hij kwalificeerde zich op overtuigende wijze voor de halve eindstrijd en was daarin eveneens ongenaakbaar.

De Nederlander wist met het bereiken van de finale al dat hij een medaille te pakken had. In de finale met Reuveny en Morris, die als nummer 1 van het klassement automatisch geplaatst was, werd bepaald welke kleur de plak zou zijn. In de eindstrijd wisselde Van Opzeeland een aantal keren van positie met Reuveny en Morris, maar in het laatste deel kwam hij niet meer in de buurt van de concurrenten.

Van Opzeeland werd voor de Spelen gezien als een van de kanshebbers voor een medaille. De voormalige wereldkampioen begon maandag met een valse start, maar pakte een dag later de koppositie. Hij liep daarna bij een bijna-aanvaring op woensdag een technisch probleem op. Mede door het incident en een afgewezen protest, moest hij uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde plaats in het klassement.

De iQFoil-klasse is een nieuwe olympische discipline, nadat eerder werd gestreden in de traditionele RS:X-klasse. Bij het windfoilen zit onder de plank een vleugelconstructie, waardoor deze boven het water wordt getild en er hogere snelheden worden bereikt.

Rare fout kost dressuurteam de winst

De Nederlandse dressuurruiters gaan voor de derde Olympische Spelen op een rij geen medaille halen in de landenwedstrijd. Hans Peter Minderhoud dacht na zijn teleurstellende score, als eerste van de drie combinaties, al dat het lastig zou worden. Waar Nederland moest hopen op fouten bij de concurrentie, maakten Emmelie Scholtens en Indian Rock die als tweede Nederlandse combinatie juist zelf.

Scholtens en haar hengst begonnen nog goed aan de proef in het stadion voor het paleis van Versailles. “Ik kwam relaxed binnen, veel beter dan woensdag. Het eerste stuk ging ook heel goed. Maar ineens viel hij uit de galop, heel raar. Dat heb ik nog nooit op deze manier gehad en ik heb er ook geen verklaring voor. Dit is gelijk mijn slechtste proef van het seizoen. En waarom nu?”, vroeg de 38-jarige amazone zich af.

De Groningse kreeg voor haar proef een score van 70,684, duidelijk minder dan de 74,581 van de kwalificatie woensdag. “Ik had graag een dikke score neergezet voor het team, maar dit is superbalen. Als ik op de voet van mijn begin had kunnen doorgaan, hadden we misschien nog wel een kansje gehad. Maar die drie landen boven ons zijn wel heel sterk.”

Vierde plek

Na twee van de drie combinaties staat Nederland vierde (143,382), op ruime afstand van de podiumplaatsen. Duitsland (155,836), Denemarken (154,453) en Groot-Brittannië (153,009) gaan uitmaken wie er met de olympische titel vandoor gaat.

De Nederlandse dressuurruiters zijn net als de springploeg een dag eerder als vierde geëindigd in de landenwedstrijd van de Olympische Spelen. De afstand tot het podium was met ruim 11 punten echter fors. Dinja van Liere kon daar met een solide laatste proef met Hermès in het stadion van Versailles geen verandering meer in brengen, na mindere scores van Hans Peter Minderhoud en Emmelie Scholtens.

Brons voor skiffeur Van Dorp

Roeier Simon van Dorp is op de Olympische Spelen van Parijs derde geworden in de skiff. De 27 jaar oude Amsterdammer moest op de olympische roeibaan in Vaires-sur-Marne de Duitser Oliver Zeidler en Yauheni Zalaty voor zich dulden. Het betekende de achtste medaille voor de Nederlandse roeiploeg.

Het verschil met Zeidler, in de finale een klasse apart, was 5,39 seconden. De Duitser is al enige tijd veruit de beste roeier in de individuele klasse. Van Dorp leek op zilver af te roeien, maar hij stortte in op de laatste 500 meter. De Belarus Zalaty kwam hem nog voorbij.

Halverwege de race lag Van Dorp tweede, op iets meer dan 2 seconden van de uiteindelijke winnaar. Dat verschil liep steeds meer op.

Van Dorp werd vorig jaar op de WK in Belgrado nog tweede. Toen was alleen Zeidler net te snel voor hem.

Voor Van Dorp waren het zijn tweede Olympische Spelen. Drie jaar geleden, in Tokio, deed hij mee met de Holland Acht. Die Nederlandse boot werd toen vijfde. Na de Spelen besloot Van Dorp zich te richten op de skiff.

De skiff is een smalle boot met een speciale vormgeving waar de roeiers alleen in zitten.

Het roeitoernooi zit er nu op voor de Nederlandse ploeg.

Holland Acht grijpt net naast het goud

De Nederlandse roeiers van de Holland Acht hebben op de Olympische Spelen verrast met een zilveren plak. De Nederlandse boot hoefde alleen de Britten voor zich te dulden. Het verschil was 1,04 seconde.

De Holland Acht had zich via de herkansing geplaatst voor de finale. Het Nederlandse achttal liet in de herkansing al een goede indruk achter en maakte het in de finale favoriet Groot-Brittannië zowaar lastig: 5.22,88 om 5.23,92.

Halverwege de race lag de Nederlandse boot zelfs even aan de leiding, maar de Britten herpakten zich in het tweede deel. Nederland wist de Amerikanen achter zich te houden.

Acht jaar geleden won de Holland Acht brons in Rio de Janeiro, maar in Tokio – in 2021 – wist de ploeg geen podiumplek te bemachtigen.

Volleybalsters uitgeschakeld

De volleybalsters zijn na drie nederlagen in de groepsfase uitgeschakeld op de Olympische Spelen van Parijs. In het cruciale duel met de Dominicaanse Republiek was een zege met 3-0 of 3-1 nodig om als een van de beste twee nummers 3 uit de poulefase door te gaan naar de kwartfinales, maar het werd een nederlaag. Oranje verloor met 3-1.

De ploeg van bondscoach Felix Koslowski speelde na nederlagen tegen Turkije (2-3) en Italië (0-3) een alles-of-nietswedstrijd tegen de Dominicanen, die iets lager op de wereldranglijst staan en Nederland al eens dwarszaten in de olympische kwalificatie. Het werd een ware thriller, waarin Oranje na een 2-1-achterstand probeerde terug te vechten, maar de vierde set verloor met 28-26.

Goud voor roeister Florijn

Roeister Karolien Florijn heeft op de Olympische Spelen in Parijs goud veroverd in de skiff. De 26-jarige wereldkampioene maakte in de finale haar favorietenrol waar in een spannende race.

Florijn hield op de roeibaan in Vaires-sur-Marne, net buiten Parijs, de Nieuw-Zeelandse Emma Twigg 1,86 seconden achter zich. De Litouwse Viktorija Senkute werd op 3,57 seconden derde.

De skiffeuse bezorgde TeamNL de vijfde gouden medaille van deze Spelen. Liefst vier daarvan werden op de roeibaan gepakt.

Voor Florijn is het haar eerste olympische titel. Drie jaar geleden pakte ze zilver op de Spelen van Tokio, in de vierzonder.

Judoka’s stellen teleur

De Nederlandse judoka’s hebben ook in de teamwedstrijd op de Olympische Spelen teleurgesteld. Ze werden al bij hun eerste optreden uitgeschakeld door Servië met 2-4.

Hierdoor verlaten de Nederlandse judoka’s Parijs zonder een medaille. De judoploeg won voor het laatst geen enkele plak op de Spelen van 1984 in Los Angeles.

Julie Beurskens (-57 kg) en Joanne van Lieshout (-70 kg) zorgden voor de Nederlandse overwinningen tegen Servië. Tornike Tsjakadoea, Noël van ’t End, Marit Kamps en Michael Korrel slaagden er niet in hun nationale ploeg naar de kwartfinales te loodsen.

Lees ook:

Zilveren plak voor BMX’ster Manon Veenstra

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer

Hoofdeconoom over waarom we niet moeten juichen over de koers van de Nederlandse economie

Hoewel de Nederlandse economie zich snel heeft hersteld na de enorme krater die corona achterliet, is dat nog geen reden om te juichen volgens Ester…

Lees meer

Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer