main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 juli 2024 — 11:37

Meeste Nederlandse Joden ervaren meer antisemitisme dan eerder

Het gros van de Joden in Nederland stelt dat er meer antisemitisme is dan vijf jaar geleden, zo blijkt uit een donderdag verschenen Europees onderzoek. Met 83 procent ligt dat percentage net iets hoger dan het Europese gemiddelde van 80 procent. Bijna alle in Nederland wonende Joden hebben in het dagelijks leven te maken gehad met antisemitisme.

Joden krijgen zowel op straat als online te maken met Jodenhaat, blijkt uit de derde editie van een enquête van het Europees Bureau voor de grondrechten (FRA). Dat ziet toe op racisme en vreemdelingenhaat in de Europese Unie.

Bijna een op de acht Joden in Nederland draagt uit veiligheidsoverwegingen regelmatig geen Joodse symbolen in het openbaar, bijna de helft doet dat nooit. Dat is iets meer dan het Europese gemiddelde. Ruim een kwart van de Joden in Nederland voelt zich gediscrimineerd, ook meer dan de 20 procent gemiddeld in Europa. Net zoals elders in Europa worden Joden in Nederland lastiggevallen, krijgen ze te maken met pesterijen en worden ze soms aangevallen. Ze zijn bang dat dit gaat toenemen.

‘Europa is getuige van een golf van antisemitisme’

De enquête is afgerond voor de aanval van terrerugroep Hamas op Israël van 7 oktober en de Israëlische militaire acties die daarop volgden. Daarna hebben de onderzoekers nog informatie verzameld bij twaalf organisaties van Joodse gemeenschappen. Sommigen daarvan meldden een toename van antisemitisme van meer dan 400 procent. Aan de enquête deden bijna 8000 Joden uit dertien Europese landen mee. In die landen woont naar schatting ongeveer 96 procent van de Joodse bevolking in de Europese Unie.

“Europa is getuige van een golf van antisemitisme, deels veroorzaakt door het conflict in het Midden-Oosten. Dit beperkt Joodse mensen ernstig in hun mogelijkheden om veilig en waardig te leven”, zegt FRA-directeur Sirpa Rautio. De Joodse gemeenschappen moeten worden beschermd “tegen alle vormen van haat en intolerantie, zowel online als offline”.

‘Lang gedaan alsof dat er bij hoorde’

De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding Eddo Verdoner is niet verrast door de uitkomsten van het Europese onderzoek en evenmin door de relatief slechte positie van Nederland, zegt hij in het NRC. De tolerantie waarom Nederland bekendstaat, “lijkt steeds meer op onverschilligheid. En die leidt ertoe dat we dingen gedogen die niet door de beugel kunnen, zoals antisemitische spreekkoren in voetbalstadions. We hebben lang gedaan alsof dat er gewoon bij hoorde, maar dat is natuurlijk niet zo.”

Lees ook: 

Joodse organisaties zien wereldwijd sterke toename antisemitisme

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer

Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’

De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in…

Lees meer