EU moet betaalbaarheid van aardgas beter waarborgen, aldus Europese Rekenkamer
De Europese Unie is niet klaar voor een mogelijke nieuwe gascrisis, oordeelt de Europese Rekenkamer. De EU heeft wel maatregelen genomen om aan aardgas te kunnen komen als de nood aan de man is, maar niet om dat ook betaalbaar te houden.
De EU leunde voor haar verwarming voorheen sterk op aardgas uit Rusland, maar werd daar afgelopen jaren hardhandig vanaf geholpen. Door de groeiende spanningen met Rusland en uiteindelijk de Russische inval in Oekraïne schoten de gasprijzen in 2021 en 2022 door het dak. De EU stapte vlug over naar andere leveranciers en andere energiebronnen en nam maatregelen om de gasprijs te drukken.
Maar het is maar de vraag of het dankzij die maatregelen is dat de EU gas ging besparen, dat de gasopslagen weer volliepen en de prijs tot bedaren kwam, stelt de Europese Rekenkamer. Door de milde winter stookten burgers en bedrijven sowieso minder. En gasveelvraten als de metaal- en kunstmestindustrie schroefden door de hoge gasrekeningen hun productie terug.
Prijsplafond nooit beproefd
De werking van het prijsplafond dat de EU instelde is volgens de rekenkamer, anders dan het Nederlandse, nooit beproefd. De prijs bleef daar intussen spontaan al onder. Of de gemeenschappelijke inkoop van gas helpt, is volgens de waakhond over de Europese financiën evenmin vast te stellen. De prijspieken in sommige EU-lidstaten waren al geslonken toen het daarvan kwam.
De EU moet de betaalbaarheid van aardgas beter waarborgen, vindt de rekenkamer. En EU-landen zouden bij tekorten moeten kunnen rekenen op andere lidstaten. Sommige weigeren nog steeds te beloven dat ze in zo’n geval te hulp schieten met eigen gas.
Lees ook:
Voorbereiding op gaswinning in Noordzee bij Schiermonnikoog mag van start
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Is vintage nog een koopje?
Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?
Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.
Diefstal in de thuiszorg
Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor?
De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.
Asielminister Marjolein Faber “slaat een pleefiguur in Europa”, nadat ze pleitte voor een opt-out op asielbeleid. Dat zegt partijleider van het CDA Henri Bontenbal in…
Lees meerNaroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze…
Lees meerAuteur Pieter Koolwijk heeft in het kinderboekenweekgeschenk, het boek Schatpakkers, zelfverzonnen scheldwoorden geschreven. Dat vertelde de schrijver in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Koolwijk zegt…
Lees meerOp veel plaatsen in Nederland was donderdagavond het noorderlicht te zien. Op sociale media staan veel beelden van het poollicht, dat mensen hebben gezien in…
Lees meerHoofdagent van het Amsterdamse Bureau Burgwallen Lieke Hester schrijft in haar tweede boek Het wordt ook steeds gekker opnieuw over haar ervaringen bij de politie. Naast…
Lees meerPVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…
Lees meerAls Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…
Lees meerDeze zaterdag komt WNL In de Kantine met een speciale radio-uitzending. Live vanaf de 53e editie van de Military in Boekelo, een van de grootste…
Lees meerPolitiek fotograaf Bart Maat draait al aardig wat jaren mee in Den Haag. Zo won hij een Zilveren Camera voor zijn beroemde ‘functie elders’-foto. Nu…
Lees meerSteeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…
Lees meerEén op de vijf mensen die afhankelijk is van een hulpmiddel, zoals een rollator of geleidehond, mag soms ergens niet naar binnen, terwijl dit wel…
Lees meerMogelijk zijn ook foto’s of afbeeldingen, die worden gebruikt in visitekaartjes van de politie, buitgemaakt bij de recente hack. “Voor collega’s in heimelijke functies is…
Lees meerNa 22 grandslamtitels, houdt de voormalig nummer één van de wereld en absolute gravelkoning Rafael Nadal het na dit tennisseizoen voor gezien. De 38-jarige Spanjaard…
Lees meerSP-leider Jimmy Dijk wil maximaal 40.000 migranten per jaar toelaten, maar haalt tegelijkertijd hard uit naar de strenge migratieplannen van de PVV. Die zijn “zeer…
Lees meerDe SP moet een duidelijker standpunt innemen wat betreft migratie, vindt de achterban. Dat stelt SP-leider Jimmy Dijk in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Als…
Lees meer