main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 juni 2024 — 11:38

Wordt Richard de Mos alsnog veroordeeld voor omkoping? ‘Het OM gaat door tot het bittere eind’

De Haagse politicus Richard de Mos hoort vandaag van het gerechtshof in Den Haag of hij wordt veroordeeld. Hij staat onder meer terecht voor corruptie, omkoping en schending van zijn ambtsgeheim. De Mos ontkent alle aantijgingen. Het vonnis is om 13.00 uur.

Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat De Mos zich schuldig maakte aan onder andere omkoping. Hij zou Haagse ondernemers hebben voorgetrokken, in ruil voor geld voor zijn partij. Daarbij zou hij zijn positie als wethouder hebben misbruikt.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Het OM sleepte hem voor de rechter, maar die sprak de fractievoorzitter van Hart voor Den Haag volledig vrij van alle beschuldigingen. Hetzelfde gold voor zijn partijgenoot Rachid Guernaoui en vijf Haagse ondernemers.

Wel of geen veroordeling voor De Mos

Het OM werd in de uitspraak van de rechtbank hard op de vingers getikt, maar ging desondanks in hoger beroep en eist nu een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met daar bovenop een werkstraf van 240 uur, een boete van 10.000 euro en een ambtsverbod van vier jaar.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

AD-verslaggever Niels Klaassen zegt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat het OM de zaak dit keer anders is ingegaan. In eerste instantie haalde het OM er allerlei andere zaken bij, zoals dat De Mos een criminele organisatie zou leiden. Voor de gebrekkige onderbouwing kreeg het OM dus een berisping van de rechtbank. “Het OM kijkt nu veel selectiever en klinischer naar de zaak. Ze vinden het nog steeds foute boel bij zijn partij en dat hij is omgekocht door die ondernemers, maar gaan niet meer al die andere dingen erbij betrekken.”

Principekwestie

Als het gerechtshof tot dezelfde conclusie komt als de rechtbank, is dat een “opnieuw een zware nederlaag voor het OM”, denkt Klaassen. Ondanks de eerdere uitspraak van de rechter, de volharde steun die De Mos vanuit de Hagenaren krijgt, houdt het Openbaar Ministerie toch vol. “Het is een principe- en prestigekwestie. Ze gaan door tot het bittere eind.”

Politiek verslaggever bij EW Victor Pak sprak met OM-baas Rinus Otte en kreeg te horen dat het inderdaad een principekwestie is geworden. “Hij had geen boodschap dat ze zo van tafel zijn geveegd in de eerste uitspraak. Hij vindt dat er onduidelijkheid is in het recht over deze kwestie.”

Pak doelt met ‘deze kwestie’ op het volgende: mag je als wethouder bepaalde giften nu wel of niet aannemen of deals sluiten? Daar is volgens Otte geen wetgeving over. “De enige andere manier om die duidelijkheid te krijgen is door dit proces aan te gaan. Dan horen we van de rechter hoe het precies zit en weten we in de toekomst hoe we verder moeten. Dat is zijn verklaring waarom dit zover gaat”, aldus Pak.

Lees ook:

Advocaten Richard de Mos boos op OM

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer