main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 5 juni 2024 — 10:59

Zorgen bij werkgevers om jongeren met ‘bullshitbaan’: ‘Vroeger wilden ze brandweerman worden, nu influencer’

Jongeren kiezen te vaak voor een ‘bullshitbaan’. Twee derde van de werkgevers vreest daardoor dat grote personeelstekorten aanhouden, schrijft De Telegraaf. Ze zijn ook bang dat jongeren niet verder leren, omdat de banen voor het oprapen liggen.

De krant baseert zich op een onderzoek van werving- en selectiebureau Pro Contact, dat meer dan 300 werkgevers met tussen de 100 en 2500 werknemers vroeg naar hun mening over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Werkgevers zijn iets positiever dan een jaar geleden, maar iets meer dan veertig procent noemt het tekort aan werknemers nog altijd ‘nijpend’.

Bij een kwart leidt het tekort tot minder omzet en werkgevers vrezen dat door vergrijzing de situatie alleen maar erger wordt. Vooral in de techniek en zorg, omdat banen in die sectoren niet populair zijn onder jongeren.

“Vroeger schreven kinderen in hun vriendenboekje dat ze brandweerman wilden worden. Nu staat daar influencer”, zegt Noud Baijens, oprichter en directeur van Pro Contact, in De Telegraaf.

“Misschien moet dat ons niet verbazen. Ook van de huidige beroepsbevolking heeft een aanzienlijk deel een bullshitbaan. Daar versta ik dan werk onder dat je best een paar dagen kunt laten liggen zonder grote maatschappelijke gevolgen”, zegt de werkgever.

‘Er moet sturing komen’

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland kijkt naar de overheid. “Er moet sturing komen. We moeten in dit land zorgen dat het aantrekkelijk wordt om te kiezen voor een beroep in een vitale sector. De zorg, het onderwijs en de techniek vormen de ruggengraat van de Nederlandse samenleving.”

Juist in die sectoren nemen de tekorten alleen maar toe, waarschuwt Tilburgse hoogleraar economie Daniël van Vuuren. “We weten dat onderwijs en zorg probleemgebieden blijven. Daar zijn nu al enorme personeelstekorten. De techniek is lastiger te voorspellen. Maar dat AI grote gevolgen heeft en banen overbodig zal maken is duidelijk.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

“We moeten jongeren bewust maken van de problemen die er zitten aan te komen. Maar ook voor de rest van Nederland is dit van het grootste belang”, zegt Van Vuuren tegen de krant. “Veel meer mensen zouden zich moeten afvragen wat ze met hun werk maatschappelijk bijdragen.”

Planet Robot

Planet Robot, een tech-event voor het onderwijs met focus op robotica, georganiseerd door Defensie, het onderwijs en het bedrijfsleven, wil jongeren enthousiasmeren voor een baan in de techniek. “Jongeren leren verschillende vaardigheden en verschillende technieken, waardoor ze een betere keuze kunnen maken in wat ze leuk vinden”, zegt techniekdocent Paul le Maitre in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Ik heb ervoor gekozen omdat bijna niemand het doet. Eigenlijk zouden meer meiden het moeten doen, het is echt heel leuk. En er zijn veel banen die je in deze sector kan doen”, vertelt techniekleerling Noor, die een robot maakt waarmee ze ballonnen van andere leerlingen moet stukmaken.

“Meedoen met Planet Robot leidt tot meer aanmeldingen in de techniek”, zegt Le Maitre. “Wij zien heel duidelijk dat als leerlingen meedoen, ze de opdrachten heel erg leuk vinden en daardoor bewust voor de techniekroute kiezen.”

‘Wil je geld verdienen, kies voor een baan in de techniek’

D66-leider Rob Jetten, te gast in Goedemorgen Nederland, juicht het initiatief in Den Helder toe. “Ik was gisteren op een mbo in Beverwijk. Daar hebben ze allemaal nieuwe praktijklokalen, met de nieuwste technologie. Al de studenten die daar kiezen, hebben daar al voor het eind van de opleiding baanaanbiedingen tegen heel goede salarissen. Wil je geld verdienen als jongere, kies dan voor een baan in de techniek.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Volgens Jetten kunnen we “al die vakmensen ontzettend goed gebruiken. Ouders kunnen kinderen ook stimuleren voor dit soort keuzes”, zegt het Kamerlid.

Lees ook: 

Rob Jetten reageert fel op vraag Dilan Yeşilgöz over Europese belastingen: ‘Hilarisch’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer