Zorgen bij werkgevers om jongeren met ‘bullshitbaan’: ‘Vroeger wilden ze brandweerman worden, nu influencer’
Jongeren kiezen te vaak voor een ‘bullshitbaan’. Twee derde van de werkgevers vreest daardoor dat grote personeelstekorten aanhouden, schrijft De Telegraaf. Ze zijn ook bang dat jongeren niet verder leren, omdat de banen voor het oprapen liggen.
De krant baseert zich op een onderzoek van werving- en selectiebureau Pro Contact, dat meer dan 300 werkgevers met tussen de 100 en 2500 werknemers vroeg naar hun mening over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Werkgevers zijn iets positiever dan een jaar geleden, maar iets meer dan veertig procent noemt het tekort aan werknemers nog altijd ‘nijpend’.
Bij een kwart leidt het tekort tot minder omzet en werkgevers vrezen dat door vergrijzing de situatie alleen maar erger wordt. Vooral in de techniek en zorg, omdat banen in die sectoren niet populair zijn onder jongeren.
“Vroeger schreven kinderen in hun vriendenboekje dat ze brandweerman wilden worden. Nu staat daar influencer”, zegt Noud Baijens, oprichter en directeur van Pro Contact, in De Telegraaf.
“Misschien moet dat ons niet verbazen. Ook van de huidige beroepsbevolking heeft een aanzienlijk deel een bullshitbaan. Daar versta ik dan werk onder dat je best een paar dagen kunt laten liggen zonder grote maatschappelijke gevolgen”, zegt de werkgever.
‘Er moet sturing komen’
Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland kijkt naar de overheid. “Er moet sturing komen. We moeten in dit land zorgen dat het aantrekkelijk wordt om te kiezen voor een beroep in een vitale sector. De zorg, het onderwijs en de techniek vormen de ruggengraat van de Nederlandse samenleving.”
Juist in die sectoren nemen de tekorten alleen maar toe, waarschuwt Tilburgse hoogleraar economie Daniël van Vuuren. “We weten dat onderwijs en zorg probleemgebieden blijven. Daar zijn nu al enorme personeelstekorten. De techniek is lastiger te voorspellen. Maar dat AI grote gevolgen heeft en banen overbodig zal maken is duidelijk.”
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
“We moeten jongeren bewust maken van de problemen die er zitten aan te komen. Maar ook voor de rest van Nederland is dit van het grootste belang”, zegt Van Vuuren tegen de krant. “Veel meer mensen zouden zich moeten afvragen wat ze met hun werk maatschappelijk bijdragen.”
Planet Robot
Planet Robot, een tech-event voor het onderwijs met focus op robotica, georganiseerd door Defensie, het onderwijs en het bedrijfsleven, wil jongeren enthousiasmeren voor een baan in de techniek. “Jongeren leren verschillende vaardigheden en verschillende technieken, waardoor ze een betere keuze kunnen maken in wat ze leuk vinden”, zegt techniekdocent Paul le Maitre in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
“Ik heb ervoor gekozen omdat bijna niemand het doet. Eigenlijk zouden meer meiden het moeten doen, het is echt heel leuk. En er zijn veel banen die je in deze sector kan doen”, vertelt techniekleerling Noor, die een robot maakt waarmee ze ballonnen van andere leerlingen moet stukmaken.
“Meedoen met Planet Robot leidt tot meer aanmeldingen in de techniek”, zegt Le Maitre. “Wij zien heel duidelijk dat als leerlingen meedoen, ze de opdrachten heel erg leuk vinden en daardoor bewust voor de techniekroute kiezen.”
‘Wil je geld verdienen, kies voor een baan in de techniek’
D66-leider Rob Jetten, te gast in Goedemorgen Nederland, juicht het initiatief in Den Helder toe. “Ik was gisteren op een mbo in Beverwijk. Daar hebben ze allemaal nieuwe praktijklokalen, met de nieuwste technologie. Al de studenten die daar kiezen, hebben daar al voor het eind van de opleiding baanaanbiedingen tegen heel goede salarissen. Wil je geld verdienen als jongere, kies dan voor een baan in de techniek.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Volgens Jetten kunnen we “al die vakmensen ontzettend goed gebruiken. Ouders kunnen kinderen ook stimuleren voor dit soort keuzes”, zegt het Kamerlid.
Lees ook:
Rob Jetten reageert fel op vraag Dilan Yeşilgöz over Europese belastingen: ‘Hilarisch’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: de aardbeving in Haïti
Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.
Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?
Kijk deze aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.
Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?
De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
- Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
- Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
- Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
- Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.
Beluister de podcast hier!
Swipen voor de liefde kan je zomaar eens tienduizenden euro’s kosten. Oplichters gaan namelijk op datingapps als Tinder zo geraffineerd te werk, dat ze hun…
Lees meerMirjam Bikker wil dat de toekomst van kinderen centraal komt te staan. In een visiestuk dat is opgesteld door een partijcommissie en gisteren werd gepresenteerd,…
Lees meerPartijleider van de ChristenUnie Mirjam Bikker pleit voor het afschaffen van massale politieaanwezigheid bij wedstrijden in het betaald voetbal. Aanleiding zijn de tekorten in het…
Lees meerWe zijn 10 euro per maand meer kwijt aan onze zorgverzekering, blijkt uit uitgelekte Prinsjesdagplannen die in handen zijn van De Telegraaf. Een doorn in…
Lees meerDonald Trump heeft in het veelbesproken verkiezingsdebat gezichtsverlies geleden, zegt Amerikakenner Willem Post in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Kamala Harris trok fel van leer…
Lees meerPVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes in te voeren. De…
Lees meerOnderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…
Lees meerBedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…
Lees meerIn het nieuwe tv-programma Van Roosmalen op Reportage trekt journalist en columnist Marcel van Roosmalen het land door om verslag te doen in geheel eigen…
Lees meerStaatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…
Lees meerTerwijl Donald Trump in juni vraagtekens plaatste bij het mentale welzijn van zijn rivaal Joe Biden, moet de Republikein vannacht plots zelf bewijzen dat hij…
Lees meerDe bewindspersonen van kabinet Schoof I zijn nog niet zo lang bezig, maar SP-leider Jimmy Dijk plaatst nu al zijn vraagtekens. Met name bij minister…
Lees meerEr komen verscherpte grenscontroles in Duitsland om illegale migratie tegen te gaan. “De grens met negen buurlanden gaat opeens dicht”, zegt Duitslandcorrespondent van EW Guy…
Lees meerHet Nederlands elftal staat vanavond om 20.45 uur in de Nations League tegenover aartsrivaal Duitsland. Althans, dat was vroeger zo. “De rivaliteit is er eigenlijk…
Lees meerSP-leider Jimmy Dijk steunt de stakingen in het openbaar vervoer. Hij hekelt NSC en PVV, die volgens hem hun verkiezingsbeloften niet nakomen. “Deze mensen is…
Lees meer