main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 5 juni 2024 — 10:59

Zorgen bij werkgevers om jongeren met ‘bullshitbaan’: ‘Vroeger wilden ze brandweerman worden, nu influencer’

Jongeren kiezen te vaak voor een ‘bullshitbaan’. Twee derde van de werkgevers vreest daardoor dat grote personeelstekorten aanhouden, schrijft De Telegraaf. Ze zijn ook bang dat jongeren niet verder leren, omdat de banen voor het oprapen liggen.

De krant baseert zich op een onderzoek van werving- en selectiebureau Pro Contact, dat meer dan 300 werkgevers met tussen de 100 en 2500 werknemers vroeg naar hun mening over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Werkgevers zijn iets positiever dan een jaar geleden, maar iets meer dan veertig procent noemt het tekort aan werknemers nog altijd ‘nijpend’.

Bij een kwart leidt het tekort tot minder omzet en werkgevers vrezen dat door vergrijzing de situatie alleen maar erger wordt. Vooral in de techniek en zorg, omdat banen in die sectoren niet populair zijn onder jongeren.

“Vroeger schreven kinderen in hun vriendenboekje dat ze brandweerman wilden worden. Nu staat daar influencer”, zegt Noud Baijens, oprichter en directeur van Pro Contact, in De Telegraaf.

“Misschien moet dat ons niet verbazen. Ook van de huidige beroepsbevolking heeft een aanzienlijk deel een bullshitbaan. Daar versta ik dan werk onder dat je best een paar dagen kunt laten liggen zonder grote maatschappelijke gevolgen”, zegt de werkgever.

‘Er moet sturing komen’

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland kijkt naar de overheid. “Er moet sturing komen. We moeten in dit land zorgen dat het aantrekkelijk wordt om te kiezen voor een beroep in een vitale sector. De zorg, het onderwijs en de techniek vormen de ruggengraat van de Nederlandse samenleving.”

Juist in die sectoren nemen de tekorten alleen maar toe, waarschuwt Tilburgse hoogleraar economie Daniël van Vuuren. “We weten dat onderwijs en zorg probleemgebieden blijven. Daar zijn nu al enorme personeelstekorten. De techniek is lastiger te voorspellen. Maar dat AI grote gevolgen heeft en banen overbodig zal maken is duidelijk.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

“We moeten jongeren bewust maken van de problemen die er zitten aan te komen. Maar ook voor de rest van Nederland is dit van het grootste belang”, zegt Van Vuuren tegen de krant. “Veel meer mensen zouden zich moeten afvragen wat ze met hun werk maatschappelijk bijdragen.”

Planet Robot

Planet Robot, een tech-event voor het onderwijs met focus op robotica, georganiseerd door Defensie, het onderwijs en het bedrijfsleven, wil jongeren enthousiasmeren voor een baan in de techniek. “Jongeren leren verschillende vaardigheden en verschillende technieken, waardoor ze een betere keuze kunnen maken in wat ze leuk vinden”, zegt techniekdocent Paul le Maitre in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Ik heb ervoor gekozen omdat bijna niemand het doet. Eigenlijk zouden meer meiden het moeten doen, het is echt heel leuk. En er zijn veel banen die je in deze sector kan doen”, vertelt techniekleerling Noor, die een robot maakt waarmee ze ballonnen van andere leerlingen moet stukmaken.

“Meedoen met Planet Robot leidt tot meer aanmeldingen in de techniek”, zegt Le Maitre. “Wij zien heel duidelijk dat als leerlingen meedoen, ze de opdrachten heel erg leuk vinden en daardoor bewust voor de techniekroute kiezen.”

‘Wil je geld verdienen, kies voor een baan in de techniek’

D66-leider Rob Jetten, te gast in Goedemorgen Nederland, juicht het initiatief in Den Helder toe. “Ik was gisteren op een mbo in Beverwijk. Daar hebben ze allemaal nieuwe praktijklokalen, met de nieuwste technologie. Al de studenten die daar kiezen, hebben daar al voor het eind van de opleiding baanaanbiedingen tegen heel goede salarissen. Wil je geld verdienen als jongere, kies dan voor een baan in de techniek.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Volgens Jetten kunnen we “al die vakmensen ontzettend goed gebruiken. Ouders kunnen kinderen ook stimuleren voor dit soort keuzes”, zegt het Kamerlid.

Lees ook: 

Rob Jetten reageert fel op vraag Dilan Yeşilgöz over Europese belastingen: ‘Hilarisch’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Marcelo Mooren: jurist, parlementair lobbyist en populisme-expert.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

Biden plant campagneoffensief voor eerste debat met Trump

Het campagneteam en bondgenoten van president Joe Biden komen volop in actie in aanloop naar het eerste debat met Donald Trump. Er staan de komende…

Lees meer

KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder…

Lees meer

Slachtoffer (19) steekincident Dordrecht overleden, 3 aanhoudingen

De man die in de nacht van zaterdag op zondag werd neergestoken in Dordrecht, is overleden. Dat meldt de politie zondag. Het gaat om een…

Lees meer

Minderjarig meisje overleden door ongeluk op motorcircuit Lochem

Een minderjarig meisje is overleden door een “noodlottig ongeval” op een motorcrosscircuit aan de Kanaaldijk in het Gelderse Lochem. Dat bevestigt de politie na berichtgeving…

Lees meer

Drugs, wapens en cybercrimehandleidingen: ‘Op Telegram koop je alles wat God verboden heeft’

Van cocaïne tot een pistool en van gehandicaptenparkeerkaarten tot moedersleutels voor fietsen. Via de chatdienst Telegram kun je werkelijk alles op de kop tikken. De…

Lees meer

Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een…

Lees meer

Golftoernooi KLM Open vertraagd door actie Extinction Rebellion

Een actie van Extinction Rebellion (XR) heeft ervoor gezorgd dat de vierde en laatste ronde op het KLM Open in Badhoevedorp vertraging heeft opgelopen. Activisten…

Lees meer

Weer massale Israëlische betoging tegen Netanyahu

Tienduizenden hebben in de Israëlische stad Tel Aviv en andere plaatsen betoogd tegen het beleid van premier Benjamin Netanyahu en voor de vrijlating van de…

Lees meer