main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
2 juni 2024 — 16:02

Immuuntherapie voor huidkankeroperatie levert betere uitkomst op

Patiënten met uitgezaaide huidkanker hebben in de meeste gevallen baat bij immuuntherapie voordat ze worden geopereerd. Onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek laat zien dat 59 procent van de patiënten die in deze volgorde werden behandeld, geen enkele nabehandeling meer nodig had. Na een jaar was 84 procent van de succesvol behandelde patiënten ook nog steeds tumorvrij. Dat is een aanmerkelijk hoger percentage dan in de controlegroep die de standaardbehandeling kreeg (57 procent).

Bij de huidige standaardbehandeling moeten patiënten met uitgezaaide huidkanker na een operatie waarbij de lymfeklieren worden verwijderd twaalf kuren met een medicijn voor immuuntherapie ondergaan. Bijna de helft wordt binnen drie tot vijf jaar daarna toch weer ziek. Internist-oncoloog Christian Blank van het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis vermoedde jaren geleden al dat het effectiever zou kunnen zijn om eerst immuuntherapie te geven en dan pas te opereren. Eerdere studies die hij uitvoerde, duidden hier ook al op.

De resultaten die hij zondag naar buiten bracht, komen uit de grootste studie tot dusver, onder 423 patiënten uit verschillende landen. De ene groep kreeg de standaardbehandeling, de andere groep kreeg om te beginnen twee behandelingen immuuntherapie met de middelen ipilimumab en nivolumab, gevolgd door een operatie.

Behandeling goedkoper

Voor de meeste patiënten wordt de behandelduur met de nieuwe methode ook nog korter, gemiddeld zes weken. Er zijn ook financiële voordelen. “De behandeling is een stuk goedkoper, 16.000 euro per patiënt in plaats van 68.000 euro”, zegt Blank.

In Nederland levert dat volgens zijn berekeningen een besparing op van zo’n 30 tot 40 miljoen euro per jaar. Wereldwijd kan jaarlijks circa 1 miljard worden bespaard.

Immuuntherapie

Immuuntherapie heeft de behandeling van uiteenlopende soorten kanker de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dit soort therapie stelt het eigen afweersysteem beter in staat om kankercellen te vernietigen. Dat is een andere benadering dan kankerbehandelingen die al langer bestaan, zoals chemokuren en bestraling. Die zijn gericht op de tumor zelf.

Blank presenteerde zijn onderzoeksuitkomsten zondag op een groot congres voor oncologen in Chicago. Hij heeft ze ook gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

Lees ook:

Met deze doorbraak hoopt UMC Utrecht prostaatkanker beter te bestrijden

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer

ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer