main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 25 mei 2024 — 19:46

Komt er definitief een einde aan buitenlandse adopties? ‘Je ziet alleen de perfecte verhalen, dat is disneyficatie van adoptie’

Dinsdag werd besloten door demissionair minister voor Rechtsbescherming Frank Weerwind dat een kind uit het buitenland adopteren voorlopig niet meer mag. Wie nog een procedure heeft lopen, komt nog wel in aanmerking, maar nieuwe procedures mogen niet meer. Een goede stap vindt filmmaker In-Soo Radstake. Hij werd zelf in 1980 geadopteerd uit Zuid-Korea. 

De Tweede Kamer vroeg het kabinet vorige maand om een “afbouwpad” van adopties uit het buitenland. Dat verzoek volgde op een onderzoek waarin stond dat de overheid is “tekortgeschoten in het tegengaan van adoptiemisstanden”. Minister Weerwind ontraadde die motie toen nog, omdat hij juist een nieuw stelsel wilde oprichten met een grote rol voor een centrale organisatie. Dinsdag meldt Weerwind dat dit niet meer doorgaat.

Verkeerd beeld

“Wat mij opvalt, is dat het bij dit onderwerp het altijd over emotie gaat. Het gaat over de kinderwens van de wensouders, wat we blijkbaar ongelooflijk belangrijk vinden”, aldus Radstake in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. “Het wordt gepresenteerd als een soort mensenrecht om kinderen te hebben. De foutmarge bij buitenlandse adopties nemen we hierdoor maar voor lief zo lijkt het, terwijl er helemaal niet over de kinderen zelf wordt nagedacht.”

Radstake vervolgt: “Het is niet zo dat kinderen in het land van herkomst zitten te wachten totdat Piet en Jannie ze komen ophalen, dat is een compleet verkeerd beeld.”

Vooral de manier waarop adopties worden neergezet, zit Radstake dwars. Als voorbeeld neemt hij zijn eigen situatie. “Ik heb een goede band met mijn adoptieouders, ik spreek familie uit Zuid-Korea en het gaat hier goed met me. Maar dat is een soort disneyficatie van adoptie. In heel veel gevallen gaat het er niet zo aan toe.” Radstake zou graag zien dat het adoptieverhaal verschuift van de wensouders naar de kinderen. “Het is immers een mensenrecht dat je weet waar je vandaan komt.”

Lees ook:

Kan Tom Jones deze zomer wel optreden bij Paleis Soestdijk? ‘Dit soort activiteiten horen daar niet plaats te vinden’

 

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Ali B. slachtoffer van mediacircus? 'Ik heb geen medelijden met hem'

Tv-columnist Angela de Jong en advocaat Maartje Schaap bespreken met presentator Maaike Timmerman de zaak rond Ali B.

Het OM verdenkt de rapper en tv-persoonlijkheid van twee verkrachtingen en twee aanrandingen. De zaak is een ware mediastorm geworden. Hoe is het voor de vermeende slachtoffers om daar onderdeel van te zijn? En heeft dit invloed op de strafmaat? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak.

Luister de podcast hier!

Het Misdaadbureau en NPO Radio 1 presenteren nieuwe podcast: De Diamantroof

Het is de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis: in 2005 gingen overvallers er op Schiphol vandoor met zakken vol diamanten ter waarde van bijna zeventig miljoen euro.

In een nieuwe podcast van Omroep WNL en NPO Radio 1 De Diamantroof, Het Misdaadbureau Extra doen hoofdrolspelers bijna twintig jaar later voor het eerst hun verhaal, waaronder een van de slachtoffers.

Luister nu naar de eerste drie afleveringen via je favoriete podcast-app.

VVD-prominent Tjibbe Joustra heeft moeite met nieuw kabinet en minister Faber: ‘LPF-gevoel bekruipt mij’

VVD-prominent Tjibbe Joustra heeft moeite met het nieuwe kabinet, Schoof I. De roerige weken in aanloop naar de bordesscène doen de oud-topambtenaar denken aan kabinet…

Lees meer

Podcast De Diamantroof: ‘Een verkeerde beweging en het is einde verhaal’

Bijna twintig jaar na de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis doen de hoofdrolspelers hun verhaal in de podcast De Diamantroof van Omroep WNL en…

Lees meer

Pensioenfonds ABP geeft financiële injectie om middenhuur te verduurzamen

In Den Haag wordt er nog altijd gesteggeld over de middenhuur. Pensioenfonds ABP wacht daar niet langer op, schrijft De Telegraaf. Het fonds komt met…

Lees meer

Europese natuurherstelwet lijkt er toch te komen na draai Oostenrijk

De Europese natuurherstelwet maakt toch kans de eindstreep te halen. Oostenrijk maakt een ommezwaai en lijkt de omstreden wet toch aan genoeg steun van de…

Lees meer

Fleur Agema nieuwe beoogde vicepremier namens PVV

Fleur Agema is de nieuwe beoogde vicepremier namens de PVV in het aanstaande kabinet-Schoof. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders aan formateur Richard van Zwol laten…

Lees meer

Versobering expatregeling leidt tot minder kennismigranten

De versobering van de expatregeling zal ertoe leiden dat minder kennismigranten deze kant op komen, meldt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat is opgesteld…

Lees meer

Recordaantal lopers Nacht van de Vluchteling: ‘Hartverwarmend’

Hartverwarmend, zo noemt directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling de afgelopen Nacht van de Vluchteling zondagochtend. Een recordaantal van zo’n 7000 lopers heeft ruim 1,6…

Lees meer

‘Tactische pauzes’ aangekondigd door Israëlisch leger in zuidelijk Gaza

Het Israëlische leger heeft zondag aangekondigd dat het dagelijks een “tactische pauze van militaire activiteiten” zal invoeren in een deel van de zuidelijke Gazastrook. Het…

Lees meer