main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 april 2024 — 11:58

GL-PvdA nog geen gelukkig huwelijk: ‘GroenLinks de bovenliggende partij’

De linkse combinatie GroenLinks-PvdA haalde 25 zetels bij de stembusgang in november, maar intern zijn er nog allerlei worstelingen. Dat zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “De vraag is of iedereen er even gelukkig van wordt. Tot nu is GroenLinks de bovenliggende partij.”

“Ik noem het ook weleens een vijandige overname”, zegt De Winther over de samenwerking van de twee partijen. “Dat vinden ze natuurlijk in die kringen absoluut niet, maar je merkt wel dat GroenLinks heel beeldbepalend is geworden. In de agenda, maar ook in de gezichten naar buiten toe. De Kamerleden van de PvdA zijn nog redelijk nieuw. Je ziet dat er veel meer ervaring is in het deel van GroenLinks en dat zij zich veel duidelijker laten gelden.”

De Winther gaat verder: “Dat kan op een gegeven moment wel veranderen, maar de frustratie merken wij bij landelijke PvdA’ers buiten de Randstad. Zij zeggen: het is wel heel erg GroenLinks geworden en er is heel weinig zichtbaar van de zaken waar de PvdA ooit sterk in was.”

Partijcongres

GroenLinks en de PvdA houden zaterdag hun tweede partijcongres als combinatie. “Frans Timmermans zal proberen positiviteit uit te stralen, in ieder geval naar zijn leden, de directe achterban. Het is natuurlijk toch een teleurstelling geweest dat ze niet de grootste zijn geworden, daar was alles op gericht”, zegt De Winther.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

“Vervolgens moet je kijken: gaan we verder integreren of niet. Dat is ook de vraag die op het congres voorligt. Mijn vermoeden is dat men daar ja tegen gaat zeggen. Daarna moet ook een boodschap naar de rest van Nederland worden uitgesproken, naar de mensen toe die niet op GroenLinks-PvdA hebben gestemd en zien wat er nu gebeurt bij het rechtse blok.”

Timmermans zei donderdag tegen het AD dat de formerende partijen naar  “alternatieven moeten kijken” als ze er voor 1 juni niet uit zijn. “Kiezers willen een stabiele partij. Het uitstralen van een stabiel alternatief is een kans voor GroenLinks-PvdA”, zegt De Winter.

Kijken naar Wilders

Volgens De Winther slaagt GL-PvdA daar nu niet in. “Ik zie vooral veel sneren naar het rechtse blok. Ik zie nog heel weinig eigen visie. Als het gaat over bestaanszekerheid, zegt men: dan gaan we het minimumloon verhogen en dan komen de kiezers vanzelf wel. Terwijl, als je teruggaat naar de vraag ‘waarom hebben zoveel mensen op de PVV gestemd?’, dat ging niet alleen over het verhogen van het minimumloon, maar ook gevoelens van frustratie en onzekerheid en het idee dat er een nieuwe wind door Nederland moet waaien.”

Heb jij de uitzending gemist? Kijk deze uitzending van Goedemorgen Nederland nu hier terug via NPO Start. 

“Het is belangrijk om dat aan te voelen. Ik denk dat je niet alleen in het verhaal van het minimumloon moet blijven hangen, maar ook moet kijken naar: hoe komt het dat de PVV in de uitingen en debattechnieken van Wilders een toon weet aan te slaan die bij zoveel mensen aanslaat?”

Timmermans ‘Calimero’

Nu er weinig toekomstmuziek lijkt te zitten in de formatiepoging over rechts, steekt leider van GL-PvdA Timmermans zijn vinger op. “Timmermans ziet dat het niet heel erg wil vlotten met de formatie. Dat men elkaar inmiddels bijna dagelijks de tent uitvecht en het al met al een indruk geeft dat er nauwelijks een fundament wordt gelegd voor een langdurige samenwerking tussen die vier partijen.”

Toch wekt Timmermans ook ergernis op bij De Winther. “Dat Timmermans zijn vinger opsteekt is logisch, alleen het heeft ook iets van… Hij is de tweede partij van Nederland, maar ook een beetje een Calimero. ‘Ik ben er ook nog en ik stel een ultimatum’. Dat werd door die vier partijen een beetje weggelachen. ‘Nou, wij maken wel uit of we ophouden met praten.'”

Lees ook: 

Nieuwe verkiezingen ‘zeker niet ondenkbaar’, maar Frans Timmermans ligt op de loer

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met…

Lees meer

Jongens van 13 en 14 vast om mishandeling conducteur in Purmerend

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn dinsdagavond aangehouden voor de mishandeling van een conducteur, meldt de politie woensdag. De NS-medewerker werd op station…

Lees meer

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar…

Lees meer

Werkgevers verdienen meer begrip, zegt Annemarie van Gaal op Dag van de Arbeid: ‘We raken de balans kwijt’

Op de Dag van de Arbeid pleit financieel expert Annemarie van Gaal voor meer begrip voor werkgevers. “Ik denk dat we de balans een beetje…

Lees meer

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer