main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 april 2024 — 11:58

GL-PvdA nog geen gelukkig huwelijk: ‘GroenLinks de bovenliggende partij’

De linkse combinatie GroenLinks-PvdA haalde 25 zetels bij de stembusgang in november, maar intern zijn er nog allerlei worstelingen. Dat zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “De vraag is of iedereen er even gelukkig van wordt. Tot nu is GroenLinks de bovenliggende partij.”

“Ik noem het ook weleens een vijandige overname”, zegt De Winther over de samenwerking van de twee partijen. “Dat vinden ze natuurlijk in die kringen absoluut niet, maar je merkt wel dat GroenLinks heel beeldbepalend is geworden. In de agenda, maar ook in de gezichten naar buiten toe. De Kamerleden van de PvdA zijn nog redelijk nieuw. Je ziet dat er veel meer ervaring is in het deel van GroenLinks en dat zij zich veel duidelijker laten gelden.”

De Winther gaat verder: “Dat kan op een gegeven moment wel veranderen, maar de frustratie merken wij bij landelijke PvdA’ers buiten de Randstad. Zij zeggen: het is wel heel erg GroenLinks geworden en er is heel weinig zichtbaar van de zaken waar de PvdA ooit sterk in was.”

Partijcongres

GroenLinks en de PvdA houden zaterdag hun tweede partijcongres als combinatie. “Frans Timmermans zal proberen positiviteit uit te stralen, in ieder geval naar zijn leden, de directe achterban. Het is natuurlijk toch een teleurstelling geweest dat ze niet de grootste zijn geworden, daar was alles op gericht”, zegt De Winther.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

“Vervolgens moet je kijken: gaan we verder integreren of niet. Dat is ook de vraag die op het congres voorligt. Mijn vermoeden is dat men daar ja tegen gaat zeggen. Daarna moet ook een boodschap naar de rest van Nederland worden uitgesproken, naar de mensen toe die niet op GroenLinks-PvdA hebben gestemd en zien wat er nu gebeurt bij het rechtse blok.”

Timmermans zei donderdag tegen het AD dat de formerende partijen naar  “alternatieven moeten kijken” als ze er voor 1 juni niet uit zijn. “Kiezers willen een stabiele partij. Het uitstralen van een stabiel alternatief is een kans voor GroenLinks-PvdA”, zegt De Winter.

Kijken naar Wilders

Volgens De Winther slaagt GL-PvdA daar nu niet in. “Ik zie vooral veel sneren naar het rechtse blok. Ik zie nog heel weinig eigen visie. Als het gaat over bestaanszekerheid, zegt men: dan gaan we het minimumloon verhogen en dan komen de kiezers vanzelf wel. Terwijl, als je teruggaat naar de vraag ‘waarom hebben zoveel mensen op de PVV gestemd?’, dat ging niet alleen over het verhogen van het minimumloon, maar ook gevoelens van frustratie en onzekerheid en het idee dat er een nieuwe wind door Nederland moet waaien.”

Heb jij de uitzending gemist? Kijk deze uitzending van Goedemorgen Nederland nu hier terug via NPO Start. 

“Het is belangrijk om dat aan te voelen. Ik denk dat je niet alleen in het verhaal van het minimumloon moet blijven hangen, maar ook moet kijken naar: hoe komt het dat de PVV in de uitingen en debattechnieken van Wilders een toon weet aan te slaan die bij zoveel mensen aanslaat?”

Timmermans ‘Calimero’

Nu er weinig toekomstmuziek lijkt te zitten in de formatiepoging over rechts, steekt leider van GL-PvdA Timmermans zijn vinger op. “Timmermans ziet dat het niet heel erg wil vlotten met de formatie. Dat men elkaar inmiddels bijna dagelijks de tent uitvecht en het al met al een indruk geeft dat er nauwelijks een fundament wordt gelegd voor een langdurige samenwerking tussen die vier partijen.”

Toch wekt Timmermans ook ergernis op bij De Winther. “Dat Timmermans zijn vinger opsteekt is logisch, alleen het heeft ook iets van… Hij is de tweede partij van Nederland, maar ook een beetje een Calimero. ‘Ik ben er ook nog en ik stel een ultimatum’. Dat werd door die vier partijen een beetje weggelachen. ‘Nou, wij maken wel uit of we ophouden met praten.'”

Lees ook: 

Nieuwe verkiezingen ‘zeker niet ondenkbaar’, maar Frans Timmermans ligt op de loer

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Marcelo Mooren: jurist, parlementair lobbyist en populisme-expert.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

Vanavond in WNL Haagse Lobby: het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor…

Lees meer

Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

Advocaat Peter Schouten heeft opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het hoger beroep van het…

Lees meer

Biden plant campagneoffensief voor eerste debat met Trump

Het campagneteam en bondgenoten van president Joe Biden komen volop in actie in aanloop naar het eerste debat met Donald Trump. Er staan de komende…

Lees meer

KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder…

Lees meer

Slachtoffer (19) steekincident Dordrecht overleden, 3 aanhoudingen

De man die in de nacht van zaterdag op zondag werd neergestoken in Dordrecht, is overleden. Dat meldt de politie zondag. Het gaat om een…

Lees meer

Minderjarig meisje overleden door ongeluk op motorcircuit Lochem

Een minderjarig meisje is overleden door een “noodlottig ongeval” op een motorcrosscircuit aan de Kanaaldijk in het Gelderse Lochem. Dat bevestigt de politie na berichtgeving…

Lees meer

Drugs, wapens en cybercrimehandleidingen: ‘Op Telegram koop je alles wat God verboden heeft’

Van cocaïne tot een pistool en van gehandicaptenparkeerkaarten tot moedersleutels voor fietsen. Via de chatdienst Telegram kun je werkelijk alles op de kop tikken. De…

Lees meer

Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een…

Lees meer

Golftoernooi KLM Open vertraagd door actie Extinction Rebellion

Een actie van Extinction Rebellion (XR) heeft ervoor gezorgd dat de vierde en laatste ronde op het KLM Open in Badhoevedorp vertraging heeft opgelopen. Activisten…

Lees meer