main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 4 april 2024 — 11:32

Zin in de zon? Vliegticket wordt mogelijk twee keer zo duur

Door het gebruik van zogenaamde e-fuels, groene brandstoffen, kunnen de kosten van vliegtickets op termijn verdubbelen. Dat werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over verduurzaming van de luchtvaart, schrijft De Telegraaf.

Als het aan Den Haag ligt wordt er in 2030 14 procent bijgemengd aan alternatieve kerosine. “Het enige pad in de verre toekomst zijn de zogeheten e-fuels, die gemaakt worden van onder meer waterstof”, zei Paul Peeters van de Hogeschool van Breda woensdag in de Tweede Kamer.

“Maar ze zijn twee tot zes keer zo duur, waardoor de ticketkosten verdubbelen”, waarschuwde de expert. Bovendien is het onmogelijk om vervuiling door de luchtvaart volledig tegen te gaan, zei hij. “We kunnen vliegtuigen zuiniger maken, maar dat is geen nul uitstoot.” Op dit moment is de luchtvaart goed voor 3 procent van de CO2-uitstoot wereldwijd.

KLM laat in een reactie aan de krant weten dat extra kosten voor groene brandstof voor vluchten binnen de EU 80 euro bedragen. Voor intercontinentale vluchten gaat het om 100 euro, aldus de luchtvaartmaatschappij. En mogelijk blijft het daar niet bij. Sommige politieke partijen pleiten bijvoorbeeld voor een taks op verre vluchten.

‘Kunnen de hogere prijzen aan’

Om de uitstoot van de luchtvaart terug te dringen, is het volgens Joris Melkert van de TU Delft noodzakelijk dat er niet gekeken wordt naar één maatregel. “Het is én-én-én, dus het luchtruim moet efficiënter, er moeten andere brandstoffen én andere vliegtuigen zijn”, zei hij in de Kamer.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Hij maakt zich overigens geen grote zorgen over de luchtvaartsector. “Ik denk dat we binnen Europa hogere prijzen aan kunnen, want we worden rijker. Vorig jaar groeiden de ticketprijzen harder dan de inflatie, maar de stoelen zijn niet aan te slepen. We zullen blijven vliegen.”

‘Kunt prima met de auto’

Voor Nederlandse huishoudens betekent het weer een nieuwe prijsstijging. Maar voorzitter van vakbond De Unie Reinier Castelein maakt zich niet al te grote zorgen. “Het wordt steeds moeilijker om te blijven doen wat we deden”, reageert hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1, “maar je kunt ook prima met de auto op vakantie”.

“En luchtvaartmaatschappijen investeren echt in verduurzaming. Deze ontwikkeling is nu wat duurder, maar ik denk dat dit op de lange termijn goedkoper gaat worden als deze investeringen groeien en er steeds meer met sustainable airline fuels gevlogen wordt”, aldus de vakbondsvoorzitter. “Ik sta er positief in.”

Lees ook: 

Wegwerkers eisen maatregelen tegen snelheidsduivels: ‘Meer boetes en afsluiten snelwegen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. “We hebben…

Lees meer

Rutte geschokt nadat Slovaakse premier is beschoten, Fico niet buiten levensgevaar

Mark Rutte reageert geschokt op het bericht dat de Slovaakse premier Robert Fico is beschoten en daarbij levensbedreigend gewond is geraakt. “Ik wens hem veel…

Lees meer

Afronding overleg over kabinet duurt langer dan verwacht

Het laatste overleg woensdag tussen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB voordat het hoofdlijnenakkoord naar de fracties gaat, duurt langer dan verwacht. De…

Lees meer

Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven…

Lees meer

Ouders in Zweden krijgen 480 dagen verlof: ‘Bizar om na tien weken alweer te werken’

Een jaar met verlof nadat je een baby hebt gekregen. Nederlandse ouders kunnen er alleen maar van dromen, maar voor Zweedse moeders én vaders is…

Lees meer

NSC-fractie wil programma-akkoord nog goed doorspitten: ‘Wij zijn heel inhoudelijke mensen’

De formerende partijen zetten de puntjes op i voor een hoofdlijnenakkoord. Dat wil niet zeggen dat NSC zomaar bij elk kruisje tekent, zegt NSC-Kamerlid Caspar…

Lees meer

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het…

Lees meer

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die…

Lees meer

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan: ‘Een luxeprobleem’

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg…

Lees meer