main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 3 april 2024 — 13:43

Partijen aan formatietafel keken naar migratierapport Gert-Jan Segers (CU) met pleidooi voor tijdelijke vergunning

Meerdere partijen aan de formatietafel hebben gekeken naar het rapport dat voormalig leider van de ChristenUnie Gert-Jan Segers heeft geschreven voor uitzendbureau OTTO Work Force. Dat zegt Segers in het radioprogramma Sven op 1. In zijn rapport pleit de voormalig politicus voor een tijdelijke vergunning voor arbeidsmigranten.

Segers schreef zijn rapport begin dit jaar op verzoek van de directeur van OTTO Work Force, Frank van Gool. Segers nam de hele keten onder de loep. “Er is heel veel onvrede over arbeidsmigratie. Er is uitbuiting, er is slechte huisvesting. Mensen worden soms echt schandalig behandeld, als een soort handelswaar.”

“Commissie Roemer, die ooit is voortgekomen uit een innovatienota van Lilian Marijnissen van de SP en mijzelf, zegt: pak dat aan. Daar ben ik het volledig mee eens”, gaat Segers verder. “Van Gool daagde mij uit en zei: schrijf dan eens op wat wél een goede vorm van arbeidsmigratie is. Dat vond ik een hele mooie vraag, van iemand die zelf met de poten in de klei staat.”

Sven op 1 gemist? Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Samen met verschillende experts kwam Segers tot een aantal aanbevelingen. Zijn belangrijkste conclusie: “Je moet alle vormen van arbeidsmigratie reguleren”, zegt hij. “Neem huisvesting. Mensen die in het Westland werken, wonen in verkamerde woningen in Den Haag, met heel veel mensen onder één dak. Wij zeggen: kom met normen en standaarden die voldoen aan wat wij fatsoenlijk vinden.”

Gemeenten moeten voor minimaal 70 procent zorgen voor ‘fatsoenlijke huisvesting’ voor arbeidsmigranten, schrijft Segers in zijn rapport. “Naast huisvesting moet je ook kijken naar: waar heb je écht tekorten en wat is het soort werk dat we hier absoluut gedaan willen hebben. Er is ook werk waarvan je zegt: dat hoeft niet per se in Nederland.”

Tijdelijke vergunning

In de techniek, bouw en zorg zijn arbeidsmigranten waarschijnlijk onmisbaar, stelt Segers. “Maar je moet nooit denken: ‘Joh, we trekken een blik arbeidsmigranten open’. In bijvoorbeeld de zorg moet je eerst kijken naar het bieden van passende zorg. Je moet innoveren. Als dat onvoldoende blijkt te zijn, kun je als sluitstuk zeggen: we geven nu tijdelijke vergunningen af voor mensen om hier te komen.”

Een tijdelijke vergunning moet meer grip bieden. Segers: “Omdat het een vergunning is die afloopt, weet je: hoeveel mensen zijn hier? Wanneer gaan ze weg? Hebben we meer of minder mensen nodig? Zo krijg je wat iedereen wil: grip op migratie.”

Segers heeft zijn aanbevelingen besproken met de Staatscommissie demografische ontwikkelingen 2050, vertelt hij. Ook partijen aan de formatietafel hebben zijn rapport gezien. Of ze het nu nog onder de arm dragen, weet Segers niet.

PVV

Overigens zou Segers zelf niet in een kabinet stappen met de PVV, als hij nog in politiek Den Haag actief was. “Als het gaat om de rechtsstaat en vrijheid, dan is een combinatie met de PVV niet voorstelbaar. Als je moet onderhandelen over de rechtsstaat, als het een concessie is, dan is het niet in veilige handen.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

De voormalig CU-leider gaat verder: “De rechtsstaat is vrijheid, gelijkwaardigheid voor alle mensen. Dat is zo fundamenteel. Vrijheden zijn niet deelbaar. Je kan niet zeggen: het is wel voor de mensen die mij aanstaan en niet voor degenen die ik vervelend vind. Dat is zó strijdig met de rechtsstaat”, zegt hij. “Als de instemming met dat uitgangspunt een concessie is, dan belooft dat heel weinig voor de rest van de kabinetsperiode.”

Ook het dienen van het landsbelang is begrensd, vindt Segers. “Tuurlijk.”

Lees ook: 

NSC over pensioenwet: ‘Overheid speelt met vuur’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Heeft de ambacht nog toekomst in Nederland?

Het is crisis in ambachtsland. Oude ambachten zoals restauratiewerk of de schoenenmaker verdwijnen van de arbeidsmarkt en uit het straatbeeld. Heeft de ambacht nog een toekomst en hoe houden wij het vak in leven?

Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Aandacht voor de dreiging uit Iran en het laatste politieke nieuws uit Den Haag

Ook deze zaterdag kan je weer volop genieten van een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Oud-Frankrijk correspondent Eveline Bijlsma. Zij is te gast over de restauratie van de Notre-Dame, die vijf jaar geleden door brand werd verwoest;
  • Schrijver en cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi. Met hem bespreken we de dreiging vanuit Iran. Moet de internationale gemeenschap vrezen voor een Iraanse vergeldingsactie?;
  • Rolstoelbasketbalster Mariska Beijer werd in 2019 uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Samen met de Nederlandse vrouwen verdedigt zij hun Paralympische titel in Parijs deze zomer;
  • Journalist Hans van Willigenburg bundelde voor zijn nieuwste boek ‘Vrijheidsvuur’ gesprekken met vrije geesten over het gestreste klimaat waarin wij leven.
  • Politiek verslaggever van het AD Hans van Soest praat ons bij over het nieuws uit Den Haag. Waar worstelen de formerende partijen mee?;
  • Zoals je van ons gewend bent is ook Marcel Verreck weer van de partij met zijn column.
Zaterdag van 17.00 tot 19.00
Hoe DNA-onderzoek uitgroeide tot onmisbaar opsporingsmiddel

Het is het jaar 1987 als in een Nederlandse strafzaak voor het eerst gebruik wordt gemaakt van DNA-onderzoek. De zogenoemde WTC-verkrachter slaat in 1986 zes…

Lees meer

Europese gasprijs flink gestegen door onrust Midden-Oosten

In navolging van de hogere olieprijzen is ook de Europese gasprijs flink gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van een directe…

Lees meer

Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een “op hoog…

Lees meer

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële “puzzel” te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De…

Lees meer

EU wil schrappen in rompslomp van slecht benut coronaherstelfonds

EU-landen moeten het Europese coronaherstelfonds gemakkelijker kunnen gebruiken, vinden de EU-landen en de Europese Commissie. De commissie gaat proberen de administratieve rompslomp te verminderen die…

Lees meer

Iraanse aanval op Israël op handen: ‘Amerikaanse waarschuwing moeten we zeer serieus nemen’

Een aanval van Iran op Israël is aanstaande, zegt Amerika. Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif moet de waarschuwing “zeer serieus” worden genomen. “Het conflict…

Lees meer

Koopkracht gepensioneerden al decennia amper gestegen

Gepensioneerden gaan er al tientallen jaren amper op vooruit in de portemonnee. Het voorbije decennium zijn gepensioneerden met diepe zakken er zelfs behoorlijk in koopkracht…

Lees meer