main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 april 2024 — 10:31

Is de strijd tussen Biden en Trump om presidentschap er één van geld? ‘De dollarbiljetten vliegen je om de oren’

De campagnekas van presidentskandidaten Joe Biden en Donald Trump wordt met de dag meer gespekt. Cruciaal voor de verkiezingen in november. “Je kan het ambt niet kopen, maar geld helpt”, zegt Amerikakenner Willem Post in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Het duurt nog wel even voordat Amerikanen naar de stembus mogen, maar de strijd om het presidentschap is al volle gang. Links en rechts proberen Biden en Trump geld in te zamelen om zichzelf op nog meer de kaart te zetten. “De dollarbiljetten vliegen je om de oren. Dit is Amerika”, zegt Post.

Biden is momenteel beter op weg dan zijn Republikeinse concurrent. Biden heeft 155 miljoen dollar in de kas zitten, waar Trump het vooralsnog moet doen met 42 miljoen. “Trump loopt flink achter, maar er is een inhaalslag gaande. Trump gaat nog avonden organiseren met sponsors.”

‘Superavonden’

Neem bijvoorbeeld de ‘superavonden’ die Trump gaat organiseren in Madison Square Garden of het Yankee Stadium in New York. Wie daar bij wil zijn moet flink in de buidel tasten. “Een kaartje kost 100 dollar en het kan oplopen tot één miljoen!”, weet Post.

De reden dat Trump financieel gezien mijlenver achter ligt op zijn concurrent, heeft ermee te maken dat een groot deel van zijn geld in de zakken van advocaten verdwijnt. Een minder gevulde campagnekas betekent niet dat Trump bij voorbaat kansloos is tegen Biden. Tijdens de verkiezingen in 2016, die hij won, had hij ook significant minder centjes te besteden dan Hillary Clinton. “Trump is een meester in het genereren van vrije publiciteit. Je kan het ambt niet kopen, maar geld helpt.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Naast de superavonden heeft Trump nog een andere manier om zijn kas te spekken: marketing en verkoop. “Hij heeft Trump-whisky, Trump-meubels en hij heeft zelfs de bijbel ingezet waar hij royalty’s van krijgt”, vertelt de Amerikakenner doelend op de ‘God Bless The USA Bible’. Die bijbel is voor een kleine 60 dollar aan te schaffen. In zijn campagnes zegt Trump ook regelmatig dat iedere Amerikaanse burger in bijbel in de la moet hebben liggen. “Daarmee probeert hij vooral conservatieve christelijk Amerika achter zich te krijgen.”

Biden 2.0

Maar ook Biden heeft recent een grote bijeenkomst bij publiek georganiseerd. Hij stond op het podium om zichzelf te promoten en kreeg daarbij hulp van voormalig presidenten Bill Clinton en Barack Obama. “Dat leverde zo’n 26 miljoen dollar op”, zegt Post.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start. 

Volgens Post heerst er vaak het beeld van Biden dat hij een “slapende of half seniele” man is. “Maar er is iets wonderlijks gaande. Er is een Biden 2.0. We zien hem plotseling verschijnen in de swing states, waar het écht om gaat.” Daarnaast maakt Biden ook grapjes over zijn eigen leeftijd. “Het is toch een handicap die je hebt en hij weet dat dat een probleem is.”

Robert F. Kennedy jr.

Er is nog een onafhankelijke kandidaat die meedingt om het presidentschap. Een bekende naam, die weinig wordt genoemd: Robert F. Kennedy jr. De zoon van de vermoorde senator Robert F. Kennedy en de neef van oud-president en de tevens vermoorde John F. Kennedy. Het is de vraag bij wie hij de meeste stemmen gaat weghalen.

“Hij heeft een aantal heel rechts-conservatieve standpunten als het gaat om bijvoorbeeld vaccins. Dan kom je in de buurt van een deel van de achterban van Trump.” Maar Kennedy heeft volgens Post ook een progressieve kant. Bijvoorbeeld als het gaat om oorlogen, waar hij – net zoals veel jonge Democraten – niks van moet hebben. “Op dit moment lijkt het erop dat hij wat meer van Biden afsnoept, al is het maar een enkele procent.”

Lees ook:

Biden reageert geschokt op speech Donald Trump: ‘Een bloedbad dreigt’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Heeft de ambacht nog toekomst in Nederland?

Het is crisis in ambachtsland. Oude ambachten zoals restauratiewerk of de schoenenmaker verdwijnen van de arbeidsmarkt en uit het straatbeeld. Heeft de ambacht nog een toekomst en hoe houden wij het vak in leven?

Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Aandacht voor de dreiging uit Iran en het laatste politieke nieuws uit Den Haag

Ook deze zaterdag kan je weer volop genieten van een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Oud-Frankrijk correspondent Eveline Bijlsma. Zij is te gast over de restauratie van de Notre-Dame, die vijf jaar geleden door brand werd verwoest;
  • Schrijver en cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi. Met hem bespreken we de dreiging vanuit Iran. Moet de internationale gemeenschap vrezen voor een Iraanse vergeldingsactie?;
  • Rolstoelbasketbalster Mariska Beijer werd in 2019 uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Samen met de Nederlandse vrouwen verdedigt zij hun Paralympische titel in Parijs deze zomer;
  • Journalist Hans van Willigenburg bundelde voor zijn nieuwste boek ‘Vrijheidsvuur’ gesprekken met vrije geesten over het gestreste klimaat waarin wij leven.
  • Politiek verslaggever van het AD Hans van Soest praat ons bij over het nieuws uit Den Haag. Waar worstelen de formerende partijen mee?;
  • Zoals je van ons gewend bent is ook Marcel Verreck weer van de partij met zijn column.
Zaterdag van 17.00 tot 19.00
Hoe DNA-onderzoek uitgroeide tot onmisbaar opsporingsmiddel

Het is het jaar 1987 als in een Nederlandse strafzaak voor het eerst gebruik wordt gemaakt van DNA-onderzoek. De zogenoemde WTC-verkrachter slaat in 1986 zes…

Lees meer

Europese gasprijs flink gestegen door onrust Midden-Oosten

In navolging van de hogere olieprijzen is ook de Europese gasprijs flink gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van een directe…

Lees meer

Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een “op hoog…

Lees meer

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële “puzzel” te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De…

Lees meer

EU wil schrappen in rompslomp van slecht benut coronaherstelfonds

EU-landen moeten het Europese coronaherstelfonds gemakkelijker kunnen gebruiken, vinden de EU-landen en de Europese Commissie. De commissie gaat proberen de administratieve rompslomp te verminderen die…

Lees meer

Iraanse aanval op Israël op handen: ‘Amerikaanse waarschuwing moeten we zeer serieus nemen’

Een aanval van Iran op Israël is aanstaande, zegt Amerika. Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif moet de waarschuwing “zeer serieus” worden genomen. “Het conflict…

Lees meer

Koopkracht gepensioneerden al decennia amper gestegen

Gepensioneerden gaan er al tientallen jaren amper op vooruit in de portemonnee. Het voorbije decennium zijn gepensioneerden met diepe zakken er zelfs behoorlijk in koopkracht…

Lees meer