main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 31 maart 2024 — 13:44

Vergelijking met mei 1940 is terecht, aldus hoogleraar over geopolitieke spanningen: ‘Retoriek Poetin is verschoven naar de NAVO’

Terwijl de NAVO op 4 april haar 75-jarig jubileum viert, nemen de geopolitieke spanningen tussen de NAVO en Rusland steeds grotere vormen aan. “In mei 1940 maakten we ons ook geen zorgen”, stelde de hoogste NAVO-militair Rob Bauer eerder in het AD. Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk vindt de directe parallel met de Tweede Wereldoorlog en de huidige geopolitieke situatie een terechte vergelijking. “Zeker als je kijkt naar hoe Vladimir Poetin zich opstelt. De hele retoriek is verschoven van Oekraïne naar de NAVO.”

De Wijk benadrukt in WNL Op Zondag op NPO 1 dat Poetin al tientallen keren heeft gezegd dat hij in oorlog is met het Westen. “Hoe haal je het in je hoofd om dat te doen? Het hele idee dat de NAVO Rusland binnen kan vallen”, zegt een stomverbaasde De Wijk. “We hebben niet eens meer de middelen daarvoor, die hebben we de afgelopen dertig jaar zo ongeveer afgeschaft. Het is lariekoek wat er gezegd wordt, maar het gaat een bepaalde kant op. Ik weet niet waar dit eindigt.”

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

‘Kruip in hoofd van Poetin’

De Wijk noemt het feit dat een Russische raket, die 39 seconden lang door het Poolse luchtruim vloog, “niet het meest spannende is wat er kan gaan gebeuren”. Hij zegt dat het belangrijk is om strategisch te denken en dat de mensen die aan de knoppen zitten zich moeten verplaatsen in de denkwijze van Poetin. “Als ik de boel uit de klauwen zou willen laten lopen en in Oekraïne nog een kans wil maken, dan zou ik bijvoorbeeld gaan rotzooien in Litouwen”, aldus De Wijk.

Er loopt een treinverbinding door Litouwen naar Kaliningrad, waar dagelijks meerdere goederentreinen gebruik van maken. Voor Litouwers is de spoorlijn een heikel punt waar ze zich grote zorgen over maken. “Vlak na de start van de oorlog is er al eerder een blokkade geweest op deze spoorlijn. Je gaat rommelen en dan kijken wat er gaat gebeuren. Daardoor kan het zomaar compleet uit de klauwen lopen.”

Deze uitzending van WNL op Zondag gemist? Kijk hem dan hier terug op NPO Start.

F16’s worden neergeschoten

Poetin besprak eerder op kalme wijze, voor de camera in gesprek met gevechtspiloten, dat als de F16’s komen vanuit onder meer Nederland, ze neergeschoten zullen worden. Ook als ze opstijgen uit een ander land dan Oekraïne. “Daar hoeven we niet verbaasd over te zijn”, zegt De Wijk. “Je neemt hem wel serieus. Het is een soort Wilders. Iedere keer weet hij de aandacht naar zich toe te trekken. Het hoeft niet allemaal waar te zijn, maar het is plausibel dat hij dit gaat doen.”

De hoogleraar is ervan overtuigd dat als grote gevechten met Rusland zouden uitbreken, dat langs de Russische grens zal plaatsvinden. “En stel dat er een kabelknipper komt op de Noordzee. Dan valt Nederland stil. Je hoeft geen atoombommen te gooien of met tanks Nederland binnen te vallen om de boel hier kapot te maken. Dat wordt iedere keer maar weer vergeten.”

De hoogste NAVO-militair Rob Bauer blijft daarom ook hameren op het feit dat Nederlanders een noodvoorraad aan moet leggen en onder meer zaklampen in huis moeten hebben.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

NAVO 75 jaar

Volgens historicus Arend Jan Boekestijn is het 75-jarige bestaan van de NAVO ondanks alle spanningen wel reden voor een feestje. Op 4 april is het zover. In 1949 werd in Washington het Noord-Atlantisch Verdrag getekend, met Nederland als een van de grondleggers. De krabbels moesten zorgen voor eenheid, vrijheid, veiligheid en bescherming, met name tegen de toenmalige dreiging van de Sovjet-Unie.

De NAVO staat momenteel door de geopolitieke spanningen en politieke ontwikkelingen flink onder druk, maar volgens Boekestijn mag de kracht van de NAVO niet onderschat worden. “Voor de Tweede Wereldoorlog hadden we geen Europese Unie én geen NAVO. En alles ging fout, het eindigde met de nazi’s. Als je terugkijkt, is de NAVO ontzettend belangrijk geweest voor de vrede. De Koude Oorlog is zelfs ‘gewonnen’.”

Lees ook:

Kamer in debat over Russische omkoping Nederlandse politici: ‘Openbaring namen kan geheime dienst beschadigen’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij na eis van drie maanden cel

De 25-jarige Manu-Narayan A. uit Amsterdam is donderdagavond vrijgesproken van het gooien van stenen naar de politie tijdens de studentenprotesten. Het OM had een gevangenisstraf…

Lees meer

Scholieren roken giftigere vapes dan gedacht: ‘Kankerverwekkende stoffen en giftige metalen’

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat vapes die scholieren roken nog veel giftiger zijn dan gedacht en overschrijden gezondheidsnormen.  Op veel middelbare scholen is…

Lees meer

Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer