main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 30 maart 2024 — 17:58

Wat doet de politie zodra er een gijzeling plaatsvindt?

Zaterdagochtend kreeg de politie om 05.15 uur een melding over een mogelijke gijzeling in een café in de binnenstad van Ede. Veiligheidsexpert Glenn Schoen vertelt in WNL In de Kantine op NPO Radio 1 dat direct wordt gekeken naar wat de situatie is. “Wie hebben we hier en waar hebben we mee te maken?”

Volgens politiechef Anne Jan Oosterheert waren alle veiligheidsdiensten binnen twee minuten ter plaatse. “De situatie bleek inderdaad erg ernstig te zijn. Mogelijk was er sprake van explosieven en er waren ook messen gezien, dus de politie heeft daarop behoorlijk opgeschaald en de omgeving afgezet”, vertelt hij in een ingelaste persconferentie.

Noodplan

Schoen legt uit dat in zo’n situatie meteen wordt gekeken naar wie de mogelijke gijzelnemer is en hoeveel gijzelaars er zijn. “Is dit mogelijk politiek, zijn het professionals of is het meer waarschijnlijk in de persoonlijke sfeer of een overval die is misgegaan?”

De veiligheidsexpert vertelt dat de politie direct een noodplan maakt. “Als we nu over vijf minuten naar binnen moeten, want er wordt bijvoorbeeld geschoten, dan moet je snel kunnen acteren.”

Ontvang jij al onze WNL-nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan!

Evacuatie

De omgeving van het café in Ede werd vrij snel ontruimt. Ruim 150 mensen moesten hun woning verlaten in de vroege ochtend. Schoen vertelt dat je ook gaat “proberen om te kijken of er mensen in de gevarenzone zitten”.

Het is volgens de veiligheidsexpert geen noodzaak om te evacueren, maar het is wel een optie die vrij snel moet worden afgevinkt. “Je zit hier in een café. Daar zit veel brandbaars, denk aan perslucht of drank zelf die brandbaar kan zijn. Misschien veel hout of andere dingen. Omdat je daar tegen andere gebouwen aan zit en er wonen mensen in die panden eromheen, dan is het wat anders dan zo’n losse Apple Store in het midden van Amsterdam. Dus daar probeer je zeker rekening mee te houden.”

Onderhandelen of ingrijpen

De politie wist door middel van onderhandelingen de gijzelnemer te overtuigen om zijn vier gijzelaars vrij te laten. De politie probeert tijdens die onderhandelingen achter de schermen op dat moment zo snel mogelijk een persoonlijk profiel van de gijzelnemer duidelijk te creëeren om de situatie te optimaliseren.

Schoen: “Heeft hij een politiedossier, kent iemand daar wat van, kent iemand bij de GGZ die persoon? Allemaal om die persoon beter te kunnen inschatten en het beter in te nemen van posities om je plan te perfectioneren. Aan de ene kant probeer je het altijd uit te onderhandelen, aan de andere kant, als het nodig zou zijn, kun je snel ingrijpen.”

Lees ook:

Gijzelnemer Ede is bekende van justitie: had messen bij zich

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer

Pim Fortuyn Prijs voor columnist Natascha van Weezel

Schrijver/columnist Natascha van Weezel is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs 2024. Juryvoorzitter Simon Fortuyn heeft dat woensdag bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort….

Lees meer