main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Fractievoorzitter GroenLinks-PvdA Frans Timmermans.
Op1 - 29 maart 2024 — 23:16

Timmermans (GL-PvdA) over Nederlandse politici de mogelijk betrokken zijn bij Russische omkoping: ‘De onderste steen moet boven’

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans steunt het voorstel van Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen om de waarheid boven water te krijgen over welke Nederlandse politici zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan het propaganderen van pro-Russische standpunten in ruil voor steekpenningen. “Als iemand genoemd wordt, moet de onderste steen boven”, zegt Timmermans in Op1 op NPO 1.

Nieuws uit Tsjechië hield de gemoederen in het Nederlandse politieke landschap afgelopen dagen flink bezig. Het medium Voice of Europe bracht aan het licht dat meerdere Nederlandse politici er nauwe banden op nahielden met het Kremlin en de Russische president Vladimir Poetin en daarbij geld zouden hebben ontvangen om pro-Russische standpunten in te nemen.

Kwestie van tijd

Om wie het precies gaat, is vooralsnog niet bekend. Het is ook niet bekend of het gaat om (huidige) leden van de Tweede Kamer of om bijvoorbeeld leden van het Europese Parlement.

Er wordt gezegd dat de namen snel bekendgemaakt zullen worden door de Tsjechische inlichtingendienst. De Nederlandse wet schrijft echter voor dat inlichtingendiensten, als het gaat om politici, niet mogen zeggen om wie het gaat. Het is dus nog maar de vraag of het publiek te weten komt om welke politici het gaat.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

De namen kunnen wel door de journalistiek boven water komen. Of via een eeuwenoude wet uit 1855: Wet ministeriële verantwoordelijkheid en ambtsdelicten leden Staten-Generaal, ministers en staatssecretarissen. Die wet schrijft voor dat als vijf Kamerleden een aanklacht indienen – en een meerderheid van de Tweede Kamer dit steunt – tegen een collega wegens het plegen van een ambtsmisdrijf, een commissie bestaande uit Kamerleden opgetuigd kan worden om onderzoek te doen. Dat kan uiteindelijk leiden tot een zaak.

‘Onderste steen moet boven’

In Nederland is dit nog nooit voorgekomen, maar dat heeft Volt-leider Laurens Dassen er niet van weerhouden om naar het middel te grijpen als er daadwerkelijk namen van Nederlandse Kamerleden worden genoemd. Op de vraag of Frans Timmersmans als partijleider van GroenLinks-PvdA een van de vijf Kamerleden wordt en Dassen in zijn voorstel steunt, zegt hij: “Dat lijkt mij wel.”

Tekst gaat verder onder X

Timmermans plaatst daar een kanttekening bij. “Er zijn ook andere middelen”, stelt hij. “Je kan de parlementaire onschendbaarheid van Kamerleden ook opheffen en dan kunnen zij gewoon vervolgd worden.”

“Maar”, gaat Timmermans verder. “Als iemand genoemd wordt, moet de onderste steen boven en dan moet ook het Openbaar Ministerie in stelling worden gebracht. Via deze wet of op een andere manier, want het is een ambtsmisdrijf.”

Openheid van financiën

De leider van GroenLinks-PvdA wil deze situatie gebruiken om zijn oproep aan alle partijen kracht bij te zetten om meer openheid van zaken te geven betreft de financiën. “Gooi de boeken open en laat zien waar je geld vandaan komt”, aldus Timmermans, die zich in het bijzonder richt tot de PVV en fractievoorzitter Geert Wilders. “Die willen nooit inzicht geven in waar hun geld vandaan komt.”

Lees ook:

Tsjechië: Russisch propagandanetwerk betaalde Europese politici, naam Baudet valt

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: VVD-leider Dilan Yeşilgöz bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:
  • VVD-leider Dilan Yeşilgöz over de terreuraanval van Hamas op 7 oktober;
  • President-directeur Marjan Rintel van KLM over het 105-jarig bestaan van KLM en de toekomstplannen van de luchtvaartmaatschappij;
  • Hoogleraar sociologie Ruud Koopmans over de aanpak van de asielcrisis;
  • En schrijver en columnist Leon de Winter over 7 oktober en terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.

Krijgt Nederland nieuwe kerncentrales?

Niet één, niet twee, nee, minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei, wil maar liefst vier kerncentrales bouwen op Nederlandse bodem. Hoe kan het kabinet dat doen? En krijgt de gemeente Borsele in 2035 een nieuwe kerncentrale?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Ruut Schalij, partner bij eRisk Group;
  • Remco de Boer, misschien wel de meest enthousiaste energiedeskundige van ons land;
  • en Tweede Kamerlid Silvio Erkens, de VVD-vaandeldrager als het aankomt op kernenergie.
Vanavond, 20.30 uur
Vanavond in WNL Haagse Lobby: Gaan kerncentrales Nederland vergroenen?

Nederland moet nog veel doen wil het klimaatneutraal worden. Niet alleen zonnepanelen en windenergie moeten aan dat doel bijdragen, maar ook kerncentrales. Althans – als…

Lees meer

Blokkade universiteitsgebouw Utrecht over, pand blijft nog dicht

Het bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht (UU) blijft de rest van de dag dicht, meldt een woordvoerster. Pro-Palestijnse demonstranten blokkeerden vanaf maandagochtend de ingang van…

Lees meer

Heinen vindt financiële steun Oekraïne ‘ongelooflijk belangrijk’

Minister Eelco Heinen (Financiën) vindt het “ongelooflijk belangrijk” dat de extra financiële steun aan Oekraïne doorgaat. Alle lidstaten behalve Hongarije willen Oekraïne langer de garantie…

Lees meer

Omroep WNL maakt nieuwe serie voor NPO 1: In ‘Op de Barricade’ bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers in actie komen

In het nieuwe programma ‘Op de Barricade’ gaat Fidan Ekiz op bezoek bij burgers die de strijd aangaan met de overheid of bedrijven. Elke aflevering…

Lees meer

Wilders zegt ‘no way’ maar defensieminister Brekelmans houdt voet bij stuk: ‘Oekraïne mag in toekomst bij NAVO’

PVV-leider Geert Wilders ziet het liever niet gebeuren; Oekraïne als lid van de NAVO. Het kabinet zit anders in de wedstrijd. “Oekraïne mag in de…

Lees meer

Hoogte uitkeringen per gemeente verschilt tot 900 euro, zegt FNV

Mensen met een uitkering krijgen in sommige gemeenten 800 tot 900 euro minder per jaar dan mensen die ergens anders wonen en in een soortgelijke…

Lees meer