main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
22 maart 2024 — 16:23

Mbo-opleidingen blijven knokken voor erkenning: ‘Hoezo hoog of laag opgeleid?’

De Brabanthallen in Den Bosch zijn deze dagen het toneel van Skills The Finals, het Nederlands Kampioenschap voor Beroepen. Ruim 600 (v)mbo’ers gaan de strijd aan in ruim zestig vakwedstrijden voor de Nederlandse titel. Ze presenteren wat ze hebben geleerd op onder meer de koksopleiding, als apothekersassistent, in de bouw, als meubelmaker of als ICT’er. De deelnemers zijn in voorrondes geselecteerd voor de wedstrijden.

De vakwedstrijden worden sinds 2002 georganiseerd en zijn onder meer bedoeld om te laten zien wat vmbo’ers en mbo’ers allemaal in huis hebben. “Dit zijn beroepen die we heel hard nodig hebben voor de Nederlandse economie en maatschappij”, zegt Erik van der Zwan, directeur van WorldSkills Netherlands, in Goedemorgen Nederland op NPO1. “Het zijn jongeren die deze aandacht echt verdienen. We hebben het vaak over hoog of laag opgeleid… Maar het is heel belangrijk dat we hier zeggen: je bent goed opgeleid. En dat doen we hier in het vmbo en mbo.”

‘Waardering moet beter’

Dat het mbo meer waardering verdient, vindt ook demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. De samenleving heeft volgens hem geen goed beeld van het praktijkonderwijs. Hij erkent dat ook kabinetsbeleid heeft bijgedragen aan een onderwaardering van praktijkopleidingen. Minderjarige mbo’ers konden bijvoorbeeld tot een paar jaar geleden niet gratis met het ov reizen, terwijl universitaire studenten en hbo’ers dat wel mochten. Het kabinet is daarom bezig om de verschillende vormen van onderwijs die scheef gewaardeerd worden recht te trekken.

“Dat is een goed begin, maar het blijft herhalen”, zegt Van der Zwan over de woorden van minister Dijkgraaf. “We zien de aantallen studenten die hier meedoen en de impact die we maken: we verwachten 24.000 bezoekers. We zien dus dat het op de kaart staat, maar het blijft nodig om de kracht van het beroepsonderwijs onder de aandacht te brengen.”

Lees ook:

Mbo’ers knappen eeuwenoud chateau op in Frankrijk

Door: Steve Oosterkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat kunnen wij in Nederland leren van het Duitse Berlijn?

Vanavond 21.10

Beluister de podcast

Partijleider Frans Timmermans en Europees lijsttrekker Bas Eickhout van GroenLinks-PvdA, rechtsgeleerde Afshin Ellian, hoogleraar Marjan Olfers en historicus Yoeri Albrecht.

Luister nu terug!

Vanavond in Haagse Lobby: Wat betekent een niet-dichtgetimmerd regeerakkoord voor ministers?

Het is de week dat het langverwachte hoofdlijnenakkoord er dan eindelijk zou moeten komen. Wat betekent het voor een bewindspersoon en een ministerie als er…

Lees meer

Veel te weinig handen om Nederland in 2050 van het gas af te krijgen

Nederland heeft als verduurzamingsdoel gesteld dat het land in 2050 volledig gasloos moet zijn. Alle huizen, bedrijven en kantoorpanden moeten dan op een andere manier…

Lees meer

Vrees voor verdere opkomst radicaal-rechts in Europa, waarschuwt Eurolijsttrekker GL-PvdA

Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht, richt GroenLinks-PvdA de pijlen op radicaal-rechts in Europa. De partij vreest dat centrumpartijen worden weggevaagd door radicaal-rechts, zoals…

Lees meer

Is Joost Klein slachtoffer van cancelzucht? ‘Iedereen heeft een mening, maar het gaat om de feiten’

Ondanks dat Joost Klein met zijn nummer Europapa tweede werd in zijn halve finale, werd hij gediskwalificeerd door de EBU voor de finale. Klein zou…

Lees meer

Radicaal buitenlandse inmenging tijdens demonstraties in Amsterdam: ‘Dit is heel gevaarlijk’

De kosten van de schade door de protesten bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) lopen op tot ruim 1,5 miljoen euro. Rechtsgeleerde Afshin Ellian keek…

Lees meer

Frans Timmermans hoeft niet per se premier te worden: ‘Bereid om te kijken naar een alternatief’

Als de vier onderhandelende partijen er niet samen uitkomen, dan is de bal aan Frans Timmermans, als leider van de een-na-grootste partij van Nederland. Timmermans…

Lees meer

Bij Brenda ging een botoxbehandeling helemaal verkeerd: ‘Patiënten moeten de risico’s kennen’

Botox en fillers zijn eenvoudig online te bestellen, maar komen niet zonder gevaar. Daarvoor waarschuwen ervaringsdeskundigen Sietske Atsma en Brenda Berndsen in Stand van Nederland:…

Lees meer

Voorvechter gehandicaptenzaken en CDA-prominent Rick Brink (38) overleden

De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste ‘minister van gehandicaptenzaken’, een functie van…

Lees meer