main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 maart 2024 — 13:59

Kleine bedrijven voor ‘astronomische bedragen’ opgelicht door cybercriminelen: ‘Mkb’ers ideale slachtoffer’

Kleine en zelfstandige bedrijven in Nederland worden steeds vaker het slachtoffer van cybercrime. Opgelichte ondernemers gaan daarbij voor tonnen het schip in. ”Een gehackte ondernemer is gemiddeld een kwart miljoen kwijt”, vertelt expert cybersecurity Dave Maasland in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. 

Het aantal cyberaanvallen op zzp’ers en mkb’ers is tussen 2021 en 2023 verdubbeld, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO. ”Je ziet dat ondernemers afgeperst worden nadat er malware op hun computer is gezet. Ze kunnen dan geen kant moeten losgeld betalen”, vertelt Theo van der Plas, landelijk programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime bij de politie.

Ook worden bedrijven op slinkse wijze uit de tent gelokt om forse investeringen te doen in nepbedrijven, opgericht door criminelen. ”Ze storten steeds meer en meer geld. Totdat er soms tonnen gestort zijn en de crimineel zegt: ‘Dank je wel!’ Dan is het geld verdwenen”, aldus Van der Plas.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Unieke kenmerken

Oplichters hebben het op mkb’ers gericht met een reden. Ze zijn als het ware het ideale slachtoffer, weet expert Dave Maasland. ”Mkb-bedrijven hebben een paar unieke kenmerken. Ze hebben best veel geld in huis, maar niet dezelfde beveiligingsmaatregelen als grote bedrijven getroffen. Mkb’ers zitten tussen grote bedrijven en consumenten in. Net genoeg geld en niet genoeg beveiligingsmiddelen. Oftewel: ze zijn een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen die op zoek zijn naar snel geld.”

Maasland stelt dat een gehackte ondernemer gemiddeld 270.000 euro kwijt is. ”Het zijn echt astronomische bedragen. Het kost de economie miljarden. Al in 2017 waren er schattingen dat het ging om meer dan tien miljard euro. Dat is alleen maar meer geworden.”

‘Stroom, water en gas in gevaar’

Maasland voorspelt dat cybercrime in de nabije toekomst een gigantische impact op de maatschappij zal hebben. ”Dit bedreigt onze economische veiligheid. Als dit zo doorgaat, bedreigt het zelfs onze nationale veiligheid. De veiligheid van onze maatschappij. Daarnaast is het nog maar de vraag of we operaties kunnen uitvoeren en of we over voldoende stroom, water en gas beschikken.”

Bedrijven moeten veel meer doen om zich te kunnen weren tegen cybercrime, zegt de expert. ”Nederland is koploper op het gebied van digitalisering. Je zou kunnen zeggen: technologie is de motor van alle vooruitgang. In dat geval is de veiligheid je motorolie. Als dat er niet is, loopt je motor vast.”

Van der Plas van de politie vreest vooral voor AI. ”Je ziet een opkomst van kunstmatige intelligentie en je ziet de eerste toepassingen binnen cybercriminaliteit. Malware wordt heel specifiek gemaakt met AI. Phishing mails worden steeds slimmer in elkaar gezet. Die mix van cybercrime en AI is een giftige cocktail.”

In de cybercriminaliteit wordt meer geld verdiend dan in de drugscriminaliteit. Menen Seijkens onderzoekt hoe dat kan plus wat consumenten en bedrijven kunnen doen om zichzelf te beschermen. Wat kunnen we doen om weer in beweging te komen? Kijk zaterdag vanaf 22.00 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. 

Lees ook:

Politie slaat alarm: steeds meer kinderporno gemaakt met hulp van AI

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer