main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 15 maart 2024 — 10:55

21.000 doden per jaar door te veel zitten, experts luiden noodklok: ‘Het is een pandemie’

Nederland is Europees kampioen stilzitten, maar al dat zitten brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Professor neuropsychologie Erik Scherder maakt zich zorgen. Hij spreekt van een stille ramp. “Zitten is echt een heel krachtige oorzaak van ziektes”, waarschuwt Scherder in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

In Nederland zitten we op een werkdag gemiddeld 8,9 uur. “Evolutionair gezien: we zitten graag. We hebben the law of the least physical effort“, vertelt Scherder. “Vroeger was het zo: we jaagden op een hertje, daarna gingen we zitten. Nu is het leven zo ingericht, dat we ons niet meer fysiek hoeven in te spannen om te overleven. Sterker nog: het gevoel van heerlijk willen zitten en geen energie verspillen, loont in deze economie. In combinatie met suiker en vet is dat fataal.”

Te veel zitten brengt allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee. “Als je meer dan acht uur per dag zit, is het risico op hart- en vaatziekten 74 procent. De kans op vroegtijdig overlijden is 27 procent. Dat zijn serieuze cijfers”, zegt de hoogleraar (72). Stilzitten verhoogt bijvoorbeeld ook de kans op diabetes type 2. “Vroeger was dat een aandoening die pas op mijn leeftijd voorkwam. Nu komt het in Nederland al op vijfjarige leeftijd voor.” Scherder kent geen twijfel: “Te veel zitten is een pandemie.”

21.000 doden per jaar

Bij de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) doen ze sinds 2013 onderzoek naar de gezondheidseffecten van zitten. Projectmanager bij TNO Lidewij Renaud kan goed verklaren waarom wij bovengemiddeld vaak op onze stoel te vinden zijn. “Nederland is toch een kenniseconomie, waarbij veel mensen op kantoor werken. Als we daar veel tijd zittend doorbrengen, word je dus Europees kampioen zitten.”

Ook Renaud kent de gevolgen. “Zitten verhoogt het risico op het krijgen van verschillende vormen van kanker. Daarbij zien we: hoe langer je zit, hoe groter de gezondheidsrisico’s. Die risico’s zijn ook hoger als naast het langdurig zitten, ook onvoldoende wordt bewogen door mensen. Al die gezondheidsrisico’s zorgen er uiteindelijk voor dat langdurig zitten kan leiden tot vroegtijdig overlijden.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan blijf op de hoogte!

De cijfers schetsen een akelige werkelijkheid. Renaud: “Uit onderzoek van TNO blijkt dat globaal gezien 21.000 doden per jaar toe te schrijven zijn aan het langdurig zitten.” Dat zijn ongeveer evenveel sterfgevallen als op het hoogtepunt van de coronacrisis. Ten bate van de volksgezondheid, ging destijds het land op slot.

Maar over de ‘zitpandemie’ wordt amper een woord gesproken, tot frustratie van hoogleraar Scherder. “Men vindt het gewoon niet urgent genoeg. We hebben aan de overheid gevraagd: hoeveel pandemieën heeft u nog nodig voordat u in actie komt? Daar komt geen antwoord op, maar de vraag vind ik terecht. Is er nu echt nog niet voldoende reden om te denken: dit moeten we niet meer willen?”

Prijskaartje? 1,2 miljard euro

Stand van Nederland: Generatie Next vroeg in een enquête: hoeveel uur zit jij op een dag? 39,4 procent zegt tussen de zes en acht uur op een dag zittend door te brengen. 24,5 procent zit tussen de acht en tien uur per dag, 11,8 procent meer dan tien uur. Slechts 24,3 procent zit naar eigen zeggen minder dan zes uur per dag.

Al dat zitten kost de samenleving handen vol geld. Renaud: “Voor de vier belangrijkste zorgrisico’s – de risico’s op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, longkanker en darmkanker, hebben wij de zorgkosten in kaart gebracht. Er blijkt een prijskaartje van 1,2 miljard euro per jaar aan te hangen.”

En dat is niet het volledige plaatje. “Dit gaat over de vier belangrijkste aandoeningen, maar er zijn meer aandoeningen die gerelateerd worden aan langdurig zitten. En dan kijken we ook nog niet naar de maatschappelijke kosten. Als iemand ziek wordt, is die persoon ook minder inzetbaar op het werk. Het kost werkgevers dus geld.”

Sporten is niet genoeg

Wie denkt het vele zitten te compenseren door ’s avonds een uurtje te sporten, komt bedrogen uit, waarschuwt Scherder. “Als je ’s avonds bijvoorbeeld gaat dansen, is dat geweldig, maar je haalt het negatieve effect van de hele dag zitten er niet mee weg. Het zitten onderbreken, is iets anders dan dat je voldoet aan de beweegnorm. Als je het goed wil doen, moet je het zitten onderbreken en bewegen door bijvoorbeeld sport.”

Wie veel stilzit en gezond wil blijven, moet na een halfuur zitten drie minuten in beweging komen. Scherder: “Sta op en ga een paar minuten squatten. Daar train je bovendien je beenspieren mee.”

Nederland is kampioen stilzitten. De gezondheidsrisico’s zijn enorm, waarschuwen experts en onderzoekers. Wat kunnen we doen om weer in beweging te komen? Kijk zaterdag vanaf 22.00 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer