main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 maart 2024 — 08:56

Frisdranktaks als maatregel tegen obesitas: één op de zes is te dik

Het aantal mensen in Nederland dat lijdt aan obesitas is volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek sterk toegenomen. In 2023 had zestien procent van de bevolking van 20 jaar of ouder obesitas. Dat is drie keer zoveel als begin jaren tachtig, toen 5 procent obesitas had. Experts noemen het een ‘epidemie in slowmotion’. Demissionair staatssecretaris voor Volksgezondheid Maarten van Ooijen geeft toe dat het preventiebeleid te traag werkt. “We moeten er eens schepje bovenop doen.”

“Op een gegeven moment is er geen einde meer aan”, waarschuwt Van Ooijen (ChristenUnie) in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Om ernstig overgewicht aan te pakken, wijst de demissionair staatssecretaris op twee belangrijke factoren die als oorzaak kunnen worden aangeduid. “Een is dat we veel minder bewegen. Het gemotoriseerde verkeer is veel makkelijker voor handen, we zitten heel veel. De tweede is: de beschikbaarheid van ongezond voedsel is enorm toegenomen.”

Maatregelen vaak onuitvoerbaar

Vijf jaar geleden werd een preventie-akkoord ondertekend in de Kamer. Van Ooijen geeft toe dat het terugdringen van obesitas veel te langzaam gaat en er dus een schepje bovenop moet worden gedaan. “Ik heb een paar dingen in werking gezet en dat heeft me meer tijd gekost dan ik vooraf had gedacht om het echt voor elkaar te krijgen.”

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier via NPO Start.

De bewindsman loopt voornamelijk tegen de uitvoerbaarheid van wetgeving aan. “Als we ergens een grens leggen in een wet, dan moet die ook wel perfect kloppen. Je kunt daarna geen discussie krijgen. Dus we moeten het meteen goed doen en voorkomen dat we daarna allerlei discussies krijgen of de wet uitvoerbaar is.” Als voorbeeld noemt hij het afschaffen van btw op groente en fruit, wat in de praktijk een lastig karwei is.

Fastfoodketens terugdringen en frisdranktaks

De demissionair staatssecretaris wil voor nu in ieder geval het aantal fastfoodketens terugdringen en het ongezonde voedselaanbod, met name gericht op kinderen, beperken. “Dat gebeurt al, maar dat willen we ook wettelijk verankeren. Voor de wet op de kindermarketing is een heel breed draagvlak in de Kamer voor, maar die ligt er ook nog steeds niet.” Hij hoopt dat supermarkten vaker groente, fruit en ander onbewerkt voedsel in de aanbieding doen om gezonder voedsel beter aan te bieden.

Een ander voorstel waar Van Ooijen mee bezig is, is de suikertaks op frisdrank. Deze moet in september door de Tweede Kamer worden behandeld. Uit onderzoek is gebleken dat deze maatregel een positieve impact zal hebben. “Dus de frisdranken aanpassen op het aantal belasting die ze betalen op hoeveel suiker daarin zit. We hebben daar onderzoek naar gedaan en het leidt tot heel veel minder suikerinname, omdat mensen uiteindelijk toch graag voor de goedkope optie kiezen. Dan zul je zien dat frisdranken met minder suikers veel aantrekkelijker worden.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Waar zijn de ouders?

Opvoedkundige Marina van der Wal is kritisch op de antwoorden van Van Ooijen. “Ik mis even de ouders in het antwoord van de staatssecretaris. Je hebt ouders nodig om het gezonde voedsel aan te bieden. En een rechte rug te houden op het moment dat kinderen toch verschrikkelijk graag die zak chips willen hebben.”

Lees ook:

Wel of geen suikertaks om zorgcrisis te voorkomen? ‘Het wordt bijna een schande als je iets van suiker eet’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Heeft de ambacht nog toekomst in Nederland?

Het is crisis in ambachtsland. Oude ambachten zoals restauratiewerk of de schoenenmaker verdwijnen van de arbeidsmarkt en uit het straatbeeld. Heeft de ambacht nog een toekomst en hoe houden wij het vak in leven?

Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Aandacht voor de dreiging uit Iran en het laatste politieke nieuws uit Den Haag

Ook deze zaterdag kan je weer volop genieten van een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Oud-Frankrijk correspondent Eveline Bijlsma. Zij is te gast over de restauratie van de Notre-Dame, die vijf jaar geleden door brand werd verwoest;
  • Schrijver en cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi. Met hem bespreken we de dreiging vanuit Iran. Moet de internationale gemeenschap vrezen voor een Iraanse vergeldingsactie?;
  • Rolstoelbasketbalster Mariska Beijer werd in 2019 uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Samen met de Nederlandse vrouwen verdedigt zij hun Paralympische titel in Parijs deze zomer;
  • Journalist Hans van Willigenburg bundelde voor zijn nieuwste boek ‘Vrijheidsvuur’ gesprekken met vrije geesten over het gestreste klimaat waarin wij leven.
  • Politiek verslaggever van het AD Hans van Soest praat ons bij over het nieuws uit Den Haag. Waar worstelen de formerende partijen mee?;
  • Zoals je van ons gewend bent is ook Marcel Verreck weer van de partij met zijn column.
Zaterdag van 17.00 tot 19.00
Hoe DNA-onderzoek uitgroeide tot onmisbaar opsporingsmiddel

Het is het jaar 1987 als in een Nederlandse strafzaak voor het eerst gebruik wordt gemaakt van DNA-onderzoek. De zogenoemde WTC-verkrachter slaat in 1986 zes…

Lees meer

Europese gasprijs flink gestegen door onrust Midden-Oosten

In navolging van de hogere olieprijzen is ook de Europese gasprijs flink gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van een directe…

Lees meer

Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een “op hoog…

Lees meer

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële “puzzel” te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De…

Lees meer

EU wil schrappen in rompslomp van slecht benut coronaherstelfonds

EU-landen moeten het Europese coronaherstelfonds gemakkelijker kunnen gebruiken, vinden de EU-landen en de Europese Commissie. De commissie gaat proberen de administratieve rompslomp te verminderen die…

Lees meer

Iraanse aanval op Israël op handen: ‘Amerikaanse waarschuwing moeten we zeer serieus nemen’

Een aanval van Iran op Israël is aanstaande, zegt Amerika. Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif moet de waarschuwing “zeer serieus” worden genomen. “Het conflict…

Lees meer

Koopkracht gepensioneerden al decennia amper gestegen

Gepensioneerden gaan er al tientallen jaren amper op vooruit in de portemonnee. Het voorbije decennium zijn gepensioneerden met diepe zakken er zelfs behoorlijk in koopkracht…

Lees meer