main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 februari 2024 — 09:11

Nederlandse Politiebond luidt noodklok: politiek, ga met klimaatdemonstranten in gesprek

Politiek, ga in gesprek met klimaatdemonstranten. Die oproep doet voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ze waarschuwt dat de inzet bij demonstraties ten koste gaat van de rust van agenten. “Deze mensen komen niet meer op adem.”

Ondanks een verbod van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsma wil actiegroep Extinction Rebellion zaterdag opnieuw de A10 blokkeren. Dat betekent ook opnieuw extra politie-inzet. Kooiman: “Er wordt aan agenten gevraagd om verlof in te trekken. Het gaat dus ten koste van hun vrije dagen. Als vakbondsleider maak ik mij daar zorgen over.”

Vorig weekend nog hebben Amsterdamse politieagenten collega’s in Den Haag bijgestaan tijdens de rellen rond een bijeenkomst van Eritreeërs. Ander politiewerk blijft liggen, waarschuwt Kooiman. “Agenten hebben ontzettend veel te doen in hun wijk. Noodhulp en de aangiftes lopen daar vast. En nu worden ze weer ingezet op de A10”, verzucht ze.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Agenten begrijpen dat inzet tijdens demonstraties onderdeel is van het werk, benadrukt Kooiman. “Al in september hebben de politie en politievakbonden opgeroepen: ‘Politiek, ga in gesprek met demonstranten’. Uiteindelijk zijn de agenten de politieke troep aan het opruimen op de A10. Ze zijn ontzettend boos dat ze niet gehoord worden en opnieuw die inzet moeten plegen, terwijl de capaciteit ontbreekt.”

‘Ga in gesprek’

In een gezamenlijk statement begin deze maand schreven de politie en politievakbonden dat het blokkeren van snelwegen ‘een rage is geworden omdat de politiek wegkijkt en niet met oplossingen komt’. Kooiman pleit voor de inzet van een bemiddelaar tussen politiek en klimaatdemonstranten. “Ga in gesprek.”

Ze gaat verder: “Op de A10 is dat gesprek er helemaal niet. Het enige wat klimaatdemonstranten hebben, is een gesprek met de politie, die al die demonstranten weer moet wegslepen. Uiteindelijk kunnen die demonstranten weer de vrije loop nemen, want het Openbaar Ministerie heeft ook de capaciteit niet om deze demonstranten te vervolgen.”

Kooiman spreekt van een ‘eindeloze exercitie’. “Uiteindelijk is de politie daar om de veiligheid te garanderen, om te zorgen dat er geen ongelukken zijn. Het OM kan zeggen: ‘Sorry, wij hebben geen capaciteit, we gaan het niet doen’. “De politiek kan heel makkelijk vanuit Den Haag zeggen: ‘Jullie moeten harder optreden’.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

“Uiteindelijk is de politie als uitvoeringsinstantie de enige partij die niet kan zeggen: ‘Dan doen we helemaal niks’. Het is de A10, je moet zorgen dat er geen ongelukken gebeuren”, zegt de vakbondsvoorvrouw.

‘Wijkagenten kunnen niet in de wijken zijn’

Ze benadrukt dat de inzet tijdens demonstraties ten koste gaat van het blauw op straat. “Het zijn de wijkagenten die niet in de wijk kunnen zijn. Het zijn de rechercheurs die onderzoeken niet kunnen vervolgen. Het zijn de jeugdagenten die niet bij gezinnen kunnen zijn.”

Kooiman houdt haar hart vast. “Als je het hebt over aankomend weekend, zijn er ook in andere steden, gezien de rellen van afgelopen weekend, extra zorgen. Er is aandacht voor bijvoorbeeld de Eritrese feesten die in Rotterdam zijn. Als ook daar iets gebeurt, schaalt heel Nederland op en komt hulp uit alle hoeken van het land. Dat gaat dan wéér ten koste van de andere inzet en de eigen rust en ruimte die agenten nodig hebben.”

Lees ook: 

Den Haag zet zich schrap voor nieuwe acties Extinction Rebellion

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Heeft de ambacht nog toekomst in Nederland?

Het is crisis in ambachtsland. Oude ambachten zoals restauratiewerk of de schoenenmaker verdwijnen van de arbeidsmarkt en uit het straatbeeld. Heeft de ambacht nog een toekomst en hoe houden wij het vak in leven?

Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Aandacht voor de dreiging uit Iran en het laatste politieke nieuws uit Den Haag

Ook deze zaterdag kan je weer volop genieten van een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Oud-Frankrijk correspondent Eveline Bijlsma. Zij is te gast over de restauratie van de Notre-Dame, die vijf jaar geleden door brand werd verwoest;
  • Schrijver en cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi. Met hem bespreken we de dreiging vanuit Iran. Moet de internationale gemeenschap vrezen voor een Iraanse vergeldingsactie?;
  • Rolstoelbasketbalster Mariska Beijer werd in 2019 uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Samen met de Nederlandse vrouwen verdedigt zij hun Paralympische titel in Parijs deze zomer;
  • Journalist Hans van Willigenburg bundelde voor zijn nieuwste boek ‘Vrijheidsvuur’ gesprekken met vrije geesten over het gestreste klimaat waarin wij leven.
  • Politiek verslaggever van het AD Hans van Soest praat ons bij over het nieuws uit Den Haag. Waar worstelen de formerende partijen mee?;
  • Zoals je van ons gewend bent is ook Marcel Verreck weer van de partij met zijn column.
Zaterdag van 17.00 tot 19.00
Hoe DNA-onderzoek uitgroeide tot onmisbaar opsporingsmiddel

Het is het jaar 1987 als in een Nederlandse strafzaak voor het eerst gebruik wordt gemaakt van DNA-onderzoek. De zogenoemde WTC-verkrachter slaat in 1986 zes…

Lees meer

Europese gasprijs flink gestegen door onrust Midden-Oosten

In navolging van de hogere olieprijzen is ook de Europese gasprijs flink gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van een directe…

Lees meer

Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een “op hoog…

Lees meer

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële “puzzel” te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De…

Lees meer

EU wil schrappen in rompslomp van slecht benut coronaherstelfonds

EU-landen moeten het Europese coronaherstelfonds gemakkelijker kunnen gebruiken, vinden de EU-landen en de Europese Commissie. De commissie gaat proberen de administratieve rompslomp te verminderen die…

Lees meer

Iraanse aanval op Israël op handen: ‘Amerikaanse waarschuwing moeten we zeer serieus nemen’

Een aanval van Iran op Israël is aanstaande, zegt Amerika. Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif moet de waarschuwing “zeer serieus” worden genomen. “Het conflict…

Lees meer

Koopkracht gepensioneerden al decennia amper gestegen

Gepensioneerden gaan er al tientallen jaren amper op vooruit in de portemonnee. Het voorbije decennium zijn gepensioneerden met diepe zakken er zelfs behoorlijk in koopkracht…

Lees meer