main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 februari 2024 — 11:52

Eerder noemde Trump hen oplichter en gehaktbal, nu kunnen deze mensen zijn rechterhand worden: ‘Ze kussen zijn ring’

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft een lijst met namen van potentiële running mates bevestigd. Dat melden Amerikaanse media. Onder andere Ron DeSantis, die het tot voor kort opnam tegen Trump, wordt genoemd. “Ze kussen nu allemaal de ring van Trump.”

De lijst met namen werd onlangs gepubliceerd door Fox News. Daarop staan de namen van gouverneur van Florida Ron DeSantis, zakenman Vivek Ramaswamy en de Amerikaanse senator Tim Scott. Ook lid van het Huis van Afgevaardigden Byron Donalds, gouverneur van South Dakota Kristi Noem en voormalig Democraat Tulsi Gabbard zouden in de race zijn.

Eerder maakte Trump een aantal van hen uit voor oplichter, schijnheil of gehaktbal. Nu bevestigt hij dat hij deze mensen ziet als potentiële rechterhand en zegt Trump: “Ze zijn allemaal goed, ze zijn allemaal solide”, meldt onder meer de krant The Hill donderdag.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

“Trump heeft zelf gezegd: ‘Ach, eigenlijk is het niet zo belangrijk wie mijn vicepresident wordt’. Het gaat natuurlijk om Trump”, reageert Amerikakenner Willem Post in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar hij weet dondersgoed dat als je 77 jaar oud bent, de kiezer wel kijkt naar wie er naast je staat, in het geval dat jij weg komt te vallen.”

‘Kussen de ring van Trump’

De opvallendste naam op de lijst is die van Ron DeSantis, die tot voor kort werd gezien als de grootste uitdager van Trump. Vorige maand staakte DeSantis zijn strijd en sprak hij zijn steun uit voor de voormalig president (2016-2020), die in de Republikeinse voorverkiezingen nu alleen nog hoeft af te rekenen met Nikki Haley.

“Ze kussen nu allemaal de ring van Trump”, zegt Post over de genoemde kandidaten. “Het is een sollicitatieprocedure. Trump kijkt ook heel erg naar uiterlijk. Hoe kom je over op tv? Dan moet ik zeggen dat Kristi Noem, die een aantal wedstrijden als schoonheidskoningin heeft gewonnen en echt uit het Amerikaanse heartland komt, hoge ogen gooit.”

“Ze komt van een farm, het is een cowgirl“, zegt Post. “Ze is heel christelijk en al dertig jaar getrouwd. Ze is heel trouw, heel loyaal aan haar echtgenoot, zegt ze zelf. Ze kent de bijbel bijna uit haar hoofd. Dat is een contrast met Trump, maar ook een mooie aanvulling. Volgens mij is zij zeker één van de kanshebbers.”

Tulsi Gabbard

Ook Tulsi Gabbard geldt als een serieuze kandidaat, denkt Post. Onlangs brak het voormalig lid van het Huis van Afgevaardigden met de Democratische Partij. “Ik heb haar vier jaar geleden ontmoet in Iowa. Er waren maar een man of tien op haar toen nog presidentiële campagnebijeenkomst, in een heel klein coffeeshopje. Ze heeft het niet gered, maar ze veegde toen al de vloer aan met haar eigen Democratische Partij.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

“Ze noemde Biden en co een stelletje oorlogshitsers, als Democraat!”, zegt Post. “Ze is uit de partij gestapt en heeft gezegd dat ze al aan het onderhandelen is met het team van Trump om op te gaan als vicepresidentskandidaat. En het is best een mooie mevrouw, dat vind Trump héél belangrijk.”

Nikki Haley

Ook Nikki Haley, de laatst overgebleven Republikeinse tegenstander van Trump, zou zich nog in de race voor de nummer twee kunnen mengen, denkt Post. Dinsdag nog noemde Haley Trump “instabiel en gestoord”. “Hij wordt met de dag gemener en grover”, zei Haley tijdens een campagnebijeenkomst in South Carolina, haar thuisstaat.

“Zowel Trump als Haley hebben uitgesloten dat zij zijn running mate wordt. Maar toch is er een kleine kans”, zegt Post, die denkt dat Haley een goede aanvulling kan zijn op Trump. “Hoewel ze ook heel conservatief is, is ze een stuk gematigder. Ze wil bijvoorbeeld Oekraïne blijven steunen, terwijl Trump daar echt wel zijn bezwaren tegen heeft. Met haar bereik je een groot publiek.”

Lees ook: 

Trump geeft Poetin vrijbrief om niet betalende NAVO-landen aan te vallen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Heeft de ambacht nog toekomst in Nederland?

Het is crisis in ambachtsland. Oude ambachten zoals restauratiewerk of de schoenenmaker verdwijnen van de arbeidsmarkt en uit het straatbeeld. Heeft de ambacht nog een toekomst en hoe houden wij het vak in leven?

Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Aandacht voor de dreiging uit Iran en het laatste politieke nieuws uit Den Haag

Ook deze zaterdag kan je weer volop genieten van een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Oud-Frankrijk correspondent Eveline Bijlsma. Zij is te gast over de restauratie van de Notre-Dame, die vijf jaar geleden door brand werd verwoest;
  • Schrijver en cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi. Met hem bespreken we de dreiging vanuit Iran. Moet de internationale gemeenschap vrezen voor een Iraanse vergeldingsactie?;
  • Rolstoelbasketbalster Mariska Beijer werd in 2019 uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Samen met de Nederlandse vrouwen verdedigt zij hun Paralympische titel in Parijs deze zomer;
  • Journalist Hans van Willigenburg bundelde voor zijn nieuwste boek ‘Vrijheidsvuur’ gesprekken met vrije geesten over het gestreste klimaat waarin wij leven.
  • Politiek verslaggever van het AD Hans van Soest praat ons bij over het nieuws uit Den Haag. Waar worstelen de formerende partijen mee?;
  • Zoals je van ons gewend bent is ook Marcel Verreck weer van de partij met zijn column.
Zaterdag van 17.00 tot 19.00
Hoe DNA-onderzoek uitgroeide tot onmisbaar opsporingsmiddel

Het is het jaar 1987 als in een Nederlandse strafzaak voor het eerst gebruik wordt gemaakt van DNA-onderzoek. De zogenoemde WTC-verkrachter slaat in 1986 zes…

Lees meer

Europese gasprijs flink gestegen door onrust Midden-Oosten

In navolging van de hogere olieprijzen is ook de Europese gasprijs flink gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van een directe…

Lees meer

Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een “op hoog…

Lees meer

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële “puzzel” te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De…

Lees meer

EU wil schrappen in rompslomp van slecht benut coronaherstelfonds

EU-landen moeten het Europese coronaherstelfonds gemakkelijker kunnen gebruiken, vinden de EU-landen en de Europese Commissie. De commissie gaat proberen de administratieve rompslomp te verminderen die…

Lees meer

Iraanse aanval op Israël op handen: ‘Amerikaanse waarschuwing moeten we zeer serieus nemen’

Een aanval van Iran op Israël is aanstaande, zegt Amerika. Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif moet de waarschuwing “zeer serieus” worden genomen. “Het conflict…

Lees meer

Koopkracht gepensioneerden al decennia amper gestegen

Gepensioneerden gaan er al tientallen jaren amper op vooruit in de portemonnee. Het voorbije decennium zijn gepensioneerden met diepe zakken er zelfs behoorlijk in koopkracht…

Lees meer