Internationaal Gerechtshof buigt zich over Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden: ‘Israël kan uitspraak naast zich neerleggen’
Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) buigt zich vandaag over de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden. Een uiteindelijke uitspraak kan door Israël worden genegeerd, zegt hoogleraar internationaal recht Geert-Jan Knoops in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Vandaag leveren de Palestijnen als eersten hun argumenten en ook andere landen presenteren hun standpunt, waaronder Nederland. “Nederland zal zeggen dat het niet het Internationaal Gerechtshof is dat hierover een oordeel moet geven”, zegt Knoops.
Nederland vindt dat “dit het voorwerk moet zijn voor een politieke oplossing, in het kader van een blijvend vredesverdrag tussen Israël en de Palestijnse autoriteit”, denkt de hoogleraar.
Niet-bindend advies
De zittingen duren tot 26 februari. Israël kan de uitspraak van het ICJ naast zich neerleggen. “Er komt een advies van het Internationaal Gerechtshof aan de Algemene Vergadering van de VN. Dat is een niet-bindend advies. Dat betekent dat de landen niet gebonden zijn om dat advies op te volgen”, legt Knoops uit.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Het zou niet de eerste keer zijn dat Israël een uitspraak van het ICJ negeert. Knoops: “Dat is ook gebeurd in 2004, toen het Gerechtshof een advies uitbracht over de zogenaamde veiligheidsmuur. Toen is bepaald dat die veiligheidsmuur onrechtmatig zou zijn geplaatst. Israël heeft die advisering toen naast zich neergelegd. Daar staan dan geen sancties tegenover.”
‘Vrede moet van onderop komen’
Oud-ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers, te gast in Goedemorgen Nederland, denkt daarom dat de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof weinig aan de situatie zal veranderen. “Als er een negatief advies komt, dan denk ik dat de Verenigde Staten dat met een veto blokkeert. Uiteindelijk heeft Knoops gelijk: vrede komt pas als twee partijen er samen uitkomen.”
Een oplossing valt niet op te leggen aan de strijdende partijen, denkt Segers. “Het zal van onderop moeten komen, vanuit onderhandelingen tussen Palestijnse autoriteiten en Israël. Pas dan kan er vrede komen.” Van die onderhandelingen kan terreurgroep Hamas geen deel uitmaken, benadrukt de voormalig politicus. “Dat lijkt mij evident.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Volgens Segers heeft Hamas de sleutel naar vrede in handen. “Als zij de gijzelaars vrijlaten en de wapens neerleggen, dan zou het morgen vrede kunnen zijn.” Hij hoopt dat die vrede er snel komt. “Uiteindelijk zijn het hele gewone mensen die een gruwelijke prijs betalen. Dat is afschuwelijk.”
Lees ook:
Waarom het volgens Brekelmans (VVD) belangrijk is om F-35-onderdelen naar Israël te sturen
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Diefstal op de werkvloer een taboe
Diefstal op de werkvloer vindt op grote schaal plaats, maar bedrijven durven vaak niet aan de bel te trekken.
Waar ligt de grens bij diefstal op de werkvloer? En wat kunnen werkgevers doen om diefstal te voorkomen?
Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.
Hoe kon het dat er tien jaar geleden zo weinig aandacht was voor de genocide op de Jezidi’s? En hoe kan het dat deze groep,…
Lees meerAlex Pastoor stopte een halfjaar geleden bij Almere City als trainer. Hij sloot een succesvol seizoen af, maar de druk op zijn schouders was enorm….
Lees meerHet bedrijfsleven zamelt dit jaar meer statiegeldverpakkingen in, maar het zijn er nog steeds niet genoeg, verwacht Verpact, de organisatie die namens het bedrijfsleven verantwoordelijk…
Lees meerSpanje stuurt 10.000 politieagenten en troepen naar Oost-Valencia om het noodweer dat grote delen van het gebied verwoestte en meer dan tweehonderd mensen het leven…
Lees meerMuseumliefhebbers kunnen zaterdagavond tot in de nacht musea bezoeken in de hoofdstad. Het Rijksmuseum blijft tijdens de jaarlijkse Museumnacht gesloten, omdat klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR)…
Lees meerDe politie heeft na een brand in een flat aan de Oosterhamriklaan in Groningen een 50-jarige man uit die stad aangehouden. Hij wordt verdacht van…
Lees meerEen verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg mag niet meer in de zorg werken, omdat hij een relatie heeft gekregen met een patiënte in een instelling….
Lees meerEr wordt regelmatig gefraudeerd met doktersrecepten, waar de maatschappij uiteindelijk financieel voor opdraait. Dat zegt Sai Hong Lam, apotheker in Amsterdam, in de rubriek De…
Lees meerDe BoerBurgerBeweging is fel tegen mogelijke extra klimaatregelen. Dat laat BBB-Tweede Kamerlid Henk Vermeer weten in Café Kockelmann op NPO 2, in aanloop naar het…
Lees meerFaissal Taghi, de oudste zoon van Ridouan Taghi, verscheen vrijdag voor het eerst voor de rechter. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie,…
Lees meerDe Nederlandse Arbeidsinspectie heeft de politie een dwangsom opgelegd om haar niet goed functionerende communicatiesysteem C2000. Volgens een woordvoerder van de inspectie doet de politie…
Lees meerKookboekenliefhebbers en thuiskoks kunnen deze week hun hart ophalen: de kookboekenweek is begonnen. Van meesterlijke recepten tot inspirerende kookverhalen – tijdens deze week staat alles…
Lees meerStaatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga (NSC) stapt op. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws. Idsinga lag afgelopen week onder vuur, omdat hij zijn…
Lees meerNa 34 jaar komt er een einde aan een tijdperk op Urk: Meindert en Harmen stoppen met hun iconische snackbar Meun. Voor vele Urkers en…
Lees meerDiefstal op de werkvloer komt overal voor, al is het niet altijd duidelijk of iets diefstal is of niet. Het hangt volgens arbeidsrechtadvocaat Petra Willems…
Lees meer