main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 februari 2024 — 10:11

Internationaal Gerechtshof buigt zich over Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden: ‘Israël kan uitspraak naast zich neerleggen’

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) buigt zich vandaag over de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden. Een uiteindelijke uitspraak kan door Israël worden genegeerd, zegt hoogleraar internationaal recht Geert-Jan Knoops in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Vandaag leveren de Palestijnen als eersten hun argumenten en ook andere landen presenteren hun standpunt, waaronder Nederland. “Nederland zal zeggen dat het niet het Internationaal Gerechtshof is dat hierover een oordeel moet geven”, zegt Knoops.

Nederland vindt dat “dit het voorwerk moet zijn voor een politieke oplossing, in het kader van een blijvend vredesverdrag tussen Israël en de Palestijnse autoriteit”, denkt de hoogleraar.

Niet-bindend advies

De zittingen duren tot 26 februari. Israël kan de uitspraak van het ICJ naast zich neerleggen. “Er komt een advies van het Internationaal Gerechtshof aan de Algemene Vergadering van de VN. Dat is een niet-bindend advies. Dat betekent dat de landen niet gebonden zijn om dat advies op te volgen”, legt Knoops uit.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Het zou niet de eerste keer zijn dat Israël een uitspraak van het ICJ negeert. Knoops: “Dat is ook gebeurd in 2004, toen het Gerechtshof een advies uitbracht over de zogenaamde veiligheidsmuur. Toen is bepaald dat die veiligheidsmuur onrechtmatig zou zijn geplaatst. Israël heeft die advisering toen naast zich neergelegd. Daar staan dan geen sancties tegenover.”

‘Vrede moet van onderop komen’

Oud-ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers, te gast in Goedemorgen Nederland, denkt daarom dat de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof weinig aan de situatie zal veranderen. “Als er een negatief advies komt, dan denk ik dat de Verenigde Staten dat met een veto blokkeert. Uiteindelijk heeft Knoops gelijk: vrede komt pas als twee partijen er samen uitkomen.”

Een oplossing valt niet op te leggen aan de strijdende partijen, denkt Segers. “Het zal van onderop moeten komen, vanuit onderhandelingen tussen Palestijnse autoriteiten en Israël. Pas dan kan er vrede komen.” Van die onderhandelingen kan terreurgroep Hamas geen deel uitmaken, benadrukt de voormalig politicus. “Dat lijkt mij evident.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start 

Volgens Segers heeft Hamas de sleutel naar vrede in handen. “Als zij de gijzelaars vrijlaten en de wapens neerleggen, dan zou het morgen vrede kunnen zijn.” Hij hoopt dat die vrede er snel komt. “Uiteindelijk zijn het hele gewone mensen die een gruwelijke prijs betalen. Dat is afschuwelijk.”

Lees ook: 

Waarom het volgens Brekelmans (VVD) belangrijk is om F-35-onderdelen naar Israël te sturen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer