main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 februari 2024 — 09:15

Conclusies na rapport Plasterk? ‘Vertrouwensbreuk groot tussen PVV, VVD, NSC en BBB’

In het verslag van informateur Ronald Plasterk is te lezen dat hij nog altijd mogelijkheden ziet voor een rechts kabinet. NSC-leider Pieter Omtzigt wil echter niet meedoen aan een volgende gespreksronde. Volgens politiek journalist bij EW Victor Pak is dat toonaangevend voor hoe het is gesteld met het onderlinge vertrouwen tussen de vier partijen. 

“Het is hoogst opmerkelijk dat je een afronding hebt van het werk van Plasterk en dat daar meteen een reactie op komt van: hier zijn wij het niet mee eens. Terwijl dat komt vanuit Omtzigt die zo lang aan tafel zat. Dat geeft aan hoe groot de breuk van vertrouwen is tussen de vier partijen”, zegt Pak in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De sfeer aan de formatietafel was al niet goed. Dat werd bevestigd met het weglopen van Omtzigt. In een reactie zei hij dat het niet chique was dat hij vertrok, “maar om dan te adviseren om nog even door te praten is heel opmerkelijk”, vindt de journalist.

Meerderheidskabinet

Omtzigt wil niet meer aanschuiven, maar hij zegt wel te willen gedogen als PVV, VVD en BBB eruit komen. “Dat geeft vooral aan dat Omtzigt zich niet wil positioneren in een meerderheidskabinet.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Dat nieuws was al bekend op 10 januari, blijkt uit het verslag van Plasterk. Toen werd een soort richtlijn opgetekend over hoe de vier partijen met de rechtsstaat om zouden gaan. “In de brief lezen we dat er een noot was vanuit de fractie van NSC, dat de partij zich niet kan vinden in die lijn of niet genoeg vertrouwen heeft om in een meerderheidskabinet te stappen.”

Wat wil VVD?

NSC is niet de enige die vaker liet doorschemeren alleen te willen gedogen. De VVD ziet die rol ook zitten. Al vindt Pak dat  “de uitspraken van VVD-leider Dilan Yeşilgöz daarover op het VVD-congres op meerdere manieren te interpreteren zijn”.

“Tot nu toe is de VVD daar niet helder over geweest”, gaat Pak verder. “Daar leek ruimte te ontstaan dat de VVD toch in een meerderheidskabinet zou willen zoals wij dat kennen in Nederland.”

‘Grote financiële verschillen’

JA21-leider Joost Eerdmans zei gisteren in Op1 dat er een rechts kabinet moest komen. Pak reageert: “Dat is heel makkelijk gezegd, maar als je de partijprogramma’s naast elkaar legt, dan zie je heel grote financiële verschillen tussen deze partijen.”

Een studiegroep zei dat er een heel serieuze financiële opdracht ligt voor een volgend kabinet. Tot 2028 moet 17 miljard euro worden bezuinigd. Of de belastingen moeten worden verhoogd. Daar zijn PVV, VVD, NSC en BBB alle vier geen fan van, dus moet je snijden.

“Waar snijd je dan?”, vraagt Pak zich af. “We weten het alleen van de VVD, die 10 miljard wil bezuinigen. Van de andere drie weten we weinig. Wel dat zij de uitgaven van het Rijk verder willen verhogen.” Om daarover tot overeenstemming te komen is een zware kluif, denkt Pak. “Het gaat toch om wat je kunt doen. Daar heb je geld voor nodig en als daar geen overeenstemming over is, zit je in de problemen.”

Verslag Plasterk

Pak zegt te zijn geschrokken van het verslag van Plasterk. “Het zijn 83 kantjes”, vertelt hij. In dat verslag schrijft Plasterk ook over de financiële tegenvallers die aan de partijleiders zijn gepresenteerd. Dat kwam neer op een bedrag van zo’n extra 25 miljard euro. Kanttekening is dat alleen naar tegenvallers is gevraagd bij de ministeries.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

De politiek journalist vindt dat typisch Den Haag. “Als het misgaat, hebben ze een hele lijst. Als het goed gaat, is het een dun lijstje.” Daar schuilt ook kritiek in van Pak op Plasterk. “Hij had erop moeten aandringen dat ook meevallers meekwamen. Dan heb je een meer gebalanceerde afweging in hoe het financiële plaatje ervoor staat.”

Lees ook:

Eerdmans van JA21: ‘Er wordt net gedaan alsof het doek al is gevallen voor de formatie’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het doolhof dat het toeslagenstelsel heet

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er dan ook inmiddels over eens; het stelsel moet grondig op de schop.

Te gast zijn:

  • Bart Snels, voormalig Kamerlid van GroenLinks en tegenwoordig toezichthouder op de Belastingdienst;
  • Lex Hoogduin, topeconoom, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en nu emeritus hoogleraar
  • En Jasper van Dijk, onderzoeksleider van het Instituut voor Publieke Economie en hij schreef een toonaangevend rapport over het einde van de toeslagen.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Gewapende overvaller verlaat criminele pad: 'Ik zag de paniek in de ogen van mijn slachtoffer'

Hoe krijg je criminele jongeren op het rechte pad? Jordi Blitz belandde in zijn jeugd in de criminaliteit, met als tragisch dieptepunt een brute gewapende woningoverval.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Jordi, die het criminele pad achter zich heeft gelaten en zich inmiddels inzet als jongerenwerker. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en vertelt meer over de Amsterdamse top 600-aanpak waar veel om te doen is.

Beluister de podcast hier!

Ridouan Taghi en twee medeverdachten veroordeeld tot levenslang

Ridouan Taghi en twee medeverdachten zijn dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er was zes keer de hoogst mogelijke straf geëist. De…

Lees meer

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen…

Lees meer

Demissionair minister Adema tegen boeren: ‘Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren’

Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, is de rellende boeren meer dan zat. ‘Stop hiermee’, is zijn boodschap aan de boeren die maandag voor een…

Lees meer

Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot…

Lees meer

Tekorten voor kinderantibiotica groeien

Al langer  tijd zijn er tekorten aan medicijnen in Nederland. Eind vorig jaar was er in heel Nederland een tekort aan antibiotica voor volwassenen. Nu…

Lees meer

Boze boeren weer naar huis; hooibalen smeulen nog na in Brussel

Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen…

Lees meer

Ontsnapte tbs’er aangehouden in Tsjechië

De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt…

Lees meer

Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas…

Lees meer