main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 februari 2024 — 11:42

Apeldoornse markt na 15 jaar terug van weggeweest: ‘Verschillende auto’s weggehaald’

De markt in Apeldoorn is na vijftien jaar afwezigheid weer terug van weggeweest. Op het Violierenplein waren niet alle buurtbewoners op de hoogte van de rentree van de markt. Verschillende auto’s zijn vanmorgen weggehaald, meldt de handhaving. “De communicatie is niet helemaal geweldig geweest”, zegt marktondernemer José Bonenberg in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Om 21.00 uur gisterenavond moesten de auto’s weg zijn. Omdat een deel van de auto’s die er nog stonden elektrisch waren en aan de stekker zaten, duurde het weghaalproces langer dan gepland. “Op één na zijn ze allemaal weggesleept”, zegt Bonenberg. Ze begrijpt waarom niet iedere bewoner eraan gedacht heeft om de auto weg te halen. “Voor de bewoners is het ook allemaal nieuw, omdat de appartementen die hier nu staan er vijftien jaar geleden niet stonden.”

‘Markt zit in je bloed’

De markt is dé plek waar vraag en aanbod samenkomen, maar dat was in Apeldoorn vijftien jaar lang niet het geval. In eerste instantie werd de markt door een verbouwing van het naaste winkelcentrum voor een jaar opgedoekt, maar een jaar werden vijftien hele jaren. Verschillende vergunningen en verbouwingen verder is het vandaag weer zover: Apeldoornse marktbezoekers kunnen op dinsdagochtend hun geluk weer beproeven in alle marktkraampjes die over het plein uitgespreid staan.

Bonenberg staat als sinds haar twaalfde op de markt met een groente- en fruitkraam. “De markt zit in je bloed. 40 jaar geleden zijn we voor onszelf begonnen en we zijn inmiddels een familiebedrijf. We hebben het helemaal zelf opgebouwd.”

“Ik vind dit een knusse plek zo”, zegt een marktbezoeker. “Het is wel iets krapper met de rijen voor de kaaskraam, dat is jammer, maar verder is het prima zo.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Rijke geschiedenis

De markt heeft in Nederland een rijke geschiedenis en stamt uit de middeleeuwen. Er was een oogstoverschot en de behoefte om te ruilen met andere families was groot. Daarom werden ontmoetingsplaatsen gecreëerd om te handelen. Bewoners ruilden bijvoorbeeld een zak bonen voor een stuk vlees. De hedendaagse markt ontstond toen het muntstelsel in 1816 werd ingevoerd.

Alleen wordt in de huidige tijd nog nauwelijks met cash betaald, ziet ook marktbakker Rob Leerkes. Bij zijn kraam komen voor 80 á 90 procent vaste klanten en hij benadrukt dat de sociale cohesie op de markt een belangrijk aspect is. “Klanten komen ook een praatje maken. Soms hebben ze ziektes, zijn ze verhuisd of is hun fiets gestolen, noem maar op. Als het kan, dan bieden we zeker een luisterend oor.”

Lees ook:

Alleen met Valentijnsdag? Dit moet je wél doen om een partner te vinden

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer