main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 februari 2024 — 10:13

Moet beeld Jan Pieterszoon Coen in Hoorn weg? ‘Het is ons verleden, daar moet je niet aankomen’

Mag hij blijven staan, of niet? Die discussie wordt in Hoorn al lange tijd gevoerd over het standbeeld van VOC-kopstuk Jan Pieterszoon Coen, voormalig gouverneur-generaal van Nederlands-Indië en stichter van Batavia. Vanavond hakt de gemeenteraad een knoop door.

Hoorn was een van de belangrijkste steden in de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Het was ook de stad van Coen, die in 1621 een bloedbad aanrichtte op de Banda-eilanden. De weinige inwoners die overleefden, belandden in de slavernij. Door het geweld kreeg Nederland een monopolie op de handel in nootmuskaat. Coen kreeg een standbeeld voor zijn belangrijke bijdrage in de Gouden Eeuw.

Veel inwoners van Hoorn trokken in de tijd van Coen naar de kolonies als zeeman, soldaat, ambachtsman, ambtenaar of bestuurder. Horinezen bezaten zelf slavenplantages in Zuid-Amerika, investeerden daarin, of handelden in producten die uit slavenarbeid werden verkregen.

Tegenwoordig is het beeld van Coen, dat een prominente plek heeft in de binnenstad, omstreden. De gemeenteraad in Hoorn wil vanavond een einde maken aan de discussie en stemt op initiatief van Hart voor Hoorn over de toekomst van het beeld.

Ontvang jij al onze WNL-nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan!

‘Waar stopt het?’

Op straat zijn de meningen verdeeld. “Het is ons verleden, daar moet je niet aankomen”, zegt een man voor de camera van Omroep WNL. Een andere voorbijganger is het met hem eens. Hij kan zich “niet voorstellen” dat het beeld verdwijnt. “Waar stopt het? We hebben ook een J.P. Coenstraat. Moet dat allemaal veranderd worden?”

“Hij heeft er altijd gestaan. Het is geen verheerlijking dat hij hier staat”, zegt een man.

‘Beeldenstormen nooit goed’

Volgens historicus Geerten Waling is het van deze tijd om daden van historische figuren opnieuw tegen het licht te houden. “J.P. Coen staat bekend als een heel succesvolle veldheer in de Oost, wat nu Indonesië is. Maar zijn succes als gouverneur-generaal en als veldheer hebben een bloedig randje. Dat is in deze tijd, waarin we onze eigen morele meetlat langs de geschiedenis leggen, niet meer zo welkom.”

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start!

Maar “beeldenstormen zijn nooit goed”, zegt Waling in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Koester nou wat er uit het verleden overgebleven is en gebruik het om met elkaar in gesprek te gaan over de mooie kanten van het verleden, maar ook over de zwarte bladzijden en over hoe we in de toekomst met elkaar willen samenleven.”

Lees ook: 

‘Mannelijke’ ambtsketen zorgt voor ongemak bij vrouwelijke burgemeesters: ‘Eigenlijk een heel lastige kwestie’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer