main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 januari 2024 — 12:48

Andrea (70) woont 37 jaar in hetzelfde huis, maar moet woning bij vertrek in ‘nieuwstaat’ opleveren: ‘Zit te trillen op mijn stoel’

37 jaar lang huurde Andrea Lagerweij (70) uit Baarn hetzelfde huis. Onlangs zei ze de huur op en dat betekent volgens de regeltjes dat ze haar woning moet opleveren in dezelfde staat als waarin ze hem ooit kreeg. En dus ontving ze een waslijst aan ‘onredelijke’ eisen.

Andrea verliet haar woning omdat de huur (950 euro per maand) voor haar te hoog is geworden en haar kinderen het huis uit zijn. Ze was daarom dolblij toen ze eind vorig jaar een sociale huurwoning toegewezen kreeg, schrijft De Telegraaf. Eind oktober informeerde ze haar woningcorporatie dat ze de huur per 31 december ging opzeggen.

De woning is eigendom van beleggingsmaatschappij CBRE Investment Management, VB&T is de verhuurmakelaar. Op 27 november kwam een inspecteur langs. Die vertelde Andrea dat zij de woning in zogenaamde ‘nieuwstaat’ moest opleveren. “Ik vroeg: ‘Moet ik het opleveren zoals het in 1986 was?'” De inspecteur knikte. “Het was een hele verbouwing”, verzucht Andrea.

Zo moesten de stopcontacten weken in een sopje biotex, maar ook moesten de vloeren en vensterbanken uit het huis met drie verdiepingen worden gesloopt. In de tuin moest het grind worden weggeschept en moesten alle bomen worden omgezaagd. De rekening van de renovatie bedraagt volgens Andrea zo’n tweeduizend euro.

‘Ik zit te trillen op mijn stoel’

“Wat is dit voor rare onzin?”, vraagt ze zich af in gesprek met De Telegraaf. “Het ergste vond ik de tuin. Ik had een 25 jaar oude plataan en een 30-jarige rode esdoorn, die moesten worden omgezaagd. De tuin moest glad opgeleverd worden, zoals het bij de nieuwbouw was in 1986.”

“Waar het op neerkomt, is dat het huis in dezelfde staat moet worden opgeleverd als in 1986”, benadrukt ze. “Terwijl ik aan het praten ben, zit ik op mijn stoel te trillen van emotie. Ik voel boosheid en teleurstelling dat ik op deze manier afscheid heb moet nemen van mijn huis.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Andrea kreeg naar eigen zeggen geen centimeter ruimte van de verhuurder. “De inspecteur zei dat als ik niet aan alle eisen voldoe, ze een aannemer zouden inschakelen op mijn kosten.”

‘Mijn portemonnee is helemaal leeg’

Heel december werkte ze met vrienden en familie om het huis in de gewenste staat op te leveren. Het geld wat daarvoor nodig was, moest ze lenen van haar kinderen. “Tot overmaat van ramp was er nog een deuk in een deur, die ik zelf over het hoofd had gezien. Van de inspecteur moest ik die ook nog vervangen voor 250 euro.”

Inmiddels is Andrea verhuisd naar haar nieuwe woning. Geld voor de inrichting daarvan heeft ze niet. “Mijn portemonnee is helemaal leeg.”

De verhuurder laat in een reactie aan De Telegraaf weten niet op individuele gevallen in te kunnen gaan, maar betreurt de onrust. Ook benadrukt de verhuurder dat ze uitgaan van de situatie van toen het contract is getekend, 37 jaar geleden.

Niet duurzaam

“De regelzucht in Nederland….”, verzucht journalist van EW Magazine Carla Joosten, te gast in Goedemorgen Nederland. “Ik vraag me af: kan je bij een wisseling niet per huis bekijken hoe de staat van de woning is? Ik heb ooit meegemaakt dat mensen alle houten vloeren eruit moeten halen, terwijl de nieuwe huurder daar waarschijnlijk heel blij mee zou zijn.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Dit beleid is ook niet erg duurzaam, vindt Joosten. “Over recycling gesproken, over de circulaire economie gesproken… Het wordt tijd dat die woningcorporaties daar eens iets aan gaan doen.”

Lees ook: 

Veerpont in Lopik gaat niet meer uit varen vanwege schipperstekort: ‘Voor de gemeenschap heel zonde’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat ziet hij in de Duitse hoofdstad? 

Vanavond 21.10
Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Ramen, schermen en muren zijn beklad…

Lees meer

Circa 200 pro-Palestijnse betogers in Amsterdamse Oosterpark

Zo’n tweehonderd pro-Palestijnse betogers hebben zich verzameld in het Oosterpark, ziet een ANP-verslaggever. Eerder op maandag voerden zij actie bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit…

Lees meer

Code geel in groot deel Nederland om pittige onweersbuien

Het KNMI waarschuwt voor “enkele pittige onweersbuien” in het noorden, midden en oosten van het land. Tot 21.00 uur is daarom code geel afgegeven voor…

Lees meer

Zeker een iemand afgevoerd door politie bij protest UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever…

Lees meer

Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer

Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Wat betekent een niet-dichtgetimmerd regeerakkoord voor ministers?

Het is de week dat het langverwachte hoofdlijnenakkoord er dan eindelijk zou moeten komen. Wat betekent het voor een bewindspersoon en een ministerie als er…

Lees meer