main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 januari 2024 — 13:12

Recordaantal meldingen van personen met verward gedrag in 2023

In 2023 kreeg de Nederlandse politie een recordaantal meldingen binnen van overlast door personen met verward gedrag. De politie registreerde ruim 141.759 meldingen, zo valt te lezen in De Telegraaf. In 2022 werd ook al een recordaantal meldingen behaald, toen lag het aantal op 138.810.

De politie spreekt van een stijging van twee procent. Alhoewel het aantal meldingen stijgt, ziet de politie ook een lichtpuntje: de stijging vlakt af ten opzichte van voorgaande jaren. In 2019, het jaar voordat de coronapandemie uitbrak, lag het aantal meldingen onder de 100.000. In 2014 waren er ongeveer 60.000 meldingen van verward gedrag.

Onno Hoes leidde het Schakelteam Personen met Verward Gedrag en noemt de aantallen ondanks de procentuele afvlakking nog steeds erg hoog. “Je kan alles positief bekijken, maar het blijft nog steeds een stijging. We zitten blijkbaar nog steeds niet op het hoogtepunt van het aantal meldingen. Of dieptepunt, om het zo te zeggen.”

Onvoldoende ondersteuning

“Het gaat niet alleen om mensen met verward gedrag, maar ook om mensen die zorgen hebben en de grip op hun leven terug willen krijgen”, vertelt Hoes in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Deze mensen zitten tegen de geweldscyclus aan, maar het zijn ook mensen die verward zijn en op straat bivakkeren.”

Hoes benadrukt dat mensen onvoldoende ondersteuning krijgen. Het Schakelteam heeft volgens Hoes nauwkeurig naar deze kwestie gekeken en ook adviezen uitgebracht, waaronder de levensloopaanpak, wat het aantal verwarde personen drastisch moet terugdringen.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug via NPO Start.

Levensloopaanpak

“Het advies zoals het nu in de krant staat, de levensloopaanpak, is iets wat wij een aantal jaren geleden hebben geadviseerd”, aldus Hoes. Met de levensloopaanpak wil de politie samen met onder meer het Openbaar Ministerie en de GGZ en Zorg- en Veiligheidshuizen zorg en ondersteuning bieden aan mensen met verward gedrag of mensen die dreigen daarin te vervallen. Deze mensen worden nauwkeurig gemonitord en krijgen de kans om mee te doen in de samenleving, wat moet bijdragen aan een omgeving die veiliger is.

“Dat betekent in de praktijk dat als je de eerste signalen krijgt dat iemand de grip op zijn of haar leven aan het verliezen is, alle instanties om tafel gaan om te kijken hoe we deze persoon kunnen begeleiden. Of dat nou met werk, schuldenproblematiek of lichamelijke ziekte te maken heeft, het is vaak een opsomming van problemen waar mensen in vastzitten.”

Als verschillende instanties deze kwesties persoonlijk behandelen en blijven bespreken, is er volgens Hoes licht aan het einde van de tunnel. “Dat is de beste methode. Ik ben heel blij met de aanpak die vandaag naar buiten is gekomen.”

Duizenden verwarde mensen in Nederland

De groep verwarde mensen die meer dan tien keer met de politie in aanraking is gekomen vanwege meldingen van overlast door verward gedrag bestaat momenteel uit ongeveer tienduizend personen in Nederland. De coördinator Zorg en Veiligheid bij de politie Alfred Folkeringa benadrukt dat van deze tienduizend personen een relatief klein deel verantwoordelijk is voor een groot percentage van het aantal meldingen.

De procentuele stijging van meldingen van personen met verward gedrag is, zoals eerder benoemd, minder sterk dan de jaren daarvoor. Volgens Folkeringa komt dat door de intensievere samenwerking tussen de politie en de zorg, waardoor deze groep mensen beter geholpen en begeleid kan worden. “We weten elkaar beter te vinden en elkaar aan te spreken op elkaars taken. We zijn op de goede weg.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf altijd op de hoogte!

59 miljoen

Folkeringa benadrukt dat deze aanpak van overlast van verwarde personen hoog op de politieke agenda moet blijven staan. Tot 2026 maakte het kabinet ruim 59 miljoen euro extra vrij om de samenwerking tussen zorginstanties en veiligheidsinstanties verder te verbeteren.

“Je ziet dat een samenwerking wordt opgezocht tussen het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Justitie en Veiligheid”, zegt politiek verslaggever Tessa van Viegen. “Iets meer dan een jaar geleden is er nog extra geld uitgetrokken om deze problematiek aan te pakken. Het blijft alleen een groot probleem en heel moeilijk op te lossen.”

Lees ook:

Onno Hoes wil nieuw soort Schakelteam voor mensen met verward gedrag

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Thomas van Groningen: politiek verslaggever van Omroep WNL volgt de formatie op de voet.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

PVV-kandidaat-minister Marjolein Faber neemt afstand van term ‘omvolking’

Beoogd PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) neemt “volledig afstand” van het gebruik van de term ‘omvolking’ om de verandering van de bevolkingssamenstelling aan te…

Lees meer

Zeldzame gebeurtenis: twee ruimterotsen komen in buurt van aarde

Twee grote ruimterotsen vliegen komende week vlak na elkaar langs de aarde. Ze vormen totaal geen gevaar voor de mensheid, daarvoor is de afstand veel…

Lees meer

Noodoplossing nodig voor patiënten van Co-Med

Veel mensen uit de kop van Noord-Holland bellen vertwijfeld met het ziekenhuis in die regio, de Noordwest Ziekenhuisgroep, omdat de commerciële huisartsenpraktijk van Co-Med daar…

Lees meer

Strandtenten voorzien een drukke week door zomerse temperaturen

Na flink wat regen, bewolking en herfstachtige temperaturen zijn de zomerse weersvooruitzichten van deze week meer dan welkom bij de ruim driehonderd strandpaviljoens aan de…

Lees meer

OM in hoger beroep in moordzaak Peter R. de Vries

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraken tegen alle negen verdachten in de zaak over de moord op Peter R. de Vries….

Lees meer

Experts verwachten dat huizenprijzen verder stijgen

Woningmarktkenners denken dat de huizenprijzen de komende maanden verder stijgen. De sterk stijgende lonen hebben er mede voor gezorgd dat de prijzen voor woningen een…

Lees meer

Magneetvisser haalt opnieuw AK47 uit Amsterdamse gracht

Magneetvisser John Molenaar heeft een AK47 met zijn magneet uit het water gevist op de Grasrijk in Amsterdam Osdorp. Dat gebeurde zondagochtend, vertelt hij aan…

Lees meer

DNB: Nederland minder groot handelsland dan gedacht

Nederland is een minder groot handelsland dan gedacht. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) na een grote herziening van de import- en exportcijfers. Hoewel Nederland…

Lees meer

Door toegenomen Jodenhaat terug naar jaren 30? ‘Taboe is doorbroken’, zegt voormalig CU-leider Segers

Gert-Jan Segers, oud-fractievoorzitter van de ChristenUnie (CU), maakt zich zorgen over toenemend Jodenhaat. “We zien het begin van een nieuwe golf van antisemitisme”, zegt hij…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor…

Lees meer

Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

Advocaat Peter Schouten heeft kort na zijn aantreden opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het…

Lees meer