main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 januari 2024 — 13:12

Recordaantal meldingen van personen met verward gedrag in 2023

In 2023 kreeg de Nederlandse politie een recordaantal meldingen binnen van overlast door personen met verward gedrag. De politie registreerde ruim 141.759 meldingen, zo valt te lezen in De Telegraaf. In 2022 werd ook al een recordaantal meldingen behaald, toen lag het aantal op 138.810.

De politie spreekt van een stijging van twee procent. Alhoewel het aantal meldingen stijgt, ziet de politie ook een lichtpuntje: de stijging vlakt af ten opzichte van voorgaande jaren. In 2019, het jaar voordat de coronapandemie uitbrak, lag het aantal meldingen onder de 100.000. In 2014 waren er ongeveer 60.000 meldingen van verward gedrag.

Onno Hoes leidde het Schakelteam Personen met Verward Gedrag en noemt de aantallen ondanks de procentuele afvlakking nog steeds erg hoog. “Je kan alles positief bekijken, maar het blijft nog steeds een stijging. We zitten blijkbaar nog steeds niet op het hoogtepunt van het aantal meldingen. Of dieptepunt, om het zo te zeggen.”

Onvoldoende ondersteuning

“Het gaat niet alleen om mensen met verward gedrag, maar ook om mensen die zorgen hebben en de grip op hun leven terug willen krijgen”, vertelt Hoes in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Deze mensen zitten tegen de geweldscyclus aan, maar het zijn ook mensen die verward zijn en op straat bivakkeren.”

Hoes benadrukt dat mensen onvoldoende ondersteuning krijgen. Het Schakelteam heeft volgens Hoes nauwkeurig naar deze kwestie gekeken en ook adviezen uitgebracht, waaronder de levensloopaanpak, wat het aantal verwarde personen drastisch moet terugdringen.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug via NPO Start.

Levensloopaanpak

“Het advies zoals het nu in de krant staat, de levensloopaanpak, is iets wat wij een aantal jaren geleden hebben geadviseerd”, aldus Hoes. Met de levensloopaanpak wil de politie samen met onder meer het Openbaar Ministerie en de GGZ en Zorg- en Veiligheidshuizen zorg en ondersteuning bieden aan mensen met verward gedrag of mensen die dreigen daarin te vervallen. Deze mensen worden nauwkeurig gemonitord en krijgen de kans om mee te doen in de samenleving, wat moet bijdragen aan een omgeving die veiliger is.

“Dat betekent in de praktijk dat als je de eerste signalen krijgt dat iemand de grip op zijn of haar leven aan het verliezen is, alle instanties om tafel gaan om te kijken hoe we deze persoon kunnen begeleiden. Of dat nou met werk, schuldenproblematiek of lichamelijke ziekte te maken heeft, het is vaak een opsomming van problemen waar mensen in vastzitten.”

Als verschillende instanties deze kwesties persoonlijk behandelen en blijven bespreken, is er volgens Hoes licht aan het einde van de tunnel. “Dat is de beste methode. Ik ben heel blij met de aanpak die vandaag naar buiten is gekomen.”

Duizenden verwarde mensen in Nederland

De groep verwarde mensen die meer dan tien keer met de politie in aanraking is gekomen vanwege meldingen van overlast door verward gedrag bestaat momenteel uit ongeveer tienduizend personen in Nederland. De coördinator Zorg en Veiligheid bij de politie Alfred Folkeringa benadrukt dat van deze tienduizend personen een relatief klein deel verantwoordelijk is voor een groot percentage van het aantal meldingen.

De procentuele stijging van meldingen van personen met verward gedrag is, zoals eerder benoemd, minder sterk dan de jaren daarvoor. Volgens Folkeringa komt dat door de intensievere samenwerking tussen de politie en de zorg, waardoor deze groep mensen beter geholpen en begeleid kan worden. “We weten elkaar beter te vinden en elkaar aan te spreken op elkaars taken. We zijn op de goede weg.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf altijd op de hoogte!

59 miljoen

Folkeringa benadrukt dat deze aanpak van overlast van verwarde personen hoog op de politieke agenda moet blijven staan. Tot 2026 maakte het kabinet ruim 59 miljoen euro extra vrij om de samenwerking tussen zorginstanties en veiligheidsinstanties verder te verbeteren.

“Je ziet dat een samenwerking wordt opgezocht tussen het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Justitie en Veiligheid”, zegt politiek verslaggever Tessa van Viegen. “Iets meer dan een jaar geleden is er nog extra geld uitgetrokken om deze problematiek aan te pakken. Het blijft alleen een groot probleem en heel moeilijk op te lossen.”

Lees ook:

Onno Hoes wil nieuw soort Schakelteam voor mensen met verward gedrag

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer