Jeugd worstelt steeds meer met negatieve impact van sociale media: ‘Een like is geen liefde’
Kinder- en jeugdpsychiater Miranda Fredriks ziet door sociale media steeds meer kinderen met ziektebeelden als anorexia binnenlopen. De reikwijdte en toegankelijkheid van video’s op sociale mediaplatformen zorgt ervoor dat deze kwestie onder de jeugd heel ingewikkeld is, aldus Fredriks. “Er zijn altijd filmpjes te vinden van dunnere meisjes op bijvoorbeeld TikTok en het idee is dat je dan ook heel gelukkig bent. Je bent helemaal niet gelukkiger, maar de ziekte vertelt dat je steeds dunner moet zijn om gelukkig te zijn.”
Trigger warning: dit artikel gaat over zelfdoding.
Ze benadrukt dat sociale media niet op iedereen een negatieve invloed heeft. Ze gelooft dat “90 procent daar prima mee om kan gaan”. “Maar voor een kwetsbare groep, die somber is en suïcidaal, is het een heel gevaarlijk medium. Je trekt je terug, je hebt een laag zelfbeeld en 24/7 krijg je beelden binnen van hoe je bijvoorbeeld af moet vallen”, aldus Fredriks in het radioprogramma In de Kantine op NPO Radio 1.
‘Ga sociale media positief inzetten’
Sociale mediaplatforms trekken nu zelf de teugels aan. Fredriks ziet dat als een positieve ontwikkeling, maar we zijn er volgens haar nog lang niet. “Het heeft zo’n grote invloed, terwijl we er te weinig zicht op hebben. Wat Meta nu heeft gedaan bij Facebook vind ik heel goed. Als je zoekt op bijvoorbeeld ‘zelfbeschadiging’ of ‘anorexia’, word je direct naar hulplijnen verwezen. Dan ga je sociale media positief inzetten. Daar moeten we de komende jaren naartoe”, benadrukt Fredriks.
Ze roept op dat jongeren die gevoelig zijn voor beïnvloeding van sociale media erover moeten blijven praten. “Blijf zoeken naar wat je wel trekt in het leven. Waar word je blij van? Het is een manier van omgaan met je rot voelen. Als je daar erg op focust, hoef je met het onderliggende niet bezig te zijn. Door sociale media blijf je in een fuik zitten, terwijl de wereld veel meer is.”
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
‘Zelfvertrouwen extreem laag’
Schrijfster en voormalig model Tanja Kok schreef eerder een kritisch boek over de modellenwereld en benadrukt dat mensen op sociale media moeten stoppen met vergelijken. “Een like is geen liefde. Het zelfvertrouwen van jongens en meisjes is zo extreem laag.” Fredriks ziet ook dat jongeren hun lichaam veelvuldig met anderen vergelijken. “Je kijkt naar anderen en denkt bij jezelf: ‘wie is het dunst?’. Je wilt namelijk zelf altijd de dunste zijn, omdat je dan in de terminologie van de ziekte de ‘beste’ bent.”
Tekst gaat verder onder de X:
Schrijfster Tanja Kok: "Het lijkt wel alsof iedereen een ster wil zijn online, iedereen lijkt een sociaal profiel nodig te hebben. Denk aan 'de ondernemer' en 'de topchef' bijvoorbeeld. Maar op deze profielen zien we niet de ongelukkige momenten van mensen." #WNL pic.twitter.com/AA2myFMx8M
— WNL In de Kantine (@WNLInDeKantine) January 13, 2024
Kok had een schoonzus die jarenlang anorexia had en zij heeft uiteindelijk zelfmoord gepleegd. “Ik heb dat van dichtbij gezien. Ik denk dat het een rotleven is als je dat in je hoofd hebt. Zij wist allerlei trucjes.” Kok pleit ervoor dat websites of platforms met tips voor zelfdoding verbannen moeten worden.
Fredriks benadrukt dat tips voor zelfdoding tien jaar geleden al op grote schaal online te vinden waren. “Wat wel erg veranderd is, is dat groepen worden gevormd op sociale media. Daarin zijn ze zo afgescheiden, waardoor ze zich niet meer kunnen toetsen aan anderen. Zij leren elkaar alles. Dat is het grote gevaar.”
Worstel je met suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand anders? Praat er dan over. Bel 113 of ga naar www.113.nl. Stichting Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar.
Lees ook:
Fidan Ekiz over sociale media: ‘Hoe blijf je wel up-to-date, maar filter je de negativiteit?’
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: de aardbeving in Haïti
Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.
Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?
Kijk deze aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.
Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?
De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
- Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
- Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
- Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
- Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.
Beluister de podcast hier!
Swipen voor de liefde kan je zomaar eens tienduizenden euro’s kosten. Oplichters gaan namelijk op datingapps als Tinder zo geraffineerd te werk, dat ze hun…
Lees meerMirjam Bikker wil dat de toekomst van kinderen centraal komt te staan. In een visiestuk dat is opgesteld door een partijcommissie en gisteren werd gepresenteerd,…
Lees meerPartijleider van de ChristenUnie Mirjam Bikker pleit voor het afschaffen van massale politieaanwezigheid bij wedstrijden in het betaald voetbal. Aanleiding zijn de tekorten in het…
Lees meerWe zijn 10 euro per maand meer kwijt aan onze zorgverzekering, blijkt uit uitgelekte Prinsjesdagplannen die in handen zijn van De Telegraaf. Een doorn in…
Lees meerDonald Trump heeft in het veelbesproken verkiezingsdebat gezichtsverlies geleden, zegt Amerikakenner Willem Post in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Kamala Harris trok fel van leer…
Lees meerPVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes in te voeren. De…
Lees meerOnderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…
Lees meerBedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…
Lees meerIn het nieuwe tv-programma Van Roosmalen op Reportage trekt journalist en columnist Marcel van Roosmalen het land door om verslag te doen in geheel eigen…
Lees meerStaatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…
Lees meerTerwijl Donald Trump in juni vraagtekens plaatste bij het mentale welzijn van zijn rivaal Joe Biden, moet de Republikein vannacht plots zelf bewijzen dat hij…
Lees meerDe bewindspersonen van kabinet Schoof I zijn nog niet zo lang bezig, maar SP-leider Jimmy Dijk plaatst nu al zijn vraagtekens. Met name bij minister…
Lees meerEr komen verscherpte grenscontroles in Duitsland om illegale migratie tegen te gaan. “De grens met negen buurlanden gaat opeens dicht”, zegt Duitslandcorrespondent van EW Guy…
Lees meerHet Nederlands elftal staat vanavond om 20.45 uur in de Nations League tegenover aartsrivaal Duitsland. Althans, dat was vroeger zo. “De rivaliteit is er eigenlijk…
Lees meerSP-leider Jimmy Dijk steunt de stakingen in het openbaar vervoer. Hij hekelt NSC en PVV, die volgens hem hun verkiezingsbeloften niet nakomen. “Deze mensen is…
Lees meer