main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 januari 2024 — 13:16

Neemt kunstmatige intelligentie 2024 over? ‘Wordt geïmplementeerd in dagelijks leven’

Trendwatcher en directeur van Women in Tech Lieke Lamb verwacht dat kunstmatige intelligentie in 2024 een nog meer bepalende rol gaat spelen in het dagelijks leven. “2023 was het jaar dat mensen zich begonnen te verbazen over wat met kunstmatige intelligentie allemaal mogelijk is, maar dit jaar wordt het echt geïmplementeerd in ons dagelijks leven”, zegt Lamb in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Het gaat in 2024 van je computerscherm naar de wereld om je heen. We zien het al een tijdje in auto’s, maar je moet ook denken aan stofzuigers en koelkasten”, vertelt Lamb. De stofzuiger kan straks bijvoorbeeld zelf zeggen waar het vies is. “De koelkast kan gaan kijken wat voor spullen er nog in de koelkast zitten en wat je daarmee kan koken. Apparaten gaan van een bot naar een agent, zoals dat in termen heet. Een agent is iemand die je echt helpt en een bot is iemand die alleen je vragen beantwoordt.”

De trendwatcher ziet dat een groot deel van de mensen bewust of onbewust al gebruik maakt van kunstmatige intelligentie. “Het is natuurlijk een ontzettend breed begrip. Je hebt een heel groot verschil tussen generative AI, die iets creëert, en predictive AI, de voorspellende kunstmatige intelligentie. Deze vorm van kunstmatige intelligentie heeft een hele grote rekenkracht om dingen te voorspellen en in kaart te brengen. Mensen werken al met beide systemen zonder dat ze het doorhebben.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

EU-akkoord

In december 2023 is een voorlopig EU-akkoord bereikt dat de gevaren van kunstmatige intelligentie moet indammen. In het akkoord staat met name waar kunstmatige intelligentie wel voor gebruikt mag worden, en waarvoor niet. De grootste zorg is daarmee nog niet verdwenen, benadrukt Lamb. “Het belangrijkste is dat je het na kan gaan leven en zorgen dat mensen zich aan deze regelgeving gaan houden.”

De trendwatcher noemt het wel een goede ontwikkeling dat deze wetgeving nu op de plank ligt. “Je kan ook weinig anders dan er op die manier bovenop zitten. Het is ook een goed pakket ideeën wat ze neerleggen.”

Ontvang jij al onze nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan!

De Europese Unie is de eerste die met deze wetgeving komt. Amerika en China kijken positiever dan verwacht naar het akkoord, ziet Lamb. “Ze willen het als een soort blauwdruk gebruiken.” Wel plaatst ze een kanttekening. “In China hebben ze al een heleboel regels. Daar mogen al heel veel dingen niet en dat is sterk dichtgetimmerd, behalve als je de regering of van bepaalde partijen bent.”

Lees ook:

Marietje Schaake waarschuwt voor razendsnelle ontwikkeling AI: ‘Zijn experts die zeggen dat dit het einde van de mensheid kan betekenen’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Zondag 10.00 uur
Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer