main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 26 december 2023 — 14:10

Wordt Nederland het nieuwe Polen binnen de EU? ‘Kunnen op een zijspoor belanden’

Europacorrespondent Stefan de Vries denkt dat Nederland op een zijspoor binnen de Europese Unie kan belanden door de verkiezingsoverwinning van de PVV in november. “Je kunt je niet voorstellen wat er gaat gebeuren als premier Wilders aanschuift in Brussel. Dat heeft grote invloed op onze rol”, zegt De Vries in het radioprogramma Sven op 1 op NPO Radio 1.

De Vries benadrukt dat demissionair minister-president Mark Rutte veel kritiek heeft gehad over zijn binnenlandpolitiek, maar dat hij “grote invloed heeft gehad in de Nederlandse dominantie binnen de Europese Unie”. “Hij heeft een enorm belangrijke rol op zich genomen. In het begin moest Rutte weinig hebben van Europa en Europese instellingen, maar de laatste jaren is hij zeer invloedrijk.” De Europacorrespondent ziet dat er echt naar Rutte wordt geluisterd.

“Het heeft ook te maken met Brexit”, vervolgt De Vries. “Groot-Brittannië viel weg en de rol van Nederland werd daardoor ineens heel anders. Daarnaast is de persoonlijke band tussen president van Frankrijk Emmanuel Macron en Rutte ook zeer belangrijk. Ik denk dat de banden tussen Frankrijk en Nederland nog nooit zo goed zijn geweest. Er is een enorm goede samenwerking.”

De band tussen Frankrijk en Duitsland rommelt daarentegen, aldus de Europacorrespondent. “Nederland en Frankrijk spelen daardoor een voortrekkersrol.” De Vries uit vanuit dat oogpunt daarom zijn zorgen over de verkiezingsoverwinning van de PVV en benadrukt dat de overwinning grote invloed kan hebben op de Nederlandse rol binnen de EU.

Luister deze uitzending van Sven op 1 nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Nederland nieuwe Polen?

De Vries noemt Polen als voorbeeld, waar Donald Tusk op 13 december werd verkozen tot premier. “Een conservatief persoon, maar ook iemand met progressieve opvattingen op Europees gebied.”

“Polen werd jarenlang niet serieus genomen, net als Hongarije”, aldus De Vries. “Ik kan me voorstellen dat Polen het nieuwe Nederland wordt en Nederland het nieuwe Polen. We kunnen op een zijspoor belanden totdat er een andere regering is. Deze tendens is nu al te voelen in Brussel.”

Rechtse samenwerking

De Vries ziet daarnaast wel dat extreemrechtse partijen beseffen dat de burger wel zit te wachten op een samenwerkend Europa. “Deze rechtse partijen werken nu steeds beter samen, omdat ze het nut van Europese samenwerking inzien. Maar dan wel op een nationalistische manier.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Europese verkiezingen 2024

De Vries denkt daarnaast dat de Europese verkiezingen in juni 2024 grote veranderingen teweeg zullen brengen. “We zullen uitkomen op een Europese Unie met verschillende snelheden en kopgroepen. We krijgen sowieso een hele andere EU dan we de afgelopen 75 jaar hebben gekend.”

Lees ook:

Onrust binnen de VVD neemt toe: ‘Vroeg of laat komen de twee stromingen met elkaar in botsing’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer

ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer