Aantal verkeersslachtoffers in Nederland drastisch toegenomen, dit zijn de oorzaken
Het aantal verkeersdoden in Nederland is de afgelopen 25 jaar niet zo hoog geweest als in 2022. Vorig jaar vielen 745 dodelijke slachtoffers en raakten 8.300 mensen zwaargewond door een verkeersongeval, een stijging van 25 procent. De ambitie van het kabinet om het aantal verkeersslachtoffers omlaag te brengen, krijgt hierdoor een flinke klap. "Het heeft meerdere oorzaken", zegt CEO van de ANWB Marga de Jager in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"We zijn met meer mensen in Nederland in dezelfde ruimte, wat betekent dat het automatisch drukker wordt", zegt De Jager, die bezorgd is. "Daarnaast zien we dat het verkeersonveilige gedrag van mensen toeneemt. Of dat gaat om alcohol of drugsgebruik, of het gebruiken van de mobiele telefoon terwijl je achter het stuur zit of op de fiets, het zorgt er allemaal voor dat je niet oplet en dat daardoor een ongeluk in een klein hoekje zit. Met mogelijk ernstige gevolgen."
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
De Jager ziet dat er in de steden meer ongelukken gebeuren, maar met minder grote impact. "En met name in de provincies met veel N-wegen ligt het aantal verkeersdoden hoger dan in de Randstad."
Aantal fietsslachtoffers gestegen met 36%
Zeventig procent van de ernstige verkeersgewonden in 2022 is een fietser. Een stijging van 36 procent. "Er wordt gelukkig nog veel gefietst, want het heeft ook een gezonde kant. Maar wat je ziet is dat fietspaden niet altijd helemaal berekend zijn op de toename van de snelle fietsen, zoals de e-bikes en de speed pedelec", zegt De Jager. "Daardoor zie je dat automobilisten verrast worden door de snelheidsverschillen van fietsers."
De ANWB-voorvrouw wil een aantal maatregelen nemen om het aantal verkeersslachtoffers naar beneden te brengen. "Zorg ervoor dat de fietsinfrastructuur veiliger wordt. Dat kan het weghalen van hinderlijke drempels, losliggende stoeptegels en paaltjes die midden op een fietspad staan zijn."
Fietsers zijn kwetsbaardere deelnemers aan het verkeer dan automobilisten. "Dat betekent dat we daar extra aandacht aan moeten geven. We willen bijvoorbeeld het dragen van een fietshelm stimuleren."
De Jager geeft wel aan dat een fietshelmverplichting niet aan de orde is. "Verplichten is een te grote stap. Ik denk dat mensen er eerst aan moeten wennen dat op de fiets stappen gevaarlijk zou kunnen zijn. Het komt door de veiligheidsperceptie van mensen zelf."
Tekst gaat verder onder de X:
.@ANWBverkeer-CEO @marga_anwb zegt dat er dringend actie moet worden ondernomen om het toegenomen aantal verkeersdoden terug te dringen. Maar bijvoorbeeld de fietshelm verplichten vindt ze nog een te grote stap. "Dat komt door de veiligheidsperceptie van mensen zelf." #WNL pic.twitter.com/zjUbxbkTqh
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) December 13, 2023
30 kilometer per uur heeft positief effect
Daarnaast ziet De Jager dat 30 kilometer per uur rijden in binnensteden een positief effect heeft. "Omdat de impact van een ongeval minder groot is. Maar dat wil niet zeggen dat we overal de 30-kilometerregel in willen voeren."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Het wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheid (SWOV) heeft aangetoond dat het bij alle ongevallen gaat om ongeveer de helft van de 50-kilometerwegen in Nederland. "Daar is het zinvol om een aanpassing te doen. Maar we hebben ook wegen die bedoeld zijn om doorstroming uit de stad te genereren. Dan moet je vooral niet met lagere snelheden gaan werken, omdat dat juist weer zorgt voor extra onveiligheid. Je zou daar ook harder kunnen rijden. Infrastructuur moet erop ingericht zijn om die snelheid af te dwingen."
Goede handhaving
De Jager pleit daarom voor een goede handhaving. "Op het moment dat je harder zou kunnen rijden en daar wordt niet op gehandhaafd, wat is dan het effect van zo'n maatregel?", vraagt ze zich af. De ANWB-baas benadrukt dat snelheidsverschillen altijd zorgen voor extra onveiligheid.