Aantal verkeersslachtoffers in Nederland drastisch toegenomen, dit zijn de oorzaken
Het aantal verkeersdoden in Nederland is de afgelopen 25 jaar niet zo hoog geweest als in 2022. Vorig jaar vielen 745 dodelijke slachtoffers en raakten 8.300 mensen zwaargewond door een verkeersongeval, een stijging van 25 procent. De ambitie van het kabinet om het aantal verkeersslachtoffers omlaag te brengen, krijgt hierdoor een flinke klap. “Het heeft meerdere oorzaken”, zegt CEO van de ANWB Marga de Jager in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
“We zijn met meer mensen in Nederland in dezelfde ruimte, wat betekent dat het automatisch drukker wordt”, zegt De Jager, die bezorgd is. “Daarnaast zien we dat het verkeersonveilige gedrag van mensen toeneemt. Of dat gaat om alcohol of drugsgebruik, of het gebruiken van de mobiele telefoon terwijl je achter het stuur zit of op de fiets, het zorgt er allemaal voor dat je niet oplet en dat daardoor een ongeluk in een klein hoekje zit. Met mogelijk ernstige gevolgen.”
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
De Jager ziet dat er in de steden meer ongelukken gebeuren, maar met minder grote impact. “En met name in de provincies met veel N-wegen ligt het aantal verkeersdoden hoger dan in de Randstad.”
Aantal fietsslachtoffers gestegen met 36%
Zeventig procent van de ernstige verkeersgewonden in 2022 is een fietser. Een stijging van 36 procent. “Er wordt gelukkig nog veel gefietst, want het heeft ook een gezonde kant. Maar wat je ziet is dat fietspaden niet altijd helemaal berekend zijn op de toename van de snelle fietsen, zoals de e-bikes en de speed pedelec”, zegt De Jager. “Daardoor zie je dat automobilisten verrast worden door de snelheidsverschillen van fietsers.”
De ANWB-voorvrouw wil een aantal maatregelen nemen om het aantal verkeersslachtoffers naar beneden te brengen. “Zorg ervoor dat de fietsinfrastructuur veiliger wordt. Dat kan het weghalen van hinderlijke drempels, losliggende stoeptegels en paaltjes die midden op een fietspad staan zijn.”
Fietsers zijn kwetsbaardere deelnemers aan het verkeer dan automobilisten. “Dat betekent dat we daar extra aandacht aan moeten geven. We willen bijvoorbeeld het dragen van een fietshelm stimuleren.”
De Jager geeft wel aan dat een fietshelmverplichting niet aan de orde is. “Verplichten is een te grote stap. Ik denk dat mensen er eerst aan moeten wennen dat op de fiets stappen gevaarlijk zou kunnen zijn. Het komt door de veiligheidsperceptie van mensen zelf.”
Tekst gaat verder onder de X:
.@ANWBverkeer-CEO @marga_anwb zegt dat er dringend actie moet worden ondernomen om het toegenomen aantal verkeersdoden terug te dringen. Maar bijvoorbeeld de fietshelm verplichten vindt ze nog een te grote stap. "Dat komt door de veiligheidsperceptie van mensen zelf." #WNL pic.twitter.com/zjUbxbkTqh
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) December 13, 2023
30 kilometer per uur heeft positief effect
Daarnaast ziet De Jager dat 30 kilometer per uur rijden in binnensteden een positief effect heeft. “Omdat de impact van een ongeval minder groot is. Maar dat wil niet zeggen dat we overal de 30-kilometerregel in willen voeren.”
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Het wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheid (SWOV) heeft aangetoond dat het bij alle ongevallen gaat om ongeveer de helft van de 50-kilometerwegen in Nederland. “Daar is het zinvol om een aanpassing te doen. Maar we hebben ook wegen die bedoeld zijn om doorstroming uit de stad te genereren. Dan moet je vooral niet met lagere snelheden gaan werken, omdat dat juist weer zorgt voor extra onveiligheid. Je zou daar ook harder kunnen rijden. Infrastructuur moet erop ingericht zijn om die snelheid af te dwingen.”
Goede handhaving
De Jager pleit daarom voor een goede handhaving. “Op het moment dat je harder zou kunnen rijden en daar wordt niet op gehandhaafd, wat is dan het effect van zo’n maatregel?”, vraagt ze zich af. De ANWB-baas benadrukt dat snelheidsverschillen altijd zorgen voor extra onveiligheid.
Lees ook:
Verkeershufters massaal over vluchtstrook langs file, hulpdiensten minuten later bij ongeluk
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meer