main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 4 december 2023 — 13:50

Oud-vakbewindsman tegen PVV, VVD en NSC: zet emotie opzij en ga om tafel

Zet je emotie opzij en neem plaats aan de onderhandelingstafel. Die oproep doet oud-staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck aan PVV, VVD, NSC en BBB. “Ik denk dat bepaalde partijen nog in een rouwproces zitten”, zegt Van Eijck in het radioprogramma Sven op 1.

De VVD heeft bij monde van partijleider Dilan Yeşilgöz laten weten niet te willen regeren, maar een rechts kabinet te willen gedogen. Ook Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt houdt de boot voor kabinet Wilders I af. Die partij ziet belemmeringen bij de PVV, onder meer op het gebied van de rechtsstaat.

Volgens Van Eijck moeten partijen uit de loopgraven. “De verkiezingen zijn afgelopen en we komen nu in een andere fase terecht. Als je met elkaar een regeerakkoord wil smeden, moet je de rust betrachten en om tafel gaan. Dan wordt alles vloeibaar en zul je zien dat de scherpe randen eraf gaan. Niet alleen bij Geert Wilders, maar ook bij andere politici.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Hij vindt dat partijen te lang vasthouden aan “de inleidende beschietingen”. “In het begin houd je je kaarten tegen de borst, om niet op voorhand iets weg te geven. Dat is normaal. Maar je moet nu tot consensus komen.”

Kritiek op Wilders

Van Eijck, bewindsman in kabinet Balkenende I namens de Lijst Pim Fortuyn, vindt de houding van PVV-leider Geert Wilders na zijn eclatante verkiezingszege onverstandig. “Laat ik het zo formuleren: als ik in de schoenen van Geert Wilders zou hebben gestaan, zou ik mij niet zo hebben opgesteld. Aan de ene kant ben je empathisch, wil je praten en premier zijn van alle Nederlanders, maar je gedrag staat daarmee in schril contrast.”

Volgens Van Eijck had Wilders geen bezoek moeten brengen aan het ‘asielhotel’ in Kijkduin. “Hij wil laten zien aan zijn achterban dat hij nog staat voor de punten waar hij voor is gekozen. Ook Wilders moet zich realiseren dat er een nieuwe fase is aangebroken. Dat is de fase van het smeden van een regeerakkoord en het bouwen van een coalitie. Dan doe je er verstandig aan om even gas terug te nemen. Je creëert de dynamiek die nodig is door niet alles op scherp te zetten.”

Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Formatie schreeuwt om bruggenbouwers

Van Eijck vindt dat er “bruggenbouwers” nodig zijn om de formatie vlot te trekken. “Die bruggenbouwers moeten draagvlak hebben bij meerdere partijen, ze moeten boven de partijen staan. Daar zijn er een heleboel van”, zegt hij. Omtzigt stelt twee informateurs voor. “Of dat er nu één of twee zien, moeten we maar even zien”, zegt Van Eijck, die zichzelf niet kandidaat stelt.

Hij noemt Kim Putters, voormalig directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. “Mensen zoals hij zijn perfect in staat om als bruggenbouwer partijen aan elkaar te koppelen die voor die tijd met getrokken messen tegenover elkaar stonden.”

Partijen moeten de samenleving een gebaar maken, beklemtoont Van Eijck. “Ze moeten zeggen: we gaan rond de tafel, zonder vooraf aan te geven op welke wijze we wel of niet in een kabinet stappen. Ze moeten kijken naar de onderwerpen die Nederlanders bezig houden.”

Lees ook: 

VVD-prominent en oud-informateur Rosenthal: ‘Wilders moet punten niet in ijskast maar bij het radioactieve afval zetten’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het doolhof dat het toeslagenstelsel heet

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er dan ook inmiddels over eens; het stelsel moet grondig op de schop.

Te gast zijn:

  • Bart Snels, voormalig Kamerlid van GroenLinks en tegenwoordig toezichthouder op de Belastingdienst;
  • Lex Hoogduin, topeconoom, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en nu emeritus hoogleraar
  • En Jasper van Dijk, onderzoeksleider van het Instituut voor Publieke Economie en hij schreef een toonaangevend rapport over het einde van de toeslagen.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Terugluisteren: speciale uitzending WNL Op Zondag

Een speciale editie van WNL Op Zondag. Informateur Kim Putters probeert de komende week de vastgeroeste formatie weer op gang te krijgen. WNL Op Zondag helpt een handje. Met wetenschappers, ondernemers en opiniemakers die in gesprek gaan over de grote uitdagingen waar ons land voor staat. Hoe zouden zij de problemen aanpakken? Het levert verrassende en interessante ideeën op.

Klik hier en luister deze uitzending terug! 

Ridouan Taghi en twee medeverdachten veroordeeld tot levenslang

Ridouan Taghi en twee medeverdachten zijn dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er was zes keer de hoogst mogelijke straf geëist. De…

Lees meer

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen…

Lees meer

Demissionair minister Adema tegen boeren: ‘Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren’

Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, is de rellende boeren meer dan zat. ‘Stop hiermee’, is zijn boodschap aan de boeren die maandag voor een…

Lees meer

Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot…

Lees meer

Tekorten voor kinderantibiotica groeien

Al langer  tijd zijn er tekorten aan medicijnen in Nederland. Eind vorig jaar was er in heel Nederland een tekort aan antibiotica voor volwassenen. Nu…

Lees meer

Boze boeren weer naar huis; hooibalen smeulen nog na in Brussel

Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen…

Lees meer

Ontsnapte tbs’er aangehouden in Tsjechië

De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt…

Lees meer

Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas…

Lees meer

Reisaanbiedingen kloppen volgens Consumentenbond vaak niet: ‘Prijs verandert tijdens het boeken’

Reisorganisaties proberen nog steeds klanten te lokken met misleidende aanbiedingen. Dat constateert de Consumentenbond na nieuw onderzoek. De bond dreigt nu ook met juridische stappen….

Lees meer