main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 december 2023 — 10:57

Hevige gevechten in Gaza na staakt-het-vuren: ‘Geen goed nieuws voor gegijzelden en Gazanen’

Het geweld in Gaza is nog heviger dan voor het staakt-het-vuren. Dat zegt oud-Commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De gegijzelden zitten ondertussen als ratten in de val. “Voor de 137 gegijzelden is het geen goed nieuws dat er niet wordt onderhandeld.”

De Israëlische krijgsmacht zegt afgelopen nacht tweehonderd doelen van Hamas te hebben beschoten. Volgens nieuwszender Al Jazeera zijn het noorden, het zuiden en het midden van de Gazastrook geraakt door luchtaanvallen. De zwaarste bombardementen zouden zijn geweest in het zuidelijk gelegen Khan Younis. Volgens een journalist ter plekke is een commercieel centrum geraakt waar veel mensen schuilden.

Sinds zondagavond zegt de Israëlische krijgsmacht ook met troepen actief te zijn in de hele Gazastrook. Aanvankelijk vochten de Israëliërs vooral in het noorden van Gaza, omdat daar veel Hamasstrijders zaten. Inmiddels zouden veel van hen in het zuiden zitten, waar juist ook veel Palestijnse burgers naartoe zijn gevlucht om weg te komen van het geweld.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

“De gevechten vinden overal plaats. Op land en door de lucht, in Noord-Gaza en Zuid-Gaza”, zegt oud-Commandant der Landstrijdkrachten De Kruif. “Sinds het stoppen van de wapenstilstand en de onderhandelingen is Israël weer in het offensief gegaan.”

‘Veel burgers zitten vast’

Voor Israël zijn de gevechten in Gaza zwaar en ingewikkeld, zegt De Kruif. “Het is heel moeilijk om te vechten in een stad en al helemaal in een stad waar veel burgers zijn en je je vijand niet kan zien. Dat is één van de moeilijkste manier van oorlog voeren. Het betekent dat je zelf verliezen lijdt, maar ook dat er waarschijnlijk veel burgers slachtoffer worden van de gevechten. Dit is een fase van de oorlog waar nog meer burgers vast komen te zitten.”

Hoewel Israël Gazanen waarschuwt waar een volgende aanval zal plaatsvinden, is het volgens De Kruif vrijwel onmogelijk om een veilig heenkomen te zoeken. “Met deze zware gevechten in zo’n klein gebied met mensen zo dicht op elkaar, hoef je geen wetenschapper te zijn om te zeggen: hier gaan heel veel burgerslachtoffers vallen.” Volgens de VN is ongeveer 80 procent van de ongeveer 2,2 miljoen inwoners van de Gazastrook nu in eigen land ontheemd.

‘Vraag is: wat is nu de prijs van gijzelaars?’

De gevechten zijn bloediger dan voor het staakt-het-vuren. “Dat komt niet alleen omdat beide partijen op meer plekken vechten, ze hebben de wapenstilstand gebruikt om weer een beetje op adem te komen, om voorraden aan te vullen en strijders te verplaatsen”, zegt De Kruif. “Er wordt nu heel intensief gevochten.”

Toch was het staakt-het-vuren, dat tot vrijdag de geweren en kanonnen een week het zwijgen oplegde, niet voor niets. De Kruif: “Veel gijzelaars en Palestijnse gevangenen zijn vrijgekomen. Vooral vrouwen, kinderen en mensen met een dubbel paspoort.” Nog ruim honderd gegijzelden zitten gevangen. “Dat zijn vooral mannen en militairen. De vraag is nu: wat is hun prijs? Hoeveel gevangenen wil Israël vrijlaten voor deze gijzelaars? Die onderhandelingen liggen nu stil. En zolang de onderhandelingen stil liggen, gaan de gevechten door.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Hamas is bereid de gegijzelden vrij te laten als Israël de Palestijnse gevangenen bevrijdt. Ook wil de terreurgroep een nieuw staakt-het-vuren. De kans dat Israël daar gehoor aan geeft, is volgens De Kruif op dit moment niet groot. “Israël kan nooit alle gevangenen vrijlaten. Dan geven ze Hamas hun zin, want dat is mede waarvoor ze deze oorlog begonnen zijn. Ze moeten onderhandelen en ergens in het midden uitkomen.”

Aanval op Israëlische schepen

Ondertussen hebben Jemenitische Houthi-rebellen zondag twee schepen voor de kust van Jemen aangevallen. Het zou volgens de rebellengroep om Israëlische schepen gaan. “Houthi-rebellen zijn sjiieten en worden gesteund door Iran. Ze proberen alles om deze oorlog groter te maken dan Gaza zelf”, vertelt De Kruif.

“Ze vallen schepen aan die een band hebben met Israël. Daar zijn gisteren twee schepen bij beschadigd. Er liggen ook Amerikaanse schepen, die weer proberen die Israëlische schepen te beschermen”, zegt de oud-commandant. “Het is een poging om de oorlog uit te breiden.”

Lees ook: 

‘De klok tikt’ voor Israël na waarschuwing van VS: ‘Het moet tot een wapenstilstand komen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het doolhof dat het toeslagenstelsel heet

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er dan ook inmiddels over eens; het stelsel moet grondig op de schop.

Te gast zijn:

  • Bart Snels, voormalig Kamerlid van GroenLinks en tegenwoordig toezichthouder op de Belastingdienst;
  • Lex Hoogduin, topeconoom, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en nu emeritus hoogleraar
  • En Jasper van Dijk, onderzoeksleider van het Instituut voor Publieke Economie en hij schreef een toonaangevend rapport over het einde van de toeslagen.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Terugluisteren: speciale uitzending WNL Op Zondag

Een speciale editie van WNL Op Zondag. Informateur Kim Putters probeert de komende week de vastgeroeste formatie weer op gang te krijgen. WNL Op Zondag helpt een handje. Met wetenschappers, ondernemers en opiniemakers die in gesprek gaan over de grote uitdagingen waar ons land voor staat. Hoe zouden zij de problemen aanpakken? Het levert verrassende en interessante ideeën op.

Klik hier en luister deze uitzending terug! 

Ridouan Taghi en twee medeverdachten veroordeeld tot levenslang

Ridouan Taghi en twee medeverdachten zijn dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er was zes keer de hoogst mogelijke straf geëist. De…

Lees meer

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen…

Lees meer

Demissionair minister Adema tegen boeren: ‘Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren’

Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, is de rellende boeren meer dan zat. ‘Stop hiermee’, is zijn boodschap aan de boeren die maandag voor een…

Lees meer

Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot…

Lees meer

Tekorten voor kinderantibiotica groeien

Al langer  tijd zijn er tekorten aan medicijnen in Nederland. Eind vorig jaar was er in heel Nederland een tekort aan antibiotica voor volwassenen. Nu…

Lees meer

Boze boeren weer naar huis; hooibalen smeulen nog na in Brussel

Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen…

Lees meer

Ontsnapte tbs’er aangehouden in Tsjechië

De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt…

Lees meer

Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas…

Lees meer