main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 3 december 2023 — 09:39

Cocaïne-economie kost Nederland miljarden: ‘Wij zijn een Narcostaat’

Voor drugsdealers is Nederland een walhalla. Criminelen verdienen miljarden aan het witte goed, terwijl het Nederland juist klauwen met geld kost. Hoe booming is de cocaïne-economie en is deze een halt toe te roepen? Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt het.

Uit een peiling van Stand van Nederland: Generatie Next blijft dat Nederlanders zich zorgen maken om de cocaïnehandel in ons land. 44,6 procent zegt zich ‘enigszins zorgen’ te maken over de gevolgen, zoals onze veiligheid. 30,6 procent maakt zich ‘grote zorgen’, omdat Nederland een Narcostaat aan het worden is. 18,6 procent maakt zich ‘geen zorgen’ en het restant heeft er geen mening over.

De zorgen zijn terecht te noemen als je kijkt naar hoeveel geld drugsbestrijding, inclusief verslavingszorg, gevangeniskosten en rechtspraak, ons land minimaal kost: 4 miljard euro per jaar. “Als je kijkt naar afgelopen jaren wordt tussen de 50 en 70 ton cocaïne gepakt in de haven van Rotterdam alleen al. Dat heeft een waarde van meerdere miljarden euro’s. Je mag ervan uitgaan dat ongeveer een kwart van de coke die daadwerkelijk het land binnenkomt, wordt gepakt. Het is dus veel en veel groter”, schetst misdaadjournalist Mick van Wely het beeld van de andere kant van de cocaïnehandel, die van het criminele circuit.

‘Je bent zo multimiljonair’

In Nederland gaat jaarlijks naar schatting 16 miljard euro aan zwart geld rond. Het overgrote deel is gerelateerd aan drugshandel en fraude. De banken zijn 550 miljoen euro kwijt aan de inzet tegen witwassen. “Het is een giga-economie waar heel veel mensen aan verdienen. De witwaseconomie is een enorme industrie geworden”, vertelt Van Wely.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Voorheen was Nederland meer een hasj-land. Het zwaartepunt ligt inmiddels bij cocaïne, omdat dat een veel lucratieve handel is, vertelt de misdaadjournalist. “Als je twee containers cocaïne binnenhaalt en ze succesvol verkoopt, ben je multimiljonair. Heel veel mensen worden in korte tijd heel erg rijk en passen zwaar geweld toe om hun territorium en handel te verdedigen.”

De politie is 1,6 miljard euro kwijt aan de bestrijding van drugscriminaliteit en dat terwijl slechts een klein deel van die drugscriminelen daadwerkelijk wordt gepakt. Zo’n 20 procent van alle gedetineerden is te koppelen aan de overtreding van de Opiumwet. De gevangeniskosten kunnen oplopen tot 700 miljoen euro per jaar. De kosten voor de rechtspraak rondom drugscriminaliteit bedragen jaarlijks tegen de 270 miljoen.

Haven van Rotterdam

Cocaïne is in de haven van Rotterdam orde van de dag. Het team van de Zeehavenpolitie werkt nauw samen met de Douane en groeide de laatste jaren uit tot 400 man. Broodnodig, want de drugscriminaliteit groeit nog vele malen harder. “We begonnen in 2014, 2015 met 4000, 5000 kilo per jaar. Dat was toen normaal. Twee jaar terug zaten we op 72.000 kilo die wij in beslag hebben genomen. Dan hebben we het alleen maar over cocaïne en de Rotterdamse haven. Het is een groeiend probleem”, aldus Jan Janse, districtschef Zeehavenpolitie in Rotterdam.

Janse vertelt dat als er zo’n 12 miljoen containers binnenkomen, ongeveer 1 procent wordt gecontroleerd. Dat zijn dan de containers die daadwerkelijk worden opengemaakt of door een scan gaan. “Dat klinkt heel weinig, maar de controles zitten niet alleen maar in het feitelijk openen van zo’n container. Dat zit ook in het nagaan van wie de container hiernaartoe heeft gebracht”, legt Janse uit.

Als de Zeenhavenpolitie een verdachte container in het vizier heeft, worden allerlei logistieke processen direct stilgelegd. Dat heeft een behoorlijke impact op de bedrijven in de haven. “Als je een proces stillegt kost het al snel 15.000 euro per uur. Soms moet je samen met de Douane een paar uur zoeken en dan ben je zo 80.000 euro kwijt.”

Corruptie

Volgens Janse ligt iedere dag in de Rotterdamse haven minimaal een partij van een paar duizend kilo cocaïne. Dat zoveel drugs in de haven liggen is alleen mogelijk middels corrupte medewerkers. Het is een realistisch en tegelijk pijnlijk probleem. “Mensen worden thuis benaderd en onder druk gezet. Helaas zien we ook dat mensen worden benaderd die bijvoorbeeld een jas dragen met een bedrijfslogo van een havenbedrijf erop. Dat gebeurt dan in de sportschool of onderweg naar het voetbalveld. Zij krijgen een aanbod of zij veel geld willen verdienen. Daar moeten ze dan een klusje voor doen.”

In sommige gevallen worden zelfs mensen benaderd om bij een havenbedrijf te gaan solliciteren, om van binnenuit een functie te vertolken in de drugssmokkel door de Rotterdamse haven. De politie is op de hoogte van vele illegale praktijken, maar het blijft lastig om grote drugscriminelen op te pakken. “Vanaf 2010 gaat de coke handel heel snel, er gaat enorm veel geld in om”, verklaart Van Wely. “Met geld kun je macht kopen. Je kunt wapens kopen en mensen omkopen. Je zag in een keer een enorme golf van corruptie onder politie of Douane.”

Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt het gebruik van cocaïne onder millennials. Waarom is deze drug zo populair en wat zijn de gevolgen ervan? Kijk deze uitzending hier terug op NPO Start.

Lees ook:

Cocaïne steeds vaker gebruikt door millennials: ‘De nieuwe bitterbal’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer