main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 november 2023 — 10:09

Komt het nog tot een samenwerking tussen Geert Wilders en Pieter Omtzigt?

NSC-leider Pieter Omtzigt houdt de boot af voor een samenwerking met de PVV van Geert Wilders. Omtzigt heeft woensdag tegen verkenner Ronald Plasterk gezegd dat hij nog niet klaar is voor onderhandelingen. Volgens parlementair journalist van WNL Tessa van Viegen wil de NSC-voorman “ingangsvoorwaarden” van Wilders, voor hij om tafel gaat.

Omtzigt ziet belemmeringen bij de PVV, onder meer op het gebied van de rechtsstaat. In een brief die Omtzigt aan Plasterk heeft overhandigd, wordt meer duidelijk over het standpunt van NSC. “Wij vinden het van belang dat de PVV eerst ondubbelzinnig aangeeft welke omstreden punten uit haar verkiezingsprogramma niet langer actueel zijn”, schrijft Omtzigt. Kort gezegd wil hij weten wat er straks gebeurt met de standpunten, onder meer over de islam, die Wilders in de “ijskast” zegt te zetten.

“Omtzigt wil dat Wilders zich aan de Grondwet houdt”, zegt Van Viegen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Hij zegt dat er dingen in het PVV-programma staan die niet met de Grondwet stroken. Het lijkt erop dat Omtzigt een soort intentieverklaring van Wilders vraagt, waarin hij zegt dat de PVV zich aan allerlei voorwaarden gaat houden.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Omtzigt ziet ook “politiek-inhoudelijk veel obstakels om met de PVV tot overeenstemming te komen”, schrijft hij in de brief. Hij noemt specifiek de steun aan Oekraïne en het op orde houden van de overheidsfinanciën. NSC verwerpt bovendien “speculaties over een Nexit”. Omtzigt wil daarnaast dat Wilders zich houdt aan rechterlijke uitspraken over klimaat en mensenrechten, zegt Van Viegen.

‘Haagse spelletjes’

Wilders betichtte Omtzigt gisteren op X van “Haagse spelletjes” , “oude bestuurscultuur” en “machtsdenken”. Volgens Van Viegen schaart Omtzigt zijn handelen juist onder de nieuwe bestuurscultuur. “De formatie is geven en nemen en ook af en toe een politiek tactisch spel. Maar NSC heeft vooraf al gezegd: wij willen eigenlijk niet met de PVV, want er zijn allerlei belemmeringen. Dat standpunt handhaaft Omtzigt nu en dat is op zichzelf niet gek en niet per se een Haags spelletje.”

Van Viegen denkt dat Wilders Omtzigt moet uitnodigen voor een gesprek. “Al is het onduidelijk of Omtzigt niet wil onderhandelen, of überhaupt niet in gesprek wil. We zien nu terug wat we tijdens de campagne veel hebben gezien bij Omtzigt; wat wil je nou precies wel en niet? Daar blijft hij maar heel onduidelijk over.”

Idee Omtzigt over formatie vertraagt proces

Omtzigt stelt voor om twee informateurs aan te stellen, “die bij alle fracties inventariseren wat de centrale opgaven in de komende jaren zijn”. Van Viegen denkt dat dat het formatieproces bemoeilijkt. “Normaal gesproken gaat een informateur met een aantal fracties in gesprek die mogelijk samen een kabinet kan vormen. Omtzigt zegt dat je met alle partijen moet praten. Je kan je voorstellen dat als dat gebeurt, de formatie mogelijk nog behoorlijk lang gaat duren.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

“Ik denk: waarom zet je niet de meest voor de hand liggende partijen, NSC, PVV, BBB en VVD, bij elkaar in een kamer? Ga eens met elkaar praten en kijk wat daar uitkomt”, zegt Van Viegen. “Dat lijkt mij een veel logischere en snellere route.”

‘Werk Plasterk niet eenvoudiger geworden’

VVD-leider Dilan Yeşilgöz maakte gisteravond ten overstaan van kritische VVD-leden opnieuw duidelijk dat zij met haar partij niet wil deelnemen aan een kabinet, maar dat ze een centrumrechts kabinet wel wil gedogen. Dat VVD en NSC nu op de rem trappen, maakt het werk voor verkenner Ronald Plasterk ingewikkeld, zegt Van Viegen. “Vandaag gaat hij in gesprek met kleinere partijen. Bijvoorbeeld Caroline van der Plas (BBB-leider, red.) komt aan de beurt. Zij kan eventueel een relevante rol spelen in een nieuwe regering.”

BBB staat open voor deelname aan een kabinet met de PVV. Maar samen hebben ze lang niet genoeg zetels voor een sterk kabinet én niet genoeg ervaring, zegt Van Viegen.

Ondertussen lijkt ook een minderheidskabinet verder weg dan ooit. “Het idee van een minderheidskabinet werd voor de verkiezingen nog door Omtzigt gesteund, gisteren zei hij opeens dat hij dat ook niet echt ziet zitten. Dus het wordt nog een behoorlijk lastige puzzel voor Ronald Plasterk.”

Lees ook: 

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het doolhof dat het toeslagenstelsel heet

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er dan ook inmiddels over eens; het stelsel moet grondig op de schop.

Te gast zijn:

  • Bart Snels, voormalig Kamerlid van GroenLinks en tegenwoordig toezichthouder op de Belastingdienst;
  • Lex Hoogduin, topeconoom, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en nu emeritus hoogleraar
  • En Jasper van Dijk, onderzoeksleider van het Instituut voor Publieke Economie en hij schreef een toonaangevend rapport over het einde van de toeslagen.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Gewapende overvaller verlaat criminele pad: 'Ik zag de paniek in de ogen van mijn slachtoffer'

Hoe krijg je criminele jongeren op het rechte pad? Jordi Blitz belandde in zijn jeugd in de criminaliteit, met als tragisch dieptepunt een brute gewapende woningoverval.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Jordi, die het criminele pad achter zich heeft gelaten en zich inmiddels inzet als jongerenwerker. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en vertelt meer over de Amsterdamse top 600-aanpak waar veel om te doen is.

Beluister de podcast hier!

Ridouan Taghi en twee medeverdachten veroordeeld tot levenslang

Ridouan Taghi en twee medeverdachten zijn dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er was zes keer de hoogst mogelijke straf geëist. De…

Lees meer

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen…

Lees meer

Demissionair minister Adema tegen boeren: ‘Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren’

Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, is de rellende boeren meer dan zat. ‘Stop hiermee’, is zijn boodschap aan de boeren die maandag voor een…

Lees meer

Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot…

Lees meer

Tekorten voor kinderantibiotica groeien

Al langer  tijd zijn er tekorten aan medicijnen in Nederland. Eind vorig jaar was er in heel Nederland een tekort aan antibiotica voor volwassenen. Nu…

Lees meer

Boze boeren weer naar huis; hooibalen smeulen nog na in Brussel

Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen…

Lees meer

Ontsnapte tbs’er aangehouden in Tsjechië

De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt…

Lees meer

Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas…

Lees meer