Klimaattop in Dubai onder leiding van ‘klimaatpaus’ of ‘keiharde onderhandelaar voor eigen olie-industrie’?
Meer dan 70.000 mensen, waaronder veel wereldleiders, onderhandelen komende twee weken over het klimaat in Dubai. Voorzitter van de conferentie is sultan Ahmed Al-Jaber, ook de baas van de nationale oliemaatschappij ADNOC. “Is hij een klimaatpaus of een keiharde onderhandelaar van zijn eigen industrie?”, vraagt diplomatiedeskundige Robert van de Roer zich af in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Naast dat hij directeur is van ADNOC, is Al-Jaber is in de Verenigde Arabische Emiraten minister van Industrie. “Hij strooit wereldwijd met fooien voor groene energie. Dat wordt gezien als een truc om de eigen olie-industrie op peil te houden”, zegt Van de Roer.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Deze week kwam de BBC met een verhaal naar buiten dat Al-Jaber tijdens de top geheime gesprekken gaat voeren met 15 landen over nieuwe oliecontracten. Dat roept vraagtekens op bij Van de Roer. “Wie is deze man?”
‘We gaan zijn ware gezicht zien’
Tegelijkertijd is Al-Jaber ook iemand die wereldwijd miljarden pompt in groene energie. “Om ontwikkelingslanden aan boord te houden, om ze te paaien. En om ook de Verenigde Arabische Emiraten breder op de kaart te houden als soort weldoeners”, vertelt Van de Roer, die benadrukt dat wij niet mogen vergeten dat daar sprake is van “een lichte dictatuur”. Ook komen de eigenaren van Manchester City en wielerploeg UAE uit de Emiraten. “Zij gebruiken soft power om zich op de kaart te zetten. Daar is deze top natuurlijk een onderdeel van.”
Gaat de sultan zich echt inzetten voor het klimaat, of hoopt hij miljarden binnen te harken met zijn oliebedrijf? “We gaan het ware gezicht van deze man zien.”
Klimaattop
Los van de intenties van Al-Jaber, tijdens de klimaattop worden volgens Van de Roer wel degelijk stappen gezet. Zo wordt er in Dubai voor het eerst sinds de klimaattop van 2015 in Parijs een tussenbalans opgemaakt. “Een van de conclusies is dat verdrievoudiging van hernieuwbare energie een resultaat is. Dat we nog niet bij de anderhalve graad opwarming zitten. We gaan stap voor stap de goede kant op, maar het duurt misschien wel twee of drie generaties.”
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Demissionair premier Mark Rutte, kersvers Eurocommissaris voor klimaat Wopke Hoekstra en demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten laten hun gezicht zien tijdens de klimaattop. Ieder heeft daar een eigen rol te vertolken. Zo zal Hoekstra zich in Dubai hard maken voor de Green Deal en om de druk op China te vergroten om mee te betalen aan klimaatschade en het klimaatbeleid.
Jetten wil het voortouw nemen in het afschaffen van fossiele subsidies. Hij gaat op zoek naar landen om allianties mee te smeden. En Rutte gaat misschien wel lobbyen om zijn positie als potentiële nieuwe NAVO-topman te versterken. Los daarvan hebben alle drie bewindsmannen dezelfde missie, stelt politiek verslaggever bij WNL Tessa van Viegen. “Zij maken zich hard voor het klimaat.”
70.000 mensen aanwezig
Naast wereldleiders zijn nog 70.000 anderen aanwezig bij de klimaattop. Het toont aan dat veel mensen het klimaat serieus nemen, maar door de grote getalen aan aanwezigen kan het hele proces vertraging oplopen. “Het moet kleiner, compacter, klimaatvriendelijker. Het is absurd dat dit op deze schaal gebeurt”, vindt Van de Roer.
Tegelijkertijd kunnen veel mensen, bedrijven of pensioenfondsen hun punt maken. “Iedereen is erbij betrokken.” Voor wie dat niet geld is PVV-leider Geert Wilders. “Hij wil nog het een en ander door de klimaatshredder gooien, maar dat gaat niet gebeuren. Het industriebeleid wereldwijd is een andere kant op gegaan. De hernieuwbare energie voltrekt zich in een vogelvlucht. Deze trein is al vertrokken en is niet meer te stoppen.”
Lees ook:
Henri Bontenbal (CDA) waarschuwt Pieter Omtzigt: Klimaatfonds nodig voor regie op klimaatbeleid
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Redding na de Ramp: de aardbeving in Haïti
Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.
Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?
Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?
De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
- Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
- Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
- Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
- Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.
Beluister de podcast hier!
Partijleider van de ChristenUnie Mirjam Bikker pleit voor het afschaffen van politieaanwezigheid bij wedstrijden in het betaald voetbal. Aanleiding zijn de tekorten in het personeelsbestand…
Lees meerWe zijn 10 euro per maand meer kwijt aan onze zorgverzekering, blijkt uit uitgelekte Prinsjesdagplannen die in handen zijn van De Telegraaf. Een doorn in…
Lees meerDonald Trump heeft in het veelbesproken verkiezingsdebat gezichtsverlies geleden, zegt Amerikakenner Willem Post in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Kamala Harris trok fel van leer…
Lees meerPVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes in te voeren. De…
Lees meerOnderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…
Lees meerBedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…
Lees meerIn het nieuwe tv-programma Van Roosmalen op Reportage trekt journalist en columnist Marcel van Roosmalen het land door om verslag te doen in geheel eigen…
Lees meerStaatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…
Lees meerTerwijl Donald Trump in juni vraagtekens plaatste bij het mentale welzijn van zijn rivaal Joe Biden, moet de Republikein vannacht plots zelf bewijzen dat hij…
Lees meerDe bewindspersonen van kabinet Schoof I zijn nog niet zo lang bezig, maar SP-leider Jimmy Dijk plaatst nu al zijn vraagtekens. Met name bij minister…
Lees meerEr komen verscherpte grenscontroles in Duitsland om illegale migratie tegen te gaan. “De grens met negen buurlanden gaat opeens dicht”, zegt Duitslandcorrespondent van EW Guy…
Lees meerHet Nederlands elftal staat vanavond om 20.45 uur in de Nations League tegenover aartsrivaal Duitsland. Althans, dat was vroeger zo. “De rivaliteit is er eigenlijk…
Lees meerSP-leider Jimmy Dijk steunt de stakingen in het openbaar vervoer. Hij hekelt NSC en PVV, die volgens hem hun verkiezingsbeloften niet nakomen. “Deze mensen is…
Lees meerEen veelgehoorde klacht van tegenstanders van zzp’ers, is dat zij zorgen voor een sneeuwbaleffect van de tekorten in essentiële sectoren zoals in de zorg. “Onterecht”,…
Lees meerAgenten krijgen het bij escalerend voetbalgeweld vaak zwaar voor de kiezen. Een agent die vorig jaar tussen de rellen stond na een voetbalwedstrijd in Breda,…
Lees meer