main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 november 2023 — 10:37

Klimaattop in Dubai onder leiding van ‘klimaatpaus’ of ‘keiharde onderhandelaar voor eigen olie-industrie’?

Meer dan 70.000 mensen, waaronder veel wereldleiders, onderhandelen komende twee weken over het klimaat in Dubai. Voorzitter van de conferentie is sultan Ahmed Al-Jaber, ook de baas van de nationale oliemaatschappij ADNOC. “Is hij een klimaatpaus of een keiharde onderhandelaar van zijn eigen industrie?”, vraagt diplomatiedeskundige Robert van de Roer zich af in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Naast dat hij directeur is van ADNOC, is Al-Jaber is in de Verenigde Arabische Emiraten minister van Industrie. “Hij strooit wereldwijd met fooien voor groene energie. Dat wordt gezien als een truc om de eigen olie-industrie op peil te houden”, zegt Van de Roer.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Deze week kwam de BBC met een verhaal naar buiten dat Al-Jaber tijdens de top geheime gesprekken gaat voeren met 15 landen over nieuwe oliecontracten. Dat roept vraagtekens op bij Van de Roer. “Wie is deze man?”

‘We gaan zijn ware gezicht zien’

Tegelijkertijd is Al-Jaber ook iemand die wereldwijd miljarden pompt in groene energie. “Om ontwikkelingslanden aan boord te houden, om ze te paaien. En om ook de Verenigde Arabische Emiraten breder op de kaart te houden als soort weldoeners”, vertelt Van de Roer, die benadrukt dat wij niet mogen vergeten dat daar sprake is van “een lichte dictatuur”. Ook komen de eigenaren van Manchester City en wielerploeg UAE uit de Emiraten. “Zij gebruiken soft power om zich op de kaart te zetten. Daar is deze top natuurlijk een onderdeel van.”

Gaat de sultan zich echt inzetten voor het klimaat, of hoopt hij miljarden binnen te harken met zijn oliebedrijf? “We gaan het ware gezicht van deze man zien.”

Klimaattop

Los van de intenties van Al-Jaber, tijdens de klimaattop worden volgens Van de Roer wel degelijk stappen gezet. Zo wordt er in Dubai voor het eerst sinds de klimaattop van 2015 in Parijs een tussenbalans opgemaakt. “Een van de conclusies is dat verdrievoudiging van hernieuwbare energie een resultaat is. Dat we nog niet bij de anderhalve graad opwarming zitten. We gaan stap voor stap de goede kant op, maar het duurt misschien wel twee of drie generaties.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Demissionair premier Mark Rutte, kersvers Eurocommissaris voor klimaat Wopke Hoekstra en demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten laten hun gezicht zien tijdens de klimaattop. Ieder heeft daar een eigen rol te vertolken. Zo zal Hoekstra zich in Dubai hard maken voor de Green Deal en om de druk op China te vergroten om mee te betalen aan klimaatschade en het klimaatbeleid.

Jetten wil het voortouw nemen in het afschaffen van fossiele subsidies. Hij gaat op zoek naar landen om allianties mee te smeden. En Rutte gaat misschien wel lobbyen om zijn positie als potentiële nieuwe NAVO-topman te versterken. Los daarvan hebben alle drie bewindsmannen dezelfde missie, stelt politiek verslaggever bij WNL Tessa van Viegen. “Zij maken zich hard voor het klimaat.”

70.000 mensen aanwezig

Naast wereldleiders zijn nog 70.000 anderen aanwezig bij de klimaattop. Het toont aan dat veel mensen het klimaat serieus nemen, maar door de grote getalen aan aanwezigen kan het hele proces vertraging oplopen. “Het moet kleiner, compacter, klimaatvriendelijker. Het is absurd dat dit op deze schaal gebeurt”, vindt Van de Roer.

Tegelijkertijd kunnen veel mensen, bedrijven of pensioenfondsen hun punt maken. “Iedereen is erbij betrokken.” Voor wie dat niet geld is PVV-leider Geert Wilders. “Hij wil nog het een en ander door de klimaatshredder gooien, maar dat gaat niet gebeuren. Het industriebeleid wereldwijd is een andere kant op gegaan. De hernieuwbare energie voltrekt zich in een vogelvlucht. Deze trein is al vertrokken en is niet meer te stoppen.”

Lees ook:

Henri Bontenbal (CDA) waarschuwt Pieter Omtzigt: Klimaatfonds nodig voor regie op klimaatbeleid

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het doolhof dat het toeslagenstelsel heet

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er dan ook inmiddels over eens; het stelsel moet grondig op de schop.

Te gast zijn:

  • Bart Snels, voormalig Kamerlid van GroenLinks en tegenwoordig toezichthouder op de Belastingdienst;
  • Lex Hoogduin, topeconoom, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en nu emeritus hoogleraar
  • En Jasper van Dijk, onderzoeksleider van het Instituut voor Publieke Economie en hij schreef een toonaangevend rapport over het einde van de toeslagen.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Terugluisteren: speciale uitzending WNL Op Zondag

Een speciale editie van WNL Op Zondag. Informateur Kim Putters probeert de komende week de vastgeroeste formatie weer op gang te krijgen. WNL Op Zondag helpt een handje. Met wetenschappers, ondernemers en opiniemakers die in gesprek gaan over de grote uitdagingen waar ons land voor staat. Hoe zouden zij de problemen aanpakken? Het levert verrassende en interessante ideeën op.

Klik hier en luister deze uitzending terug! 

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen…

Lees meer

Demissionair minister Adema tegen boeren: ‘Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren’

Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, is de rellende boeren meer dan zat. ‘Stop hiermee’, is zijn boodschap aan de boeren die maandag voor een…

Lees meer

Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot…

Lees meer

Tekorten voor kinderantibiotica groeien

Al langer  tijd zijn er tekorten aan medicijnen in Nederland. Eind vorig jaar was er in heel Nederland een tekort aan antibiotica voor volwassenen. Nu…

Lees meer

Boze boeren weer naar huis; hooibalen smeulen nog na in Brussel

Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen…

Lees meer

Ontsnapte tbs’er aangehouden in Tsjechië

De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt…

Lees meer

Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas…

Lees meer

Reisaanbiedingen kloppen volgens Consumentenbond vaak niet: ‘Prijs verandert tijdens het boeken’

Reisorganisaties proberen nog steeds klanten te lokken met misleidende aanbiedingen. Dat constateert de Consumentenbond na nieuw onderzoek. De bond dreigt nu ook met juridische stappen….

Lees meer

Tweede Kamer ook verantwoordelijk voor falend fraudebeleid

Ook de Tweede Kamer heeft “in meerderheid” gefaald in zijn taken en is daardoor mede-verantwoordelijk voor de ellende van gedupeerden van het nietsontziende fraudebeleid van…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: hoe vinden wij een uitweg uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet?

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er…

Lees meer