CEO Tata Steel: vergroeningsstap had sneller gemaakt kunnen worden
CEO van Tata Steel Nederland Hans van den Berg geeft toe dat het bedrijf een aantal facetten “sneller had kunnen doen” wat betreft het maken van de vergroeningsstap. Sommige omwonenden van Tata Steel IJmuiden willen de CEO persoonlijk aansprakelijk stellen voor de gezondheidsgevolgen waar mensen mee kampen. “Ik ben geen milieucrimineel. Ik vind het heel erg om in die hoek weggezet te worden. Wij luisteren juist naar de omgeving”, zegt hij in Op1.
Het bedrijf was ooit het paradepaardje van de industrie, maar ligt nu steeds zwaarder onder vuur. Van den Berg erkent dat in de omgeving van Tata Steel mensen ziek worden. “Het RIVM-rapport heeft aangetoond dat wij impact hebben op de leefomgeving en gezondheid van mensen.”
Van den Berg zegt dat ze intussen “goed op snelheid” zijn met vergroening. “We hebben de laatste jaren het roer behoorlijk omgegooid. We zijn goed gaan luisteren naar de omgeving om onze plek terug te winnen en weer onderdeel van de samenleving te worden”, aldus de CEO.
Tekst gaat verder onder de X:
Hoe welkom voelen Tata-CEO Hans van den Berg en zijn medewerkers zich nog in Nederland? De CEO zegt demonstranten te begrijpen, maar druk bezig te zijn met vergroenen. “Ik denk dat we ondertussen erg sterk op snelheid zijn.” #Op1 #WNL pic.twitter.com/im2ehm5Kel
— Op1 (@op1npo) November 20, 2023
Wantrouwen begrijpelijk
Van den Berg zegt het wantrouwen van de mensen goed te snappen. “Wij halen heel veel informatie van buiten naar binnen. Op basis daarvan doen we wat wij denken dat het beste is: zo snel mogelijk die impact op de leefomgeving verminderen.”
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Volgens Van den Berg staat het economische belang niet boven het gezondheidsbelang. “Het is zware industrie en wij zullen altijd een vorm van impact op de leefomgeving hebben. Maar die moeten we zo ver mogelijk terugdringen.”
Hij geeft aan begrip te hebben voor de demonstranten, al is hij het niet altijd eens op de manier waarop ze dat doen. “Er is een aantal mensen die vinden dat het allemaal niet snel genoeg gaat. Maar we zijn volop bezig.” Van den Berg ziet dat sommige mensen ook een andere keuze maken dan gebruikmaken van het demonstratierecht. “Het is toch een beetje demonstreren of solliciteren bij ons. Veel mensen, ook jonge mensen, werken met plezier bij ons om juist die groene stap te maken.”
‘Vergroenen of vertrekken’
Voor Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) is het vergroenen of vertrekken voor de zware industrie in Nederland. “Dat betekent niet het einde van de industrie, maar we willen dat de Nederlandse industrie verandert. Dat houdt in dat je groen staal zal moeten maken en meer op de gezondheid van de omwonenden moet letten.”
“Als het tot 2030 duurt voordat we eenmaal die omschakeling hebben gemaakt, zitten nog steeds mensen die in de buurt wonen met onaanvaardbare gezondheidsrisico’s”, benadrukt Klaver. “Wij zijn voor om bedrijven die snel positieve veranderingen door willen maken financieel te helpen.” Van den Berg reageert dat het plan van Tata Steel is dat in 2030 “de helft van de productie groen zal zijn”.
Tekst gaat verder onder de X:
Voor @JesseKlaver is het vergroenen of vertrekken voor de zware industrie. “We willen dat de Nederlandse industrie verandert”, zegt hij. Tata-CEO Hans van den Berg: “Volgens de planning is in 2030 de helft van onze productie groen.” #Op1 #WNL pic.twitter.com/YjQYW29Rol
— Op1 (@op1npo) November 20, 2023
Mona Keijzer (BBB) staat pal achter het bedrijfsleven, benadrukt zij. “We moeten ons realiseren dat we economie en zware industrie nodig hebben in Nederland en Europa. We moeten ons ook realiseren dat bedrijven en de economie een gigantisch positieve invloed hebben op onze gezondheid. Omdat mensen met banen substantieel langer leven.”
Lees ook:
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Hoe wordt de formatiepuzzel gelegd?
- Mariken van der Velden, specialist in politieke communicatie aan de VU;
- René Cuperus, medeoprichter van de Nieuwe Denktank voor het Politieke Midden en co-auteur van De Atlas van Afgehaakt Nederland;
- En Alexander van Kessel, senior onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen en gespecialiseerd in kabinetsformaties.
Luister terug als podcast: WNL op Zondag over de formatie en Oekraïne
- Oud-informateur en VVD-prominent Uri Rosenthal over de kunst van het formeren
- CDA-senator Madeleine van Toorenburg en columnist Zihni Özdil: wat zijn de opties voor een nieuw kabinet?
- Hoogleraar Buitenlandse Betrekkingen Rob de Wijk over scenario’s voor Oekraïne
- En schrijver Leon de Winter over zijn nieuwste boek Stad van de Honden, 50 jaar schrijverschap en Israël
Dat verkenner Ronald Plasterk voor een moeilijkere taak staat dan hij vooraf in zijn column in De Telegraaf aangaf, blijkt wel uit het feit dat…
Lees meerDoor plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de…
Lees meerNegen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar…
Lees meerBurgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer…
Lees meerDe aantekeningen waarmee NSC-voorman Pieter Omtzigt is gefotografeerd, had hij voorafgaand aan het gesprek met verkenner Ronald Plasterk al opgepend. Dat zegt Omtzigt op X,…
Lees meerIn politiek Den Haag lopen de spanningen hoog op nu de verkenningsfase van de formatie onrustig verloopt. Vandaag begon week twee van de gesprekken, een…
Lees meerHet is bijna pakjesavond en dat betekent dat er druk wordt geknutseld aan allerlei surprises. Leuk om te maken, maar het gaat ook nog weleens…
Lees meerGeert Wilders (PVV) en Caroline van der Plas (BBB) vinden het een goed idee van verkenner Ronald Plasterk om deze week nog in “koppeltjes” verder…
Lees meerDe goudprijs is maandag gestegen naar het hoogste niveau ooit, vooral geholpen door een afzwakkende dollar. De prijs van het edelmetaal steeg op de metaalmarkt…
Lees meerZet je emotie opzij en neem plaats aan de onderhandelingstafel. Die oproep doet oud-staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck aan PVV, VVD, NSC en BBB….
Lees meerAntwerpen gaat scholen aanspreken op antisemitisch gedrag tegen Joodse leerlingen. Sommige scholen doen niet genoeg tegen zulke pesterijen, vindt verantwoordelijk provinciegouverneur Cathy Berx. Kinderen worden…
Lees meerNu de stembus voor de NPO Radio 2 Top 2000 is geopend, doet leider van de BoerBurgerBeweging Caroline van der Plas een oproep aan muziekliefhebbers…
Lees meerBoswachters slaan alarm om ‘wildwesttaferelen’ in de Nederlandse bossen, meldt De Telegraaf. Ze komen oog in oog te staan met een toenemend aantal stropers en…
Lees meerOm zich een beetje tegen de kou te weren schuilen katten in deze wintertijden op warme, maar soms ook gevaarlijke plekken. In enkele gevallen heeft…
Lees meerHet geweld in Gaza is nog heviger dan voor het staakt-het-vuren. Dat zegt oud-Commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif in Goedemorgen Nederland op NPO 1….
Lees meer