main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 20 november 2023 — 13:50

Maurice de Hond: vier koplopers in peilingen kunnen allemaal grootste worden

VVD, PVV, NSC en GroenLinks-PvdA maken allemaal nog kans om de grootste partij te worden bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat zegt peiler Maurice de Hond in het radioprogramma Sven op 1. “Alle vier kunnen nog de grootste worden.”

In de meest recente peiling van De Hond gaan VVD en PVV aan kop met ieder 26 zetels. NSC en de linkse combinatie GroenLinks-PvdA volgen op drie zetels afstand (23). “Denk maar dat ze allemaal rond de 25 zetels staan. Vanavond komt een peiling van I&O. Ik kondig aan: ook daar gaat de PVV vijf zetels omhoog.”

De peiler komt morgen met zijn laatste peiling voor de stembusgang. Hij sluit niet uit dat er nog verschuivingen plaatsvinden. “Als je kijkt waar er nog ruimte is, dan is dat bij GroenLinks-PvdA. Ze kunnen nog wat leegzuigen bij de linkse partijen en een beetje uit het midden. NSC heeft nog ontzettend veel ruimte aan de onder- en bovenkant, daar kan het twee kanten op.”

De VVD houdt kiezers vast, maar snoept niet veel stemmers weg bij andere partijen. Als VVD en NSC in debatten vandaag en morgen benadrukken (liever) niet met Wilders te willen regeren, kan de PVV profiteren. “Kiezers die het standpunt van Wilders rondom migratie steunen en waarbij de weerstand tegen de PVV verminderd is”, zullen dan op Wilders stemmen, denkt De Hond. “De weerstand tegen GroenLinks-PvdA is bij die kiezers beduidend groter.”

Luister deze uitzending nu terug als podcast.

Kritiek

In de laatste peiling van De Hond stijgt de PVV vijf zetels ten opzichte van de peiling daarvoor. Kiezers zijn sceptisch, want in 2021 peilde De Hond vlak voor de stembusgang zeven zetels te veel voor Wilders. “In 2010 waren het vier zetels te weinig. Crucialer is de verschuiving van week tot week”, reageert hij.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

“Wilders stond in juni bij mij nog op tien zetels. I&O gaf hem vorig weekend 20 zetels, toen stond ik op 21. Het is gewoon een reële verschuiving”, zegt hij. De Hond erkent dat de stijging van Wilders tamelijk uniek is. “In de laatste twintig jaar heb ik drie of vier keer zo’n grote verschuiving in korte tijd gezien.”

De Hond verklaart de stijging van Wilders door zijn recente mediaoptredens. “De echte gamechanger is geweest dat Wilders dominant op de televisie is gekomen, met een onderwerp waar een behoorlijk deel van midden en rechts gewoon achter staat en waar andere partijen geen adequaat antwoord op hebben.”

Hij weet naar eigen zeggen dat hij een grote verantwoordelijkheid heeft, omdat zijn peilingen de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden. Maar dergelijke verschuivingen kunnen plaatsvinden, beklemtoont hij. “Toen Wouter Bos in 2002 namens de PvdA meedeed aan een debat, kreeg ik de cijfers binnen en belde ik de technici. Ik vroeg: jongens, zijn we gehackt? Hij stond zwaar achter op Jan-Peter Balkenende, maar in één of twee weken was hij bijna net zo groot als het CDA geworden.”

‘Stijging Wilders niet dankzij Yeşilgöz’

Volgens De Hond komt de stijging van Wilders in de peilingen niet doordat VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz de deur voor een samenwerking met de PVV op een kier heeft gezet. “Absoluut niet”, zegt hij. “Wat Wilders over migratie zegt, is een opvatting die redelijk breed in het midden en op rechts leeft”, benadrukt De Hond.

Doordat Wilders ogenschijnlijk milder is tijdens deze campagne, heeft de PVV-lijsttrekker zichzelf “acceptabeler gemaakt” voor kiezers, denkt hij. “Een deel van de kiezers die hetzelfde standpunt heeft als Wilders over immigratie, zou niet PVV willen stemmen omdat ze hem te radicaal en rabiaat vinden ten opzichte van de islam. Doordat hij zichzelf acceptabeler maakt, is de barrière van het PVV-stemmen minder.”

Lees ook: 

NSC verliest iets in peilingen, PVV groeit: ‘Omtzigts onduidelijkheid gaat hem stemmen kosten’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

Vader en broers verdacht van incest in Rotterdam

Een 58-jarige man en zijn 23-jarige tweelingzoons worden verdacht van het jarenlang ernstig misbruiken van hun dochter en zus in Rotterdam. Dat bleek maandag bij…

Lees meer

Eindhoven geeft chipmachinefabrikant ASML ruimte voor uitbreiding

De gemeente Eindhoven heeft met ASML een intentieovereenkomst gesloten voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Daarvoor is volgens beide partijen de Brainport Industries…

Lees meer

KNVB gaat daders vuurwerk in bekerfinale opsporen en bestraffen

De KNVB gaat de daders van vuurwerkincidenten tijdens de finale van de KNVB-beker van zondag in De Kuip opsporen en bestraffen met stadionverboden. In een…

Lees meer

CEO Havenbedrijf Rotterdam bewust van militaire dreiging: ‘We zijn continu in overleg met Defensie’

Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, is zich goed bewust van militaire dreiging. Het plaatsen van Patriots vindt hij echter nog voorbarig. “Dat gaat te…

Lees meer

Beperkt aanbod en te veel vraag: waarom jij moeilijk aan een huis komt

Een schraal aanbod en veel vraag. De woningmarkt ligt op zijn gat en de prijzen blijven stijgen. Liggen er naast het ingezette beleid van demissionair…

Lees meer

Omwonenden Tata Steel in actie voor schone lucht

Ongeveer 150 demonstranten hebben zondagmiddag meegedaan aan de wandeling ‘Samen voor schone lucht’. De deelnemers vertrokken rond 13.30 uur vanaf een verzamelplek in IJmuiden richting…

Lees meer

Hamas ziet nieuwe steun VS als ‘groen licht’ voor agressie Israël

Hamas zegt dat de Verenigde Staten met een nieuw steunpakket hun zegen aan Israël hebben gegeven voor meer geweld in de Gazastrook. “Deze steun, die…

Lees meer

Moet Nederland zich voorbereiden op een oorlogseconomie? ‘De wereld is grimmiger geworden’

Voorzitter van ondernemers- en werkgeversorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen pleit ervoor dat de zelfbescherming van Nederland nadrukkelijker op de agenda moet komen. “De wereld is grimmiger…

Lees meer